Byggahus.se

Vårt kök, från början till slut ...

 1. K
  Medlem Nivå 7
  Tänkte jag skulle ha gjort en byggtråd här under renoveringen av vårt kök, men eftersom jag aldrig kom till skott med det (byggtråden alltså) och tycker det är väldigt kul själv att se andras projekt här så gör jag en byggtråd nu, lite i efterhand ... Hoppas det är ok! :)


  Så här såg det ut innan vi satte igång, inget större fel egentligen men vi ville ha det lite större och framförallt göra vårt eget kök. Ursprungsköket var ett Ballingslöv Birka från slutet av -90.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  k1.jpg


  Då kör vi igång då!
   
 2. K
  Medlem Nivå 7
  Från början var vi lite osäkra hur vi skulle göra och vilken kökstillverkare vi skulle välja. Vi tittade på allt från IKEA till Kvänum. Efter mycket planerande så kom vi i alla fall fram till hur det skulle se ut. Ritningen nedan är den vi utgick från när vi körde igång!

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  ritning.jpg


  En vägg skulle flyttas ca. 60 cm ut och öppnas upp med en genomgång och en bänk. På bilden i första inlägget är det den högra väggen som flyttas och öppnas upp.
  Efter mycket tittande på olika kök och luckor kom vi fram till att vi skulle använda våra gamla skåp och luckor, men lacka om dem! De var i massiv björk nu men modellen var slät precis som vi ville ha. Dessutom så skulle det bli MDF om vi beställde nya vita luckor och massiv björk kändes lite rejälare! :)
   
 3. K
  Medlem Nivå 7
  Här är det gamla köket från "utsidan". Väggen med alla tavlor och skåpen är den som ska flyttas ut. Vi har lagt några papper på golvet där väggen kommer att vara. Väggen med öppning in mot köket kommer att tas bort helt. Vi vill att det som syns till vänster i bild, där utgång till balkongen är, ska bli mer en del av köket.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  väggen.jpg
   
 4. K
  Medlem Nivå 7
 5. K
  Medlem Nivå 7
 6. K
  Medlem Nivå 7
  Planen var att bila bort klinkersplattorna och flytspacklet och lägga nytt elgolv och nya plattor. Men efter att jag bilat bort all klinkers och skulle börja med flytspackelkakan så var det stopp! Kämpade så både blod och svett droppade men fick bara loss småbitar. Hade två olika Hilti-maskiner, inget hjälpte. Tydligen så var det otroligt noga "primat", sedan armerat med hönsnät och dessutom elkabeln på det! Efter en snabb överläggning bestämdes att jag skulle skära upp kakan i 50cm stora kvadrater sedan såga upp spånskivan och bära ut hela golvet.

  På så sätt kunde vi också hyvla av åsarna för att kunna lägga vattenburet och ändå få samma golvhöjd, vilket var en av anledningarna varför vi valde el istället för vatten från början!
   
 7. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Vilket ambitiöst projekt!
  De flesta skulle nog nöjt sig med att lacka om luckorna och byta ut handtagen :)

  Men var lagar ni mat och käkar nu?

  Skulle vara intressant att få se en detaljerad redovisning av tidsåtgång och kostnader.
  Det kommer så småningom hoppas jag :)
   
 8. K
  Medlem Nivå 5
  Nejjj vad säger du, luckorna och handtagen såg väl bra ut? Fint med massiv björk. Däremot kanske jag kan förstå att man vill ha en dörr till vardagsrummet igen där det säkert var tänkt att ha en matplats från början.
   
 9. arneri68
  Medlem · Nivå 9
  Vi har samma köksmodell, men i vaxad ek. En fördel med många andra luckor är avsaknaden av vassa kanter. Handtagen tycker jag är bland de snyggare, men smaken kan förstås vara olika. Däremot tycker jag att ursprungsköket på första bilden ser ihoptryckt ut. Väntar med spänning på resultatet.

  Birka Björk säljs fortfarande så står man ut med den modellen tycker jag att TS gör rätt att behålla den och göra eventuella utökningar och byten.

  TS, om spishällen ej sticker djupare än bänkskivan går det att komplettera med en tredje låda under hällen. Skönt att ha stekspadar och annat nära hällen.
   
 10. A
  Medlem · Nivå 14
  Vad gjorde ni med gamla köket?
   
 11. K
  Medlem Nivå 5
  Jag uppfattade det som att de återanvänder stommarna och vitlackar luckorna. :)
   
 12. K
  Medlem Nivå 7
  Ja, matlagningen! Det var nog det jobbigaste, att bo i huset samtidigt som vi slet ut köket. Vi hade en kokplatta och en elwok i tvättstugan som fick vara kök under tiden. Inte helt perfekt med det funkade :) En hel del middagar hos grannar, pizza och skräpmat blev det också!

  Eftersom köket redan är klart och jag skriver allt detta i efterhand så vet jag tiden ganska exakt, 12 veckor! Mycket beroende på golvet som jag kommer att berätta om lite närmare alldeles strax!
   
 13. K
  Medlem Nivå 7
  Alldeles riktigt! Det slutade med att snickaren fixade till de som behövdes fixas (vissa var söndersågade pga av spishällar och andra grejer) och byggde några nya av nåt högskåp som blev över.
  Luckorna lämnade vi in på lack, det hamnade på ca 6000 kr vilket kändes som ett kanonpris mot nya MDF-luckor!
   
 14. K
  Medlem Nivå 7
  Ja, kanske det, men smaken är som baken :) Det var nog mycket att det inte kändes som "vårt" drömkök direkt. En av grejerna med huset när vi köpte det var att vi ville göra om köket när vi fick möjlighet. Nu har det gått 6 år och nu är det gjort! Massiv björk kanske är fint, men inte vår stil!
   
 15. K
  Medlem Nivå 7
  Jo, men spishällen återanvändes inte! Mer om det snart ...