Byggahus.se

Vårt första hus - ett renoveringsobjekt

 1. C
  Renoverare · Västra götaland · 39 inlägg

  C_M_G

  Renoverare
  Hej,


  En tid nu har jag och min fru kikat på ett hus som vi fick möjligheten att skriva papper på förra veckan, detta blir vårt först hus och det känns otroligt spännande! Vi har inte någon direkt erfarenhet av att renovera hus men jag är relativt händig och har en far som byggt flera hus i sina dagar. Dock tänker vi ta in hantverkare för att göra i ordning första våning samt tak och så gör vi andra våning själva.

  Huset är ett 1,5-plansvilla på ca 150kvm byggt 1980 och är ett Myresjöhus. Likt andra hus från den tiden så har även detta många och ganska små rum vilket får det att upplevas som mörkt. Inget är gjort på huset sedan det byggdes så det finns ett ganska stort renoveringsbehov för att få det så som vi vill ha det. Dock är det inga större fel på huset förutom taket som är dags att bytas.

  Jag har under en tid spanat på en hel del husprojekttrådar här på forumet och med tanke på att vi ska göra så pass stora renoveringar så är tanken att göra en egen. Dels för att kunna få lite hjälp från andra kunniga människor som er och även för vår egen skull, att få bygget dokumenterat.

  På undervåningen är planen följande:

  • Bära av och riva den bärande väggen mellan köket och matsalen. Även väggen mot den nuvarande hallen är planerad att rivas. På så vis får vi en öppen planlösning som vi tror kommer kännas betydligt luftigare och ljuset får en chans att komma in i huset.
  • Bygga ut farstun och göra om den till en ”glasveranda”. I dagsläget sitter det två, ganska små fönster i farstun så ljusinsläppet kommer bli ordentligt förbättrat.
  • Trappan upp till ovanvåningen är tänkt att flyttas in till matsalen, främst för att möjliggöra förändringarna på ovanvåningen. Tanken är att använda sig av den befintliga trappan.
  • Det gamla 80-talsköket ska rivas ut och sättas in ett nytt med mycket förvaringsmöjligheter och en köksö där man ska kunna sitta ner samt användas som arbetsyta. Vi gillar att laga mat så köket känns som ett viktigt rum.
  • Fönster byts i kök, dels för att halvfönstret är punkterat samt att vi önskar två fönster istället för dagens 1,5-lösning.
  • Stora fönster + ny altandörr sätts in i vardagsrummet för att kunna njuta av den fina utsikten.
  • Badrummet är i behov av renovering.
  • Ny golvmatta/ytskikt i tvättstugan.
  • Vattenburen golvvärme ska läggas in på det nedre planet förutom i badrum och i farstu där elektrisk golvvärme ska läggas in.
  • Kamin sätts in som vetter både mot matsal samt vardagsrum.
  • Övriga ytskikt byts ut.
  På övervåningen är planen följande:

  • Taket ska bytas och en takkupa kommer adderas. I dagsläget är det övre planet otroligt mörkt och en takkupa skulle skapa ett betydligt ljusare utrymme. Förutom att det blir ljusare på ovanvåningen så kommer det bli en utgång från takkupan ut till en balkong som är ovanför ”glasverandan”.
  • Planlösningen från början kändes inte helt optimal så den görs om från grunden. Trappan flyttas till andra långsidan så utrymmet vid takkupan kan maximeras.
  • Två identiska sovrum skapas på ena sidan och ett större sovrum med garderob på den andra.
  • I mitten blir det en öppen yta där man t.ex kan ha läsfåtöljer vid takkupan.
  • På ovanvåningen byggs även en mindre toalett.

  Detta är våra tankar i stort och här under så läggar jag in lite skisser på ungefärligt hur det kan bli. Jag har inte lagt ner överdrivet mycket tid på modellerna än så länge och den är dessutom skapad i CREO som inte alls är tänkt för att rita hus. Så alla fönster har inte helt korrekt placering eller storlek. T.ex så är entrén tänkt att bli som en glasveranda vilket det inte riktigt ser ut som i modellen.

  Jag kan tänka mig att det finns massor av duktiga personer här på forumet som kan tycka att det hade funnits bättre lösningar än de som vi har tagit fram. Vi tar gärna emot andra tankar på hur man kan göra t.ex planlösningen, än har vi låst några beslut så än finns chansen att påverka J Det är så lätt att låsa sig vid en tanke även om det kanske finns ännu bättre idéer. Några tankar?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Dagens_utseende.png

  Dagens utseende

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Tankt_utseende.png

  Tänkt utseende

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Undre_vaning_nu.png

  Utseendet på det nedre planet i dagsläget

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Nedre_vaning_sen1.png

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Nedre_vaning_sen2.png

  Utseendet på det nedre planet efter renovering

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Nedre_plan_planritning_nu.png

  Planritning på det nedre planet i dagsläget

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Undervaning.png

  Planlösning på det nedre planet efter renovering

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Ovre_vaning_nu.png

  Utseendet på övre planet i dagsläget

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Ovre_vaning_sen.JPG

  Utseendet på det övre planet efter renovering

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  ovre_plan_planlosning_nu.png

  Planlösning på det övre planet i dagsläget

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Ovanvaning.JPG

  Planlösning på det övre planet efter renovering
   
 2. T
  Medlem · Blekinge · 7 397 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Grattis och välkomna till detta forum!
  Det finns specialister här för allehanda frågor: planlösningar, el och VVS, ventilation, konstruktionslösningar mm.
  Jag tror att stora fönsterytor skulle få huset att bli mycket luftigare, och även ett gäng takfönster skulle göra sig bra. Däremot är jag ingen påskyndare av öppna planlösningar (hall, vardagsrum och köket i ett). För mig medför det ingen avskildhet i funktionerna och bristen att få vara i fred nånstans. Men det är smaksak.
  Smaksak är även köksön. För många det mest trendiga, för mig bara bortkastade ytor.
  Annars som vanligt: bo ett halvår eller ett år innan ni sätter sågen i väggarna.
   
 3. C
  Renoverare · Västra götaland · 39 inlägg

  C_M_G

  Renoverare
  Tack så mycket Thomas!
  Ja, forumet verkar helt klart besitta en hel del kunskap och erfarenhet och det är ju uppskattat av någon novis som mig och min fru. Jag är väl dock inte helt okunnig men ser verkligen fram emot att lära mig allt möjligt inom området.

  Det där med takfönster har vi pratat en del om för att få än mer ljus. Dock får vi fått för oss att ett takfönster kan vara lite jobbigt i ett sovrum? Jag tänker på att det är lite krångligare att mörklägga samt att när regnet faller ner så antar jag att det kommer låta en del. Då vi Bor i Boråsområdet så finns det ju en del av den varan med :) Någon som har erfarenhet av takfönster i sovrum? Det är dock tänkt att det ska finnas ett takfönster i det allmänna utrymmet på långsidan där trappan går upp.

  Ja, det där med öppen planlösning brukar ju kunna vara en vattendelare. Vi kommer nog aldrig att göra ett helt stängt kök som det var tidigare men man skulle kunna dra in väggarna något för att skapa någon form av upplevd "avskildhet", vi ska ta mig en funderare på detta och skissa på lite idéer. Är det någon annan som har något bra förslag så säg gärna till! :)

  En köksö är ändå något vi tycker verkar väldigt trevligt. Vi gillar tanken på den sociala mötesplats den kan skapa, vid middagar kan gästerna sitta ner, ta lite gott att dricka och samtala med den/se som står i köket. På eftermiddagen kan barn sitta där med läxorna under tiden man själv lagar mat. Sedan kan man ju använda den som ett matbord om man så skulle önska. Vi även tänkt att man skulle kunna ha någon typ av "bardisk" som går mellan köket och vardagsrum. Ni som har en liknade lösning med köksö/"bardisk" eller ni som valde bort alternativet, vad tänker ni?

  Till sist har vi din uppmaning om att bo där minst i ett halvår. Vi hade gärna gjort det men i och med att så mycket ska göras och att huset då kommer vara i stort sett obeboeligt under renoveringen så kommer vi sätta igång direkt och bo i vår lägenhet så länge. Hade det bara varit jag och min fru så skulle vi kanske kunnat bo på övervåningen under tiden man gör om undervåningen och vise versa. Men nu har vi en liten knodd att ta hänsyn till och att leva i byggdamm och stök så pass länge skulle inte kännas bra.

  Ha det gott!
   
 4. T
  Medlem · Blekinge · 7 397 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Takfönster i sovrummet är min dröm!! Vi bor på landet så ljusföroreningen är inte så stor här, och det vore härligt att ligga och kunna se stjärnorna! F ö finns takfönster med fjärrmanövrerade mörkläggningsgardiner tror jag.
  Vad det gäller regndropp så kan det ju vara mysigt (typ regn i tält) eller också driver det dig till vansinne. Ingen aning, jag drömmer vidare.
   
 5. J
  Renoverare · Skåne · 3 329 inlägg

  Jarlsgård

  Renoverare
  Ska bli kul att följa! Tycker era planer ser bra ut! :)

  Angående takfönster i sovrum så är även jag starkt för det! Det finns eldrivna och manuella mörkläggningsgardiner som ligger utanpå takfönstret, dessa gör det garanterat kolsvart!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.