Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Vatten- eller elburen golvvärme i badrum?

 1. P
  Medlem · 50 inlägg
  Vi ska renovera badrum och tvättstuga som har en sammanlagd golvyta på 12 kvm.

  Bör vi välja vatten- eller elburen golvvärme?

  Vattenburen är betydligt dyrare i installation, 20-25 tusen mer än elen men å andra sidan borde driften bli billigare, särskilt med tanke på de skenande elpriserna.

  Eller är det för liten yta för att bli någon större skillnad?

  En mindre IR-bastu kommer vi ha (kanske ingen golvvärme där) samt bänk med skåp som täcker en del golvyta.
   
 2. halper
  Husägare · Gnesta · 1 108 inlägg

  halper

  Husägare
  Pepparkaka eller smulpaj! Vilket är godast?

  El är billigare att installera och kan köras separat, så fungerar på sommaren när kanske värmepumpen inte gör värme. Du kanske också vill ha golvet mysigt varmt vår/höst när inget större värmebehov föreligger och värmepumpen pytsar ut ljummet vatten.

  Vatten är billigare på lång sikt.

  Jag vill helst att golvet är varmt eftersom det är mysigt att ha ett varmt golv under fötterna när man är naken och blöt. Det torkar också fort när det är varmt. Trots det körde vi på vattenburen värme och får helt enkelt leva med att det är iskallt (även om det ju förstås håller rumstemperatur så känns det så) tre månader om året när värmen inte är på. Kändes vansinnigt för mig att värme med el när vi har värmepump, men jag förstår om man gör ett annat val eftersom golvvärme i badrummet ganska mycket är en fråga om komfort snarare än ren uppvärmning.

  En sak att tänka på om man gör golvet riktigt varmt och skönt med el är att om dörren då står öppen så skickar man ut mycket värme till andra rum (eller genom ventilationen) så man värmer lite mer än bara badrummet med el. Det var också därför vi valde vatten: när dörren står öppen så värmer husets största radiator även hallen och en del av ovanvåningen.
   
  • Laddar…
 3. B
  Allvetare · Stockholm · 9 426 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  I vårt källarbadrum valde vi båda, just för att kunna ha elgolvvärme på sommaren. Kan säga att det har vi aldrig använt; bara den vattenburna som körs.
  I badrummet på övervåningen är ytan så liten (mindre än 3 kvm) så där har vi bara el, ställd på 21 grader. Där upplevs golvet varken särskilt varmt eller kallt.
   
  • Laddar…
 4. T
  Medlem · Blekinge · 8 039 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Det finns ett antal trådar i ämnet redan, sök bara. För mig blev valet el.
   
 5. P
  Medlem · 50 inlägg
  Tack för utförligt svar! Vårt badrum på övervåningen har elburen värme. Det har ändå varit kallt nu under högsommaren, men det tycker inte vi varit något problem, snarare skönt då inomhusluften är varm.
   
 6. P
  Medlem · 50 inlägg
  Jag tolkar det som att ni då hade varit nöjda med enbart vattenburen värme egentligen.
   
 7. P
  Medlem · 50 inlägg
  Jag har läst en del trådar och känner till detta med att man komfortmässigt kan välja el för att golvet ska vara varmare även när det inte är kallt ute.

  Men det är dels intressant att höra om folk som kört vatten faktiskt är nöjda med komforten vilket samtliga verkar vara här.

  Och dels är det även intressant att höra om ni tror att man faktiskt tjänar på det kostnadsmässigt i längden, eller om skillnaden är så liten att det nästan inte spelar någon roll.
   
  • Laddar…
 8. B
  Allvetare · Stockholm · 9 426 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  Ja, iom att källargolvet numera ligger på en isolerad platta så blir det aldrig riktigt kallt ändå.
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem · Blekinge · 8 039 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Det har sagts här att el är dyrare i drift men frågan är hur mycket. Har du bergvärme som producerar värme så kan den ju värma upp badrummet billigare. Om VP har en faktor på 2-3 så är eluppvärmning 2-3 gånger så dyr. Beroende på gångtiden på en dag kan det ju vara en mindre eller större summa, troligen en mindre summa. Dien 20-25 kkr i skillnad kommer att ta många år att spara in på mindre driftkostnader. Har du bergvärme bara för uppvärmning och den brukar stå stilla sommartid så kommer den ju behöva jobba även sommartid om du har vattenburen golvvärme. VIlket kommer att slita kompressorn extra.
  Många faktorer att beakta!
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem · 50 inlägg
  Intressant!
  Vi har luft-vatten värmepump så det liknar väl bergvärme i viss mån även om den senare väl är mer effektiv. Menar du att en VP kan vara 2-3 ggr så effektiv som direkt el då?

  Hur menar du att kompressorn kommer slitas mer på sommaren med vattenburen värme? Om VP stängs av stängs väl uppvärmningen i badrummet av också? Eller?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.