Byggahus.se

Våtrumsspackel och kakel i kök

 1. I
  Medlem · Stockholm · 3 inlägg

  Isos

  Medlem
  Hej!

  Håller på med en köksrenovering i våran lägenhet och har rivit ut allt det gamla inklusive det gamla kaklet. Vi tänkte sätta nytt kakel på en ganska stor yta ovanför spishällen och under överskåpen. Men när vi slet ner det gamla kaklet blev ju såklart ytan under inte jätteplan. Betongväggen är dessutom gjuten riktigt uselt och på två ställen finns det två utbuktningar med någon form av hylsa för gjutformen(?). Dessa sticker ut nästan en cm och har väl en radie på kanske 5 cm.

  Lösningen på detta tänkte vi var att spackla. Våtrumsspackel och sen primer på innan bruk lät ju klockrent. Men det var för lång kö för att fråga i butiken så vi körde på. Nu har vi spacklat runt 10 kvm och kände mig lite osäker på om det var en bra lösning så började googla lite. Det verkar som våtrumsspackel inte klarar kakeltyngden om jag har förstått det rätt. Den ytan direkt över spisen är dessutom ganska glatt.

  Så nu sitter vi och funderar på nästa steg. Är det värt att slipa bort allting eller kan man förstärka upp det på något sätt? Eller bara köra på och hoppas att det håller?

  mvh Isos
   
 2. C
  Medlem · Stockholm · 5 274 inlägg

  corre

  Medlem
  Vad har ni spacklat på? Var det betongrent under eller är det färg och gammal tapet?
  Om ni ändå ska kakla så kan man jämna ut mindre ojämnheter med fix samtidigt som man sätter plattorna.
  Men det är nog inte mer överkurs om man inte har tillgång till vattenpass och referenshöjder att sätta det mot.
   
 3. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 9 678 inlägg

  Stefan N

  Verktygstokig
  Spackel under kakel ska vara cementbaserat, och det finns ingen som helst vits att ha ett antimögelbehandlat spackel i ett kök som inte har den luftfuktigheten som ett badrum har.
  Är det tjockt lager spackel? Förmodligen kommer det inte ramla ner då det är stadig vägg under men vill ni helgardera så slipar ni ner det.
   
 4. I
  Medlem · Stockholm · 3 inlägg

  Isos

  Medlem
  Det är betongrent med fläckar av gammalt bruk på vissa delar och andra delar är målade. En bit är i för sig vävtapet med tapetgrund på. Det har blivit ett rätt tjockt lager dessvärre vilket förmodligen skulle ta rätt lång tid att slipa ner. Antar att man kan hyra någon form av slip för det?

  Nej hade vi vetat att skillnaden mellan vanlig spackel och våtrumsspackel är mögelbehandling så hade vi nog tänkt om :D
  Funderar på att dra i några spackelremsor som man skruvar fast till väggen och sen ytterliggare ett lager på med något med mer hållfast material. Iallafall högre upp där underlaget är mer glatt.
   
 5. I
  Medlem · Stockholm · 3 inlägg

  Isos

  Medlem
  Som uppföljning kan jag meddela att vi bestämde oss efter att ha rådfrågat lite folk på bauhaus att slipa ner det. Hyrde en dammsugare och en giraffslip men våtrumsspackel var ett helvete att slipa bort. Fick snabbt ge upp det och började istället skrapa bort det vilket gick mycket bättre eftersom det satt rätt löst på visa stället. Hade inte klarat massa kakel och fix. Därimot satt det väldigt bra där det satt på betongen så det fick sitta kvar.

  Så nästa plan är att putsa upp väggen delvis med putsbruk B men börjar misstänka att jag det inte kommer bli bra. Funderar på att istället hyra någon maskin och slipa ner betongpucklarna på väggen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.