Byggahus.se

Varmvattnet tar tid, men hur lång tid är OK?

 1. S
  Medlem Nivå 3
  Hej!

  Bor sedan två år i nybyggt Götenehus. Trots cirkulationspump tar det mycket lång tid innan varmvattnet kommer fram till kranarna - drygt en halv minut. Jag är säker på att någon under bygget sa att det fick ta max 20 sekunder, men det vill inte Götenehus kännas vid nu. De hävdar att 30 sekunder är normalt och "accepteras av branschen". Någon som känner till om det finns några normer här eller är man (som vanligt) utelämnad åt husleverantören?
   
 2. E
  Medlem Nivå 12
  ????
  20 sekunder max.

  Vilken panna har ni?
   
 3. Crille68
  Medlem Nivå 6
  Hej!
  Det där låter mkt mysko i mina öron...30 s och cirkulationspump?! :eek:
  Har ni verkligen varmvattencirkulation och det tar så lång tid? :confused: (Jag menar så att det inte är en vanlig cirkulationspump för värmen... :rolleyes: )
  Har ni några termometrar där ni kan se hur varm pannan/värmepumpen är eller hur varmt varmvattnet är? Kan det vara så att varmvattnet blandas så mkt med kallvattnet och pga det inte blir varmt...eller kan det vara en strulande blandningsventil som tar tid på sig att reagera?
   
 4. J
  Medlem Nivå 5
  hyur fungerar det.. testet alltså? kör man full fart med varmvatten och känenr med hadnen när det börjar bli varmt eller vad ?

  Saxtorp ! nyfiken på resten av resultatet av er garantibesiktning då jag själv ska ha en inom några dagar med just götenehus!
   
 5. S
  Medlem Nivå 3
  Hej ni som svarat!

  Till el_richard:
  Varifrån kommer de 20 sekunderna? Vore kanon om jag kunde visa Götenehus att detta är normen. Vi har en IVT Greenline med ytjordslingor. Denna ger 54 grader ut. Efter den en elektriskt varmvattenberedare på 200 liter och temperatur 65 grader. Dessa står i sidobyggnaden och vattnet leds i isolerad kulvert ca 10 meter till tvättstugan i huset. Det är på denna sträcka som cirkulationspumpen jobbar.

  Till Crille68:
  Se ovan.

  Till JKPK_peter:
  Testet är precis lika ovetenskapligt som du beskriver det... Vad det gäller besiktningen generellt känner jag i princip ingen vilja från Götenehus att göra att bra jobb och därmed få en nöjd kund. Det är bara att göra minsta möjliga och hoppas på att jag ska ge mig.
   
 6. Crille68
  Medlem Nivå 6
  Hej!
  Jag tänkte på det där med cirkulationspumpen. Går den? Har ni någon kontroll på temperaturen på vattnet i kulverten. Jag menar vad är temperaturen på vattnet när det "går ut" och "kommer tillbaka"? Det borde gå att se vid cirkulationspumpen för vattnet. Kanske är den för strypt eller är det för låg temperarur i systemet?
   
 7. S
  Medlem Nivå 3
  Pumpen går, men jag har inte mätt temperaturerna vid den. Har inte prylar till det...
   
 8. pefo
  Medlem Nivå 10
  Går det att känna på något rör i husänden av kulverten? Är det varmt där? I tvättstugan borde du få varmvatten på några sekunder?

  Prova att slå av cirkulationspumpen och se om det blir någon förändring av tiden för varmvattnet att komma fram. Testa alltså under några dagar så det verkligen blir avkylt. Blir det ingen skillnad så fungerar inte VVC.
   
 9. G
  Medlem Nivå 6
  30 sek låter otroligt skumt om du har vvc, jag har hört av rörmokare att de säger 27 sekunders regeln för att få varmvatten.

  hos oss tar det just ca 30 sek att få varmvatten om ingen har varit i huset o spolat på hela dagen, känns ändå rätt ok för det är säkert 18 meter slang däremellan så lite tid förstår man de tar.

  har även förberett en slang till för att kunna köra vvc men då ska man ju ösla energi på cirkulationspumpen o så hemskt farligt är det inte att vänta tycker jag.

  mvh daniel
   
 10. E
  Medlem Nivå 12
  har du en liten ventil som stryper VVC ?

  Vad är den inställd på?
   
 11. Crille68
  Medlem Nivå 6
  Ja, precis som pefo skriver så måste du få varmvatten på en gång i tvättstugan om VVC fungerar. Är varmvattenröret varmt när det kommer in i tvättstugan? Det bör ju vara ljummet i alla fall...även på direkt på morgonen då ni inte använt ngt vatten.
   
 12. S
  Medlem Nivå 3
  Ska kolla efter eventuella ventiler eller liknande som kan strypa VVC-flödet....
   
 13. S
  Medlem Nivå 3
  Här kom det en regel till - "27-sekundersregeln". Det vore fantastiskt bra om någon kunde härleda dessa regler till ett skrivet dokument som man kunde visa husbuggarna...
   
 14. spocks_beard
  Medlem Nivå 8
  He he, låter som vårat hus med pannan via kulvert i ett uthus.
  12 liter till badrummet innan det blir varmt ;)
   
 15. P
  Medlem Nivå 1
  Vi har cirkulationspump till varmvatten då ena badrummet ligger dryga 18 m från VP. Det tog sju svåra år för vattnet att bli varmt trots att cirk pump gick för fullt. Då jag tröttnade och krävde en ny rörmockare visade det sig att den förste klåparen hade cirkulerat varmvatten mellan ack och VP!? När det blev rätt kopplat har jag varmvatten på 2 sek. Det är, måste jag erkänna, en riktig vardagslyx.