vi ska byta bänkskiva i köket men har stött på lite problem, våran bänkskiva är 371cm lång och vi vill ha bänkskiva i valnöt. verkar inte så lätt att få tag i till rimliga summor men vi hittade ikeas KARLBY fanerskiva vilket skulle kunna passa oss.
problemet är att skivorna finns bara i 186cm och 246cm längder vilket gör att vi måste ha en skarv.. (måttbeställd skulle den kosta 5000kr MER än 2st längder..)
nu är frågan, vart och hur skulle ni lagt skarven? snyggast tror jag att det skulle bli om vi körde skarven vid spishällen (hel 246cm + kapad bit) men hur hållbart blir det och hur utför man skarven?
alternativ två är att köra på två kortare skivor (186 + 186cm) men då blir skarven mitt i bänken..
hur hade ni gjort för att få skarven så bra som möjligt?
Bänkskiva av trä med diskho i blir inte bra. Stor risk för att fukt går ned och skadar skivan. Satsa på diskbänk av metall och bänkskiva för resten av väggen.
Bänkskiva av trä med diskho i blir inte bra. Stor risk för att fukt går ned och skadar skivan. Satsa på diskbänk av metall och bänkskiva för resten av väggen.
Inga problem om man gör det rätt. Har haft min i 10 år utan problem. Vanligare i lgh att laminat av olika typ reser sig vid skarv mot diskbänk.
Bänkskiva av trä med diskho i blir inte bra. Stor risk för att fukt går ned och skadar skivan. Satsa på diskbänk av metall och bänkskiva för resten av väggen.
NEJ NEJ NEJ.. Tänker verkligen inte ha 70-tals känslan tillbaka i huset självklart finns risken att fukten går ner men monterar man det rätt och inte badar bänkskivan så är det minimal risk.. diskhon är 73x44 så borde inte vara några problem att hålla vattnet i den
Nu var ju detta verkligen inte svar på din fråga, men jag undrar vad ni har för skiva idag? Håller nämligen med föregående talare om att rostfritt är bättre. Vi har ett Ballingslövs-kök från 2001 i oförskämt bra skick, inte ekonomiskt försvarbart att byta ut men OM/NÄR vi byter ut det så ska vi definitivt byta ut "Perstorpsplattan" mot helt rostfri diskbänk. Helt värdelöst att inte kunna ställa ifrån sig varma kastruller eller slabba med vatten utan att torka maniskt efteråt.
Och som svar på en av dina frågor: skarvar du vid spisen så blir det ju ingen hel skarv utan bara en liten bit ovanför och under spisen. Sen hur man gör för att få det tätt och snyggt (vilket jag utgår ifrån att man kan 2020 när man kunde skicka folk till månen 1969...) överlämnar jag åt kunniga att svara på. Lycka till med köket!
Jag hade nog skarvat på båda sidor om hällen. Monterat hällen i en mer fettålig skiva än en träskiva.
Själv har jag satt blank grantitklinker på hela den gamla bänkskivan. eklist med svart betslack på framkanten och svart MS-polymer lim i skarvarna.
Oömt och en billig lösning för att fräscha upp köket, det har fungerat fint i snart 15 år.
Off topic tips, med risk för att bli dumförklarad: Åk till div bygghandlar och se vad som erbjuds. Har vid två tillfällen köpt bänkskivor på Bauhaus till just IKEA-kök för att slippa skarva. Då fanns det några laminatskivor i längder över 4m en flukt där kan kanske löna sig
Off topic tips, med risk för att bli dumförklarad: Åk till div bygghandlar och se vad som erbjuds. Har vid två tillfällen köpt bänkskivor på Bauhaus till just IKEA-kök för att slippa skarva. Då fanns det några laminatskivor i längder över 4m en flukt där kan kanske löna sig
Jag funderade faktiskt på att åka runt lite, när man kollar internet verkar det svårt att hitta 4 meters skivor i valnöt.. men kanske går att lösa på plats i butik