Byggahus.se

Varför så högt tryck i dunkar med Alkylat- bränsle ?

3k läst  31 svar

 1. Darling McFluff
  Trädgårdsfixare · Nivå 8
  Trycket påverkas givetvis inte av materialvalet i det tryckbärande höljet, som i detta fallet är dunkens plast.
   
 2. A
  Medlem · Nivå 18
  Har man självstängande ventil på dunk så får man inte glömma att trycka ned och lufta, annars blir det överfyllt t.ex motorsågstanken då trycket gör att ventilen inte hinner stänga.
  Har aldrig hänt mig;)
   
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Nej inte det absoluta trycket, men upplevelsen av det. Dvs, det pyser mer om man öppnar en mer 'elastisk' behållare.
   
 4. katos
  Medlem · Nivå 9

  Vad menar du nu? Det är inte vätska som expanderar och ångtrycket är inte beroende av mängden i dunken. Så trycket är detsamma för en liter som fem liter. Vid samma temperatur.
   
 5. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Tryck ihop dunken lite när du skruvar på korken.
   
 6. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Det brukar jag göra, men de där mjuka plastdunkarna blir ändå som en ballong efter ett tag.
   
 7. Patrik440
  Medlem Nivå 6
 8. M
  Medlem Nivå 2
  Fast just bensinpumpar kompenserar för det minskade energiinehållet i bensinen, egentligen tankar vi i enheten MWh, men pumpen räknar om detta till nått som vi fattar. Antagligen blir densitetskompenseringen sådan att det blir en större volym på sommaren än på vintern på grund av minskat energiinnehåll. Hur mycket skillnaden är vet jag dock inte.

  Sen tror jag i och för sig också att det är mer i dunkarna än vad som står på, just på grund av expansionen.
   
 9. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Nja... Det här har jag svårt att tro på. Det låter som att någon har varit ute och killgissat på fikarasten. Var har du fått informationen ifrån?
   
  • Laddar…
 10. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 17
  Det är väl jättebra om man vill måla om tankens insida! :p
   
 11. M
  Medlem Nivå 2
  Jadu, nånstans från som jag vid tillfället bedömde som en tillförlitlig källa. Verkar vara nån missuppfattning eller annat, för enligt sp är det max 0,5% felvisning... Jaja, vi sätter upp det på faktoid-kontot... :oops:
   
 12. L
  Medlem · Nivå 8
  Löjligt enkel och ovetenskaplig förklaring.
  Förmodligen är det ganska svalt där dunkarna fylls, när du sedan tar hem den så förvaras den antagligen i bra mycket högre temp.
  Luft/gas volymförändras kraftigt vid olika temp.
  Förvara dunkarna svalt hemma så försvinner antagligen problemet.
   
 13. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 14
  Ja, så enkelt är det inte. Även om man "pyser ur" dunken, efter att den t.ex. stått 2 veckor i c:a +20 eller c:a -10 C, så är den som en ballong efter ytterligare några veckor.
  Att förvara svalt fungerar alltså inte. De förvaras i ett luftigt, ouppvärmt förråd, gränsande till en ,på vintern, kallställd fritidsstuga.
  Det tycks vara så att materialet i dunken tänjer sig och att det därför upplevs, som ett större tryck p.g.a. att mer gas kommer ut när man lättar på korken, som tidigare svarats i tråden.
   
 14. Fairlane
  Medlem · Nivå 10
  Jag är tveksam till den teorin. Jag köpte en 5-liters dunk som expanderade när den stod i förrådet (15-20 grader). Sen fyllde jag motorsågen och dunken fick en mer normal form för att någon vecka senare se ut som en uppblåst ballong igen. Det borde inte ske om det det berodde på att den ursprungligen fylls i svalare temperaturer.
   
 15. B
  Medlem · Nivå 6
  Jag förvarar ofta vanlig bensin i 25liters plastdunk som från början innehöll tvättmedel och avfettningsmedel, dvs normala stadiga bra plastdunkar avsedd för petroliumprodukt.
  Det är vanligt och helt normalt att dessa ser ut som ballonger i förrådet på sommaren.
  En dunk som varit med några år rymmer närmare 30 liter när man toppfyller vintertid (som jag ibland gör då dunken ganska omgående ska tappas i snöskotern).