Byggahus.se

Varför stålbalk ovanför garageport?

3k läst  28 svar

 1. R
  Medlem Nivå 3
  Jag ska byta garageport från en sån vanlig "tvådörrars-svängdörr" till en takskjutport och i samma veva kommer jag bredda från ca 260 till 310. Enligt ritning och även bekräftat efter diverse mindre rivning så finns ovanför garageporten bl.a. en träbalk(170x50) samt en stålbalk av typen "upn160". Jag har sett på fler ritningar och trådar på detta forum att en stålbalk är vanligt just ovanför garageporten.
  Förklara gärna för mig som om jag vore 3år vad är syftet med denna stålbalk? Brukar det finnas någon form av belastning på den? Jag har ju svårt att tro att man slänger dit en stålbalk för sakens skull?
   
 2. A
  Medlem Nivå 1
  Troligen för att ta upp lasten från takbjälkar/takstolarna.
   
 3. R
  Medlem Nivå 3
  Det var min tanke också men i mitt fall så är bredden på garaget 4-5m typ och garageporten ca 260. Stålbalken ligger endast över garageporten vilket fick mig att ställa frågan här på forumet. Jag har 8 takstolar i garaget om jag minns rätt och den där stålbalken kommer bara några st vila på. Och enligt ritning finns det inga fler stålbalkar i garaget. Bara över garageporten...
   
 4. J
  Medlem · Nivå 3
  En stålbalk kan generelt sett göras lägre än motsvarande träbalk vilket definitift kan vara en anledning att ha det ovanför en garageport som man ju helst vill ha så hög som möjligt.
   
  • Laddar…
 5. R
  Medlem Nivå 3
  Jag förstår ditt resonemang Jensa86 men min träbalk jag nämnde ligger parallellt med stålbalken. Jag har alltså både en stålbalk samt en träbalk över garageporten. Börjar bli smått sugen på att riva bort panel på utsidan för att se om något verkligen vilar på den där stålbalken.
   
 6. D
  Medlem · Nivå 19
  Är det en gavel? Finns det i så fall en takstol i gaveln?
   
 7. R
  Medlem Nivå 3
  Jo en gavel är aktuell i sammanhanget faktiskt. Enligt bifogad ritning kan man se det lite tydligare.
   
 8. L
  Medlem · Nivå 10
  Sadeltak? Nockbalk?
   
 9. Dowser4711
  Renoverare · Nivå 7
  Om jag läser ritningen rätt vilar två av de sex takstolarna mot stålregeln?
   
  • Laddar…
 10. R
  Medlem Nivå 3
  Om jag förstått allt rätt(Är ingen byggare) så nej ingen nockbalk bara takstolar så att säga. Typen av hustak är sadeltak helt klart.
   
 11. R
  Medlem Nivå 3
  Dowser4711 svaret på din fråga är att jag tror det är något sådant ja. Kan inte garantera till antalet men jag kan däremot garantera att endast några takstolar vilar på stålbalken.
   
 12. GoC
  Medlem · Nivå 7
  Skall jag gissa på något
  Vindlast. När det blåser kraftigt pressas väggen inåt. För att förhindra att hela väggen sviktar så ligger denna balk för att klara kraven på vindlasten.
   
 13. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Takstolarna vilar på balken
   
 14. D
  Medlem · Nivå 19
  Det var inte vad jag syftade på när jag skrev gavel. Den balken måste ju ta kasten från takstolarna som vilar på den. Den är vital i konstruktionen.
   
 15. Tomture61
  Självbyggare · Nivå 9
  Andemeningen med fackverkstakstolar är att dom är självbärande , det ska i normalfallen ej behövas ngn bärande pelare eller dylikt mer än att ytterväggar bär upp alla takstolar . Om tex en garageport placeras i gaveln på byggnaden så behöver den takstolen ej ngt extra stöd.

  Placeras däremot en garageport där takstolarna vilar mot ytterväggen (90gr mot takstolar) måste detta förstärkas rejält.
   
  Redigerat 22 jul 08:07
  • Laddar…