Byggahus.se

Våtområde utanför vikbar duschvägg i glas

 1. J
  Medlem · 7 inlägg

  jbergq

  Medlem
  Hej!

  Jag ska snart renovera mitt lilla badrum på 1,4 m x 1,6 m. Jag hade tänkt försöka knö in både en duschhörna och en tvättpelare mot den bortre väggen (se bilder), men jag har lite frågor kring regler för våtområden.

  För att minimera utrymmet som duschen tar när den inte används hade jag tänkt sätta in vikbara duschväggar i glas. Som jag tolkar reglerna, bland annat från https://www.byggahus.se/badrum/regler-elinstallationer-badrum#n8160-sida-9, så kan området där tvättpelaren står då anses vara våtområde 2 eller oklassat område. Om eluttaget till tvättmaskin/torktumlare sätts på den högra väggen sett från dörren hamnar detta också ~70 cm från närmaste duschvägg, vilket jag förstår det då räknas som oklassat område (> 60 cm).

  Kan någon med mer kunskap bekräfta om detta är en godkänd lösning? Om det skulle läcka små mängder vatten mellan de vikbara glasen, är detta ändå okej? Tack på förhand!
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 6 570 inlägg
  Kopierade från sidan du länkade
  Kontentan av detta är att en tvättmaskin bara bör placeras i område 1 eller 2 ifall det inte finns andra möjliga placeringar i oklassat område.

  Glöm inte att en tvättmaskin i område 1 skall vara fast ansluten och lyftas 10 centimeter från golvet för att inte hamna i område 0. En tvättmaskin i område 2 får stå på golvet och vara ansluten med stickpropp, men uttaget måste vara placerat i oklassat område.


  Det bör vara ok alltså.

  Jag tycker det ser ut att bli väldigt smalt utrymme för dig att gå in i duschen? Vad är det för storlek på den?
   
  • Laddar…
 3. H
  Moderator · Stockholm · 48 380 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Avståndskravet är 120 cm från dusch, räknat från duschmunstycke. Och minst 60 från kant på badkar.
   
  • Laddar…
 4. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 32 874 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Du behöver nog kolla med tvättmaskinstillverkaren om det är tillåtet att ställa tvättmaskinen på golvet direkt bredvid duschen eller om den måste höjas upp minst 10 cm.

  Det finns bra kombimaskiner som både tvättar och torkar. Rummet blir betydligt luftigare med bara en maskin.
  Vilket väl gör att fast anslutning krävs.
  Menar du duschdörrar med bara gångjärn på väggen eller menar du vikbara duschdörrar som dessutom har gångjärn på mitten så att dörrarna kan vikas dubbla eller menar du något annat?
  Väggar är ju fasta.
   
 5. J
  Medlem · 7 inlägg

  jbergq

  Medlem
  Jo, lite smalt blir det nog tyvärr. Duschen är 70 cm x 80 cm och öppningen diagonalt mellan kanten på kommoden och tvättpelaren blir runt 50 cm. Jag vill gärna få plats med både dusch och tvättpelare, men en variant vore kanske att flytta kommoden något närmare dörren eller byta till en mindre modell istället, så att öppningen blir lite större.

  Så vitt jag kan förstå enligt sidan jag länkade till kan vikbara duschväggar/dörrar räknas som områdesavskiljande och då borde området bakom räknas som oklassat område. Detta förutom vid kanten på duschväggarna, där våtområde 1 fortsätter så långt som duschslangen räcker runt/över kanten.

  Tyvärr är både tvättmaskin och torktumlare redan inköpt från Black Friday-rean, så det får bli tvättpelare.

  Kanske borde skrivit duschdörrar och inte duschväggar. Jag menar dörrar med gångjärn på mitten, så att de även kan vikas dubbelt. Exempelvis en sådan här.

  Jag hittade precis denna tråden där samma ämne diskuteras. Där nämns att om maskinerna är IPX4-klassade får de stå i våtområde 1. Med tanke på de vikbara duschdörrarna bör TM/TT kunna anses vara utom våtområde 0 (rinnande vatten), men potentiellt inom våtområde 1 då detta inkluderar så långt som duschslangen kan sträckas runt hörnet.

  Jag kollade upp vilken klassning maskinerna som jag köpt har och det var IPX4. De borde därför få stå i våtområde 1, men då med fast installation. Kräver detta att leverantören godkänner att man klipper stickkontakten på kabeln för att det ska vara godkänt?
   
  Redigerat 20 mar 14:54
 6. H
  Moderator · Stockholm · 48 380 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Det där är nog en liten gråzon. Om vi antar att du anlitar en elektriker för det här så bör du ta upp den frågan med den elektriker som förväntas göra jobbet. Det kan nog vara 50/50 om de accepterar en installation på den platsen.
   
 7. H
  Moderator · Stockholm · 48 380 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Det där med fast inkoppling handlar om var uttaget är i förhållande till duschen. Kan du få uttaget mer än 120 cm från duschen (räknat i horisontalplanet) så är det OK med uttag, även om maskinen står så att den måste hålla IPX4.
   
 8. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 32 874 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Det går ju bra att duscha med invikta vikdörrar, de blockerar inte duschblandaren till skillnad från hela duschdörrar.

  Som det står: "Det omöjliggör användning av duschen med öppna dörrar.".
  https://www.byggahus.se/badrum/regler-elinstallationer-badrum#n8160-sida-9
  Det gäller ju inte dina dörrar.
  Det innebär väl också att det är område 0 där tvättmaskinen står.
  Jag har läst någonstans att det inte behövs något explicit godkännande. Det ändrar ju ingen funktion. Däremot ska den förstås vara korrekt ansluten.

  Har du kollat på alternativet att byta plats på dusch och tvättmaskin?
  Med tvättmaskinens baksida mot samma vägg som kommoden.
  Det blir enklare att gå i och ur duschen men har nackdelen att man måste stå i duschen för att använda tvättmaskinen. En fördel för dig blir då att du inte behöver ha toaletten så nära dörren utan faktiskt kan städa toalettens sida och får plats med benen.

  Vi gjorde det bytet förra året och tycker att fördelarna överväger för så ofta kör vi inte tvättmaskinen och behöver inte göra det direkt efter att man har duschat.

  Har du tänkt på att i din planlösning behöver tvättmaskinen lyftas över toaletten när den ska på plats?
  För att slippa det så kan du byta plats på toaletten och tvättmaskinen i stället.
   
 9. J
  Medlem · 7 inlägg

  jbergq

  Medlem
  Då har jag faktiskt lite tur, som uttaget är placerat nu (se bild) hamnar det mer än 120 cm från duschmunstycket.

  Ja det har du rätt i, jag tolkade "vikbara duschväggar" i artikeln som sådana jag tänkt köpa, men vikbara syftar nog på gångjärnen i väggen. Förvirrande dock att de visar en bild på dörrar som är vikbara på mitten.

  Om jag placerar TM/TT på en pedestal som är minst 10 cm borde de hamna i område 1, och med placeringen av uttaget hamnar detta i oklassat område. Detta får nog bli lösningen då.

  Jo, jag har funderat på många varianter. Med nuvarande lösning slipper jag dock flytta golvbrunnen och avloppet, vilket är fördelaktigt då jag tänkt försöka hålla nere kostnaderna.
   
  Redigerat 20 mar 17:36
  • Laddar…
 10. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 6 570 inlägg
  Det är nog enklare att demontera och lyfta bort toalettstolen än att lyfta tvättmaskin och torktumlare över toalettstolen
   
 11. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 32 874 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Jag kanske missförstår något men om väggen är 140 cm bred och takduschen sitter 30-40 cm från väggen så blir det ju bara 100-110 cm emellan.
   
 12. J
  Medlem · 7 inlägg

  jbergq

  Medlem
  Tanken är att byta ut toalettstolen i samband med renoveringen, så det går nog att bära in TM/TT innan denna monteras. Annars går det nog att bära dem över toalettstolen om man är fler och försiktig.

  Oj, det var jag som tänkte fel och inte räknade från takduschen. Då går det inte iallafall, attans.

  Om jag inte missar något finns då åtminstone dessa tre alternativen:
  1. Fast installation med nuvarande lösning.
  2. Byt till duschdörrar som inte viks på mitten, så att de kan räknas som områdesavskiljande och eluttaget hamnar i oklassat område. Kontrollera med elektriker. Då borde det även gå att installera eluttag vid tvättstället/spegelskåpet, vilket vore trevligt.
  3. Hitta en annan placering av eluttaget och/eller tvättpelare och dusch så att eluttag hamnar i oklassat område.

  Alternativ 2 känns nog mest aktuellt, med tanke på att enda skillnaden blir att en större del av duschutrymmet inte kan nyttjas med dörrarna invikta.
   
 13. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 32 874 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Varför är det så viktigt att ansluta tvätt och tork till vägguttag i stället för i en fast installation?

  Kommer det då verkligen gå att komma in i och ut ur duschen?
  Det är inte helt lätt att vika in vanliga duschdörrar när man står inne i duschen.

  Det är ju vanligt att det eluttaget placeras inne i kommoden eller i spegelskåpet för att undvika avståndsproblem.
   
 14. J
  Medlem · 7 inlägg

  jbergq

  Medlem
  Jag kanske är för inställd på vägguttag faktiskt. Det är nog främst för att jag inte är säker på vad som gäller om tillverkaren inte uttryckligen tillåter att stickkontakt klipps. Men du tror alltså att detta är okej så länge installationen är korrekt?

  Kan bli problematiskt ja. Möjligtvis om kommoden flyttas eller byts till en mindre modell så att ena dörren går att öppnas utåt, men det blir inte gott om plats ändå.

  Ok, det är ju en lösning i så fall.
   
 15. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 32 874 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.