Byggahus.se

Varför tror människor att hantverkare är gratis?

 1. Krille-72
  Medlem · 2 860 inlägg
  Jag har försökt förklara många gånger varför JAG tror att vissa hantverkare inte är tydliga med sina priser innan arbetet påbörjas. Det ska tilläggas att det också skiljer sig åt mellan olika branscher inom hantverksyrken.

  1) Man har arbetat på detta sätt i många år. Kunden ringer och bokar ut en hantverkare för att tex. Byta en blandare. Man åker ut och byter blandaren och skickar en faktura så som man alltid har gjort. Högst troligt så är det tillräckligt få konsumenter som klagar för att man ens ska fundera på att byta system.

  2) De oseriösa. Dom har satt otydlighet i system. För dom är det inte viktigt med nöjda kunder. Dom vet mycket väl att risken för tjafs och evt. Juridiska konflikter kan uppstå. Det har dom också kalkylerat med. Försöker fakturera så mycket det bara går och hoppas på det bästa. Kanske prutar dom en aning ifall någon klagar.
  Dom vet också hur Arn och Tinget brukar resonera när priset inte följer avtalet. Arn och Tinget har inte så många val när avtal saknas förutom att titta på vad det står i Ktjl 36§.

  3) De okunniga. Dom kör på efter hur dom tror att det ska vara. Tänker att kunden får väl fråga ifall kunden är intresserad av pris. Har inte en blekaste hur det borde gå till. Skulle själva kunna bli lurade av en konsument som är duktig på avtal. För själva har dom inte en aning. Skulle tex. Kunna maila en kund att det kostar ca 10” kr men fakturerar 15”kr när arbetet är klart. Kanske inte för att lura kunden utan för att det faktiskt kostade 15”.
  Eftersom dom saknar kunskap om att ett ca pris endast för överskridas med 15% så är risken stor att dom faktiskt inte får betalt.

  Jag är självfallet också konsument. Jag skulle aldrig i mitt liv köpa en tjänst innan jag hade en aning om vad det skulle kosta. Men det är uppenbarligen jag det.:rofl:
   
 2. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 239 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Vi är åtminstone två. :D
   
  • Laddar…
 3. Krille-72
  Medlem · 2 860 inlägg
  Vi får se om någon elektriker i tråden kan säga vad den kostar hos tex. Ahlsells utan rabatter. Men 1860 kr tror jag knappast den kostar.
   
 4. Lucky2015
  Medlem · 510 inlägg
  Du skriver mycket om att man avtal ska ha. Och det håller jag med dig om.

  Men vad gör du om du har ett avtal och hantverkaren utför ett ej fackmannamässigt arbete med skador på din egendom som följd och kort därefter går i konkurs? Då står du där med kostnader trots ditt avtal...men ingen som kan ersätta dig då ansvarsförsäkringen hantverkaren hade eller påstod sig ha inte är giltig av någon orsak.

  Avtal är bra, men kan ändå sluta tråkigt i slutändan.

   
 5. T
  Medlem · stockholm · 182 inlägg

  toyboy

  Medlem
  Jo men det gäller ju nästan allt så det spelar ingen roll om det är hantverkare eller inte
   
 6. Lucky2015
  Medlem · 510 inlägg
  Det tror inte jag heller, men det var det som elektrikern debiterade.
   
 7. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 239 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  754 :- plus moms. Men vad den kostar enligt hittepåprislistan är väl rätt ointressant egentligen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot from 2021-06-11 09-56-57.png
   
 8. Lucky2015
  Medlem · 510 inlägg
  Där ser man elektrikern hade tydligen ett ännu värre hitta på prislista.
   
 9. Lucky2015
  Medlem · 510 inlägg
  Alltså, Ahlsells prislistor. Är så less på att hantverkare ofta hänvisar till den då de debiterar. :surprised:
   
  • Laddar…
 10. Krille-72
  Medlem · 2 860 inlägg
  Även här gäller det att vara noga. Jag brukar skriva att jag rekommenderar att konsumenten ska ta en kopia på entreprenörens försäkringsbevis.

  Så här står det i Hantverksformuläret:
  13. Hantverkarens försäkringar
  Hantverkaren ska ha allriskförsäkring för skador på entreprenaden. Beställaren ska vara medförsäkrad. Hantverkaren ska vidare ha ansvarsförsäkring för entreprenadverksamhet under entreprenadtiden
  och under två år efter entreprenadens godkännande.

  Här kommer också vikten av att tex. Ha ett våtrumsintyg in som jag anser är en värdehandling. Om det blir en tätskiktsskada i ditt badrum som en entreprenör har byggt men nu gått i konkurs så kommer du få hjälp av ditt försäkringsbolag med skadan. Försäkringsbolaget kommer sedan försöka regressa sina kostnader mot entreprenörens försäkringsbolag.
   
  • Laddar…
 11. L
  Medlem · 63 inlägg

  Linda_71

  Medlem
  754KR
   
  • Laddar…
 12. Krille-72
  Medlem · 2 860 inlägg
  Håller fullständigt med dig. Men eftersom @Lucky2015 skrev att hantverkaren tagit 1860 kr för denna artikel för 4 år sedan blev jag nyfiken.

  Om den idag kostar 943 kr hos Ahlsell utan rabatter så känns ju 1860 kr för 4 år sedan lite märkligt minst sagt.

  Men det ganska ligger en hund begraven. Vad vet jag. :rofl:
   
 13. L
  Medlem · 63 inlägg

  Linda_71

  Medlem
  Men grejjen är ju att man ofta använder sig av ex ahlsells för där finns allt.
  Biltema/Jula m.m har ju bara dom vanligaste prylarna hemma. Är du som kund intresserad av att hantverkaren ska beställa varan sen kanske den är restad, kunden får flera framkörningar för en sak ska handlas på Jula en på Biltema den 3e ska beställas på nätet sen den 4e finns bara på Ahlsells.
  Märkligt att folk kan köpa kläder/smink och möbler med minst 180% påslag samt betala för hemkörning och inbärning och montering.
  Men när hantverkaren vill ha betalt så är man snål.
   
 14. Krille-72
  Medlem · 2 860 inlägg
  Det är väl ingen här som hänvisat till Ahlsells prislista just nu? Jag försökte förstå hur din hantverkare kommit fram till beloppet 1860kr för artikeln du hänvisade till.
  Men inte ens Ahlsells prislista kunde hjälpa till.
   
 15. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 239 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Inget fel att handla på Ahlsell. Felet är om man på minsta sätt relaterar priset/kostnaden till deras "prislista" för där finns inget samband, mer än möjligen att båda innehåller siffror.

  Detta kanske dock hör bättre hemma i alla de ahlsellprislistetrådar som finns.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.