Byggahus.se

Vatten läcker in i källaren, åtgärd dröjer. Vad göra?

 1. E
  Medlem · Gävleborg · 253 inlägg

  erik5678

  Medlem
  Hej!

  Jag bor i en bostadsrätt av typen radhus, och upptäckte när jag skulle göra i ordning ett rum i källaren att det läcker in vatten. Det satt då träreglar med isolering mellan och gips utanpå sedan tidigare, och det visade sig vara blött, mögligt och ruttet. Planen var att under semestern bygga ett hemmakontor att jobba i under pandemin.

  Det tränger in vatten genom väggen, och även om allt organiskt material och möglet nu är borta så fortsätter det komma in vatten så det går inte att göra i ordning väggen. Det är en stark lukt av fukt i källaren och höga fuktnivåer, så om man börjar bygga på andra sidan rummet så finns en risk att lukt och fukt sätter sig i det nya materialet.

  Eftersom det är en bostadsrätt så ligger det på föreningen att åtgärda problemet med vatteninträngningen, och det som har hänt nu ca en månad efter att problemet upptäcktes och rapporterades är att man har gjort en fuktmätning (100% fukt) samt inspekterat dräneringen med kamera. Dräneringen har visat sig ligga för högt (ca en halvmeter över golvnivå i källaren) och den är bara för takvatten.

  Det finns ingen dränering för vattnet som rinner ner vid huset. Det är å andra sidan asfalterat hela vägen fram till grunden men asfalten har sjunkit och spruckit så den håller nog inte speciellt tätt. Troligen är tjäran som tätar väggen utifrån helt slut och inte längre tät. Huset är trots allt byggt under sent 60-tal.

  Den enda vettiga åtgärden som jag ser är att gräva upp, rätta till dräneringen och göra ny dränering för huset och isolera grunden på samma gång. Det är en garanterad lösning.

  Vad man gör nu är att man ska prova andra åtgärder först och se om det hjälper. Spola dräneringar, inspektera igen, fuktmäta på flera ställen. Troligen kommer man att behöva vänta och se om fuktnivåerna sjunker efter det, men fuktinträngningen beror på hur mycket eller lite det regnar så vem vet hur lång tid det tar innan man kan se något på det om det blir en torr period.

  Tiden går, jag har inget hemmakontor att jobba i och hela huset är fullt av grejer från källaren. Köksbordet går inte att använda, halva vardagsrummet har blivit förråd och i övriga utrymmen står grejer där det råkade finnas lite plats. Det är omöjligt att städa och hålla rent. Hemmakontoret som behövdes helst i våras existerar fortfarande inte.

  Nu är frågan vad man kan göra. Är det rimligt att det ska ta så lång tid innan problemet åtgärdas? Jag har själv svårt att se varför det ska behöva ta mer än en vecka eller två att besluta om åtgärd och börja leta entreprenör för grävning. Vid första fuktmätningen och inspektionen så konstaterades det är det nästan var 100% säkert att det skulle behöva grävas. Nu en månad senare ser det fortfarande ut att ta minst en till två månader till innan det eventuellt händer något. Sedan ska rummet torka ur med avfuktare i någon månad efter det också.

  Hur ser lagen ut runt detta?
   
 2. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 887 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Du bor i en bostadsrättsförening, där styrelsen sköter hantering. Styrelsen kan ha många frågor att hantera, och de har ett ansvar gentemot medlemmarna att vara försiktiga med föreningens ekonomi. Om jag förstår rätt så är det källaren som är drabbad, vilket innebär att det inte är någon olägenhet för er att bo kvar. Det innebär nog att det är rimligt att föreningens styrelse testar olika möjligheter att så billigt som möjligt åtgärda problem. Angående regler för hur frågor bör hanteras så finns de främst i föreningens stadgar och i Bostadsrättslagen. Det är föreningens stämma som avgör om föreningen agerar korrekt, om du är missnöjd kan du föreslå en extra stämma.

  Det bästa i denna situation är troligen att föreslå ett möte med styrelsen där du förklarar era problem och även lyssna på styrelsens förutsättningar. Förhoppningsvis kan ni gemensamt komma fram till en rimlig lösning med tidsplan.
   
 3. B
  Bannad · Stockholm · 3 061 inlägg

  Byggdjuret

  Bannad
  Men om det måste grävas och dräneras om så är det inte konstigt att det tar lite tid. Det är inget vattenrör som läcker det hade varit högre prio.
  Så väntar de på att Få tag på en firma som fixa dräneringen. Att hitta ett företag på sommaren som kan fixa det lär inte vara lätt. Därför har de inte kunnat börja. Du har gjort vad dom behövs för att skadorna inte ska bli värre.
   
  • Laddar…
 4. E
  Medlem · Gävleborg · 253 inlägg

  erik5678

  Medlem
  Olägenheten består väl mest i att grejerna som var i källaren nu tar upp andra delar av huset som inte går att använda. Middag vid skrivbordet och att sitta i ett vardagsrum fullt av grejer blir tröttsamt i längden.
  Visst kan det vara rimligt att utforska billigast möjliga alternativ, men jag tror att alla är överens om att det måste grävas. Nu läggs pengar på att försöka hitta en tillfällig lösning som eventuellt kanske kan fungera så att man kan skjuta på grävning till nästa år. Det kanske är rimligt? Om det inte fungerar blir det många månaders försening av åtgärd. Det tar ju ett tag efter åtgärd innan man ser om det haft effekt.

  Möte med styrelsen är en bra idé.


  Ja visst kan det ta tid att hitta en entreprenör. Därför hade det ju varit bra om man börjat leta. Det har man alltså inte gjort, utan man väntar fortfarande på att ta ett beslut om det ska grävas nu, eller om det går att göra en enklare åtgärd och sedan vänta flera veckor och göra en ny fuktmätning för att se om det gjort någon skillnad.

  Det kanske är ett rimligt tillvägagångssätt, det har inte jag koll på. Jag är lite partisk i frågan som sitter med ett hus som inte går att använda som vanligt på grund av grejer stående i kök och vardagsrum och utan källare. Att jag inte har något kontor att jobba i är inte föreningens problem men det är ett problem för mig.
  Men det är just därför jag frågar här. För att få en uppfattning av vad som är rimligt.
   
 5. B
  Bannad · Stockholm · 3 061 inlägg

  Byggdjuret

  Bannad
  Men har vattenflödet ökat? Eftersom du inte längre kan ha saker i källaren?
  Om det va så mycket vatten hela tiden så skulle du upptäckt det tidigare.

  Sen som jag skrev det är inte förens allt för länge sedan som semestrarna tog slut. Under semestern kan man inte göra mycket alls.

  Varför kan du inte längre använda källaren längre?
   
  • Laddar…
 6. E
  Medlem · Gävleborg · 253 inlägg

  erik5678

  Medlem
  Det var mycket fukt och mögel då det sedan tidigare var inrett som gillestuga med träreglar och gips med stenull bakom. Allt organiskt fick rivas ut efter att det kom in vatten och möglade. Väggar och golv är utrivna och väntar på att inredas med lämpligt ej organiskt material.

  Jag har blivit tillsagt att det inte går att putsa väggarna innan problemet är åtgärdat men i min projekttråd om arbetet så finns andra åsikter så det finns hopp att det kanske går att inreda innan det är grävt.
   
 7. B
  Bannad · Stockholm · 3 061 inlägg

  Byggdjuret

  Bannad
  För att fortsätta vara negativ, så skulle jag vänta med att fixa väggarna. Eftersom föreningen är inblandade och det är även dessa som äger fastigheterna. Så att du inte riskerar att trampa på några tår. För även om det fungerar perfekt det tips du fått.
  Alltså ett tips i all välmening.
   
 8. M
  Senilingenjör · Skåne · 625 inlägg

  mnils

  Senilingenjör
  Då det är radhus så är det väl fler än du som är drabbade, det kan ju inte bara vara på din bit som dräneringen ligger en halv meter för högt!

  Att gräva upp och dränera om en källare är inget man gör i en handvändning, bered er på att allting som finns runt huset måste bort, rabatter uteplatser, uppfarter, gångar och kanske även trappor. Blir lite knivigt hur återställning skall hanteras i en brf då medlemmarna kan ha investerat olika mycket i saker kring sin lilla del, skall var medlem återställa sin bit eller skall föreningen göra allt?

  Det lär inte hjälpa dig vidare mycket att bara gräva upp och fixa dräneringen på din del av längan, du får då rör en halv meter djupare än alla andra och allt vatten från resten av längan kommer rinna in i din källare :)
   
 9. E
  Medlem · Gävleborg · 253 inlägg

  erik5678

  Medlem
  Nu har förvaltningsbolaget varit här idag och tittat tillsammans med besiktningsfolk och beslutet just nu är att försöka leda bort vatten från stuprören mot gatan istället för ner i rören i marken, och att sedan vänta med ytterligare åtgärder tills nästa år. Tidigast våren. Under tiden sa de att jag inte ska inreda källaren.

  Vatten står mot fasaden när det regnar då marken har sjunkit och det bildas vattenpölar, så det kommer säkert in mer vatten trots att man leder om takvattnet.

  Vänta med att inreda kommer jag självklart inte att göra, utan jag börjar bygga nästa vecka och hoppas att det håller. Puts och diffusionsöppen färg så fukten kommer ut. Riskerar att få mycket saltfällningar även om putsen sitter kvar, men det går ju att torka bort.

  Värre är om fuktlukten inte försvinner och sätter sig i de nya möblerna som ska in där.
   
 10. E
  Medlem · Gävleborg · 253 inlägg

  erik5678

  Medlem
  Nu har beslut hur som helst tagits om att man ska gräva någon gång nästa år i samband med andra planerade arbeten. Jag har blivit tillsagt att inte bygga i rummet innan problemet är åtgärdat. Det går inte, så jag börjar nästa vecka och hoppas på det bästa.
   
 11. MultiMan
  Realist · Västernorrland · 2 766 inlägg

  MultiMan

  Realist
  Menar du att du ska putsa och måla väggarna där det finns redan befintliga fuktskador innan orsaken är fastställd? Låter som en mycket dålig idé.

  Jag hoppas jag missförstår det du skriver.
   
  • Laddar…
 12. E
  Medlem · Gävleborg · 253 inlägg

  erik5678

  Medlem
  Ja, det var planen fram till idag när man menar att det tar minst ett halvår till åtgärd.


  Så är det. Hela längan ska grävas. Återställandet av eventuella altaner är upp till den boende. Förstukvistar, staket och asfaltering är föreningens gemensamma ansvar. Det ska bara grävas på framsidan vad jag har förstått, då det bara är där det kommer in vatten.


  Det är precis vad jag planerar att göra. I min projekttråd så har minst två personer sagt att det inte ska vara något problem att putsa fuktiga väggar och måla med diffusionsöppen färg. Just nu är det ungefär 50/50 bland åsikter om man kan putsa väggen eller inte bland alla som jag har pratat med, och jag kan inte vara utan rummet i minst ett halvår. Menar du att det inte skulle gå att göra detta?

  Orsaken är att det är fukt i marken utanför som kommer in genom väggen. Det kommer inte in mycket just nu. Det är fuktigt i nederkant av väggen och mot golvet. Det har å andra sidan knappt regnat på en månad heller. Troligen beror det på att tjäran som sitter på väggen är sliten, och att det samlas mycket fukt i marken från stuprör och vatten som står mot fasaden.
   
 13. D
  Medlem · VästraGötaland · 429 inlägg

  doubleH

  Medlem
  Att bara förlita sig på vad några få personer tycker på ett Byggforum kan bli väldigt fel.
  Du har ju ingen aning om hur kunniga eller insatta de är i frågan - finns många som i välmening ger väldigt felaktiga råd.
  Påstår inte att just de här råden är fel, men de KAN vara det...
  Och då det är en Bostadsrätt så har du ju inte rätt att göra vad som helst utan Styrelsens medgivande.
  Om de har sagt att du inte skall bygga så bör du nog kolla med nån juridiskt kunnig (dvs inte fråga på ett öppet forum) om vad som gäller runt vad du får göra.
   
 14. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 887 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Det är ingen som kan hindra dig från att bygga något i källaren, men du tar en risk om du gör detta mot styrelsens avrådan. Om det blir fel och du måste göra om så får du stå för allt själv. Att ta råd från internet, även om man ofta får kloka råd här, är ett risktagande. Om det är mycket som ska förvaras kanske ni kan hyra ett förråd. Om ni diskuterar frågan med föreningens styrelse kanske ni kan få ett bidrag till kostnaden.
   
 15. B
  Bannad · Stockholm · 3 061 inlägg

  Byggdjuret

  Bannad
  Det känns dumt att bygga trots att du blivit tillsagd att inte göra det.
  skippa väggarna låt de vara men regla upp golvet och gör den biten.behöver du ha hyllor på väggarna så är det lugnt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.