Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Vatten twist för bygglov

 1. J
  Medlem · 5 inlägg

  johanindalby

  Medlem
  Vi har sökt förhandsbesked för att bygga hus i vår kommun.
  Vi behöver lite råd om vad vi skall göra för att få dem att godkänna vår ansökan om förhandsbesked och sedan ett riktigt bygglov.

  Ett par grannar i området vill verkligen inte ha fler hus eller personeri sin omgivning så de gör vad som helst för att försöka stoppa familjer som vill försöka få bygglov och bygga i området.
  De lämnade in yttranden på vår ansökan om förhandsbesked om ett par olika saker och den som kommunen la värde på var vattenfrågan. De hävdade att deras vattentillgång (som redan var dålig) skulle försämras eller helt utebli om vi skulle borra en brunn i närheten. De havädade att vattnet redan utan nya brunnar i morådet tog slut. Vi pratade med en deras granne, som de delar brunn med som ansåg att detta var en osanning, deras vatten hade aldrig sinat.
  Kommunen ansåg att "vattenfrågan måste utredas". De hävdade att det låg på oss att bevisa att vi kunde få vatten genom att borra en brunn, som inte skulle påverka de oroliga grannarnas vattentillgång. Allt detta innan de kunde godkänna ett förhansbesked för att få bygglov. Vi djupborrade en brunn på tomten vi skall stycka av och köpa. Mer än 70 meter ifrån grannens grävda brunn. De borrade 88 meter djupt för oss och fick över 5000 liter / timme utan att trycka. Vi fick ett protokoll och skickade in detta till kommunen som en billaga till vår ansökan. Efter ca en vecka kom det nu ett besked att de inte kunde godkänna vår ansökan utan att de oroliga grannarna hade haft en torr brunn dagen efter det att vår brunn blev borrad och uppmätt. Den andra familjen som delar den befintliga brunnen säger att detta också är en osanning för att deras vatten blev nämligen inte påverkat dagen efter vår borrning.
  Enligt SGUs kartor så finns det gott om vatten i området, det visar ett flertal brunnar hos grannar som har mycket god vattentillgång.
  Nu säger kommunen att "vatten frågan måste utredas vidare".
  Hur gör vi detta?
  Gör en ny mätning och ger de oroliga grannarna chansen att visa för kommunen att vattnet tar slut för dem, eller hur snabbt det fylls på i deras brunn igen?

  Enligt Svensktvatten.se så förbrukar vi i snitt 140L per person och dygn.
  Borde inte kommunen bara sätta sig och räkna. Klagande familj=560 (4x140) liter / dygn, andra familjen som använder brunnen= 280 (2x140) liter per dygn och vår familj= 560 (4x140) liter / dygn blir tillsammans 1400 liter per dygn. Vår nyborrade brunn ger minst 5000 liter per timme, alltså 120000 liter / dyng. Summan för våra tre familjer är 1400 liter per dygn. Vår brunn ensam ger mer än 85 gånger det totala behovet i direkt närhet.

  Har ni några råd om hur vi kan gå vidare?
  Någon som vet generellt om vattentillgång i djupborrade brunnar och hur en sådan kan påverka en grävd brunn?
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 5 931 inlägg
  Det är ju inte samma vatten ni använder, du och grannarna.
  De har ytjordvatten i sin grävda brunn och du har grundvatten från berg i din borrade brunn.
  Verkar behövas bättre kunskapsnivå hos handläggaren på kommunen.
  Googla lite och se om du kan hitta nån artikel i ämnet att skicka in.
   
 3. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 2 871 inlägg
  Kanske dags att sätta press på grannarna på något begåvat sätt.
  Definitivt ihop med den goda grannen, du kanske kan få draghjälp därifrån och mäta deras vatten?
  Ett besök på byggnadsnämden kan ge resultat direkt.
  Gå på politikerna och fråga hur nämnedn sköts och påvisa deras okunskap i frågor de hanterar.

  Jag önskar dig lycka till.
  /W
   
  • Laddar…
 4. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 12 179 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Köp in en tjänst från en hydrogeolog som skriver ett sakkunnigt utlåtande med lite enkla beräkningar med standardmodeller för vattenuttag. Skicka in. Klart.
   
 5. A
  Medlem · 34 inlägg

  azellen

  Medlem
  Tycker det låter bra att ta hjälp av ”den goda grannen” om de delar brunn så borde båda få brist på vatten samtidigt, så be dem mäta när du gör en ny mätning från din brunn
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.