Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Vart vill jag fästa en vindstrappa?

 1. M
  Medlem · 6 inlägg

  MrQ5

  Medlem
  Bor i ett 1-plans hus från Älvsbyhus byggt ca 2016. Använder idag vinden till lite förvaring av grejer och andra saker som inte får plats nere i huset.
  Som det är idag så har vi en vindslucka på gaveln på huset va 4-5 meter upp, vilket göt det lite omständligt när man t.ex.ska hämta julsakerna.Har ett funderat på att montera en vindslucka från insidan så man slipper klättra på utsidan varje gång. Testade att såga upp en bit från vinden och nedåt mot innertaket och ser att det är väldigt tjockt med isolering.

  Skulle behöva lite hjälp med vart jag borde fästa en vindslucka samt om det finns något vettigt sätt att bygga någon liten uppklivnings plattform så man slipper ta ett sista steg upp på vinden på ca 50cm kanske.
   
 2. surris
  Byggveteran · Sverige · 1 042 inlägg

  surris

  Byggveteran
  Regla upp mellan takstolarna så har du att fästa i. Bygg sedan en liten låda runt luckan av tex spånskiva så inte isoleringen åker ner.
  Du kan väl bygga på lite extra trappsteg av reglar men känns lite onödigt arbete enligt mig.
   
 3. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 109 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
 4. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 109 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Hur långt har du kommit i ditt funderande?
   
 5. M
  Medlem · 6 inlägg

  MrQ5

  Medlem
  Kommit en bit, har några i min närhet som också kommenterat om en trappa på utsidan för att komma upp på vinden. Den enda som gör att jag nog vill undvika en sådan lösning är att jag skulle vilja slippa gå ut på t.ex. vintern och uppför trappan för att hämta julsakerna.
   
 6. M
  Medlem · 6 inlägg

  MrQ5

  Medlem
  Är tanken att fästa spånskivan i det man reglat upp mellan takstolarna för att sedan fästa själva luckan i spånskivorna nere vid innertaket? Ska man då även sätta fast spånskivorna i ovansidan av innertaket för att slippa att den ska röra sig i sidled när man klättrar i den?
   
 7. F
  Medlem · 387 inlägg
  Dock så får du potentiellt problem med fukt på vinden och mögel som följd. Brukar vara svårt att få luckorna helt täta, och när du öppnar den så stiger det massor med varm fuktig luft upp på den kalla vinden.
   
 8. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 109 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  En gång om året alltså? Vilket besvär!

  Kommentar till min bild: Vi hade så kallad Klimatvind, med 100 mm cellplastisolering ovanpå råsponten, så det var varmt , torrt och behagligt där uppe året runt.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.