Byggahus.se

Varför så dyra uppläggningsavgifter på bolån?

 1. Grillen
  Husägare · Gävleborg · 698 inlägg

  Grillen

  Husägare
  Jag sitter just nu och kollar på att byta bank för mina bolån. Flera banker, speciellt nya uppstickare tar inte ut någon uppläggningsavgift men däremot samtliga stora banker tar ut detta.

  Och jag tänkte från början inte byta från mitt nuvarande Länsförsäkringar, men först fick man tjata och tjata för att ens få ner räntan under deras 2.03 som dom har nu, och då kräver dom ännu mer pensionsspar och andra saker som jag redan har ökat för 2 år sedan då vi omförhandlade lånen.

  Sen när vi ville slå ihop våra bolån till ett enda istället för 5st smålån så kräver dom 700kr i uppläggningsavgift.... Då fick jag nog och kommer byta till Landshypotek som ger mig bästa räntan och som är 0.2% under länsförsäkringar som vi haft i 10år och som vi har allt annat i också, samt tar inte ut några avgifter vid bolån.

  Men till frågan, hur kan man ta ut 700kr i uppläggningsavgift? Speciellt då vi redan är kunder och bara vill slå ihop våra befintliga lån. Det kan ju inte vara alltför mycket jobb för dom i dagens tekniska samhälle som gör att det kan krävas 700kr i arbetskostnad?
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 466 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Det är nog ganska brukligt att ingen uppläggsavgift tas ut vid byte, även till en storbank. OM du har 5 smålån med olika bindningstider, så vill banken att du behåller det så. Det är då svårare för dig att byta bank.
   
  • Laddar…
 3. Grillen
  Husägare · Gävleborg · 698 inlägg

  Grillen

  Husägare
  Fast många av nyare aktörer eller även en del äldre fast inte renodlade banker tar inte ut någon avgift alls, även vid omförhandling.

  Naturligtvis ska dom ha betalt för jobbet dom lägger ner om dom nu absolut ska försöka mjölka kunder på pengar. Men att ta sådana sjuka summor är det jag stör mig mest på. För det kan knappast vara så mycket jobb så det krävs 700kr i avgift?

  Det har varit 2 lån med bindningstid, och dom 3 andra är 3 mindre lån som tagits med rörliga räntor då vi behövt snabblaga tak och lite andra saker under tiden. Men jag vill helst ha allt i 1 enda lån då det ger mig bättre överblick och mindre strul vid förhandlingar. Men jag förstår naturligtvis att bankerna hellre vill ha det som det är och att jag då kan luras till att ta dom olika lånen på olika bindningstid (vilket aldrig kommer hända)
   
 4. T
  Medlem · 1 126 inlägg

  Det är länsförsäkringar i ett nötskal. Dom skulle ha 6000kr, 6000!!! För uppläggningsavgiften.

  Jag själv använde mig av deras låneverktyg. Fick resultatet, ser ”mindre bra ut” fast jag har 62% i belåningsgrad och tjänar bra.

  Dom ”erbjöd” mig desutom 2.05% ränta, vilket dom antagligen tyckte verkade bra. Tog lån i min bank jag har nu, fick 1.1% rakt av.

  Har flera försäkringsr hos LF, dom har väldigt många kryphål, men ger gärna skenet av att var det ”snälla”, tillmötesgåendes försäkringsbolaget. Kommer byta försäkringsbolag när mitt hus är klart.

  Dom har gått ner sig väldigt mycket på sista 5 åren.
   
  Redigerat 1 okt 2018 23:41
 5. T
  Medlem · 1 126 inlägg

  Om jag går in i butiken där jag köpt mina skor och vill byta storlek, tar affären ut en avgift då? Eller skickar tillbaka en jacka? Oftast är även det gratis, företaget står för portot. Det kallas service.

  Håller med TS, det är signalerna man skickar ut. Och till slut får man nog. Tråkigt för LF att dom inte kan inse det själva. Dom är förlorarna i långa loppet.
   
  • Laddar…
 6. Grillen
  Husägare · Gävleborg · 698 inlägg

  Grillen

  Husägare
  Känner samma här Tomas, när vi bytte till som för ca 10 år sedan så gick jag från Nordea som inte brydde sig ett skit om kunderna, men hos Länsförsäkringar så var det alltid någon som lyssnade . Men för bara 2-3 år sedan så har dom strulat otaliga gånger vid mindre enkla saker som man behövt hjälp med. Så nu blev det spiken i kistan när han började svamla om avgiften trots att vi påpekade att vi har absolut allt i banken som försäkringar, sparande, pension etc etc. Men var bara dövörat fast med repeterande
  "Vi vill ju naturligtvis inte tappa er som helkund, men inte ens våra personalrabatter ger sådär låg ränta eller avgifter"

  Jo tjena.... "Bankmonopolet" kommer förhoppningsvis vara borta inom några år, då storbankerna måste anpassa sig till nya aktörer.
   
 7. T
  Medlem · 1 126 inlägg

  Vad har du för ränta på bolånet?

  Angående deras försäkringar så har dom 2 ggr på några snuvat mig på ersättning som både trygg hansa, folksam, if skulle ha ersatt. Självklara ärenden. Men som LF på något mirakulöst vis slingrat sig ur!
   
 8. Grillen
  Husägare · Gävleborg · 698 inlägg

  Grillen

  Husägare
  Blev 2.03% nu när bindningstiden försvann och jag kör rörligt. Men fick ner till 1.53% bara då han hävdar att det är deras personalrabatt. Påpekade att jag från 3 andra har fått 1.13-1.17% och visade mailen men han tyckte inte det var relevant... Dom kräver heller inga andra motprestationer.
   
 9. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 8 472 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  LF har man väl bara på gårdsförsäkringar och annat som ingen annan vill ta i. Dyrt bolag, men bra lokalkännedom.

  Däremot förstår jag inte riktigt varför man ska slå ihop lån bara för att man har flera. Tremånaderslån har ingen lösningsavgift om man vill flytta och bundna lån har väl ingen? :thinking:;)

  Sen ska man förstås byta bank om man tycker att man får för dålig ränta eller luras på villkoren, men det bör man ju göra vare sig man har en eller sju lånedelar.
   
  • Laddar…
 10. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 4 746 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  700 känns såklart onödigt men om du har lån på drygt 2 miljoner så är en rånterabatt på 0,1% 2000 kr på ett år så det tjänar du snabbt in på att byta bank om du inga har 2,03%

  Tvingade din bank dig att sätta in pengar i ett pensionssparande för två år sedan så ska du lämna de direkt. Pensionssparande blev en riktigt usel affär bör den inte längre var avdragsgill. Då sätter du in skattade pengar och när du får de utbetalda längre fram får du skatta igen.

  Om du hittar en van som ger dig 1,2% eller däromkring ibränta så är det väl bara att byta?
   
 11. Grillen
  Husägare · Gävleborg · 698 inlägg

  Grillen

  Husägare
  LF var riktigt bra för oss dom första 5 åren iaf. Aldrig några problem och personliga bankmannen var riktigt hjälpsam. Men nu dom senaste åren har han och hela LF blivit bra mycket sämre tycker jag, börjar få samma beteende som dom riktigt stora som inte bryr sig om mindre privatkunder.

  Att jag vill ha alla lån som en stor klump är dels bara att det känns bättre för mig personligen, samt att jag slipper tjatet varje gång man pratar med banken om att ev binda delar av lånen. Men att ta ut en sinnessjukt hög avgift för detta är ocker tycker jag.
   
 12. Grillen
  Husägare · Gävleborg · 698 inlägg

  Grillen

  Husägare
  Bytet kommer ske, sen om nya "banken" är bättre eller sämre får väl framtiden utvisa, men då det bara är rörligt bolån som kommer vara där men resten hos LF så är det ett mindre bekymmer.

  Det är ett ISK konto som dom tvingade oss att öka sparandet i, det är bara jag som kallar det pensionsspar fortfarande för att jag kommer använda det till detta :p
   
 13. J
  Husägare · Saltsjö-Boo · 909 inlägg

  jocke31

  Husägare
  Då blir min fråga å andra sidan, vad får jag för mina pengar för lagfart och pantbrev egentligen? Prisvärt?
   
  • Laddar…
 14. T
  Medlem · 1 126 inlägg
  När gäller LF och försäkringar kan jag ta et exempel, vårt flyg ändrades 3 veckor innan resa, vilket medförde 1 natt mindre på semesterorten, LF svar ang ersättning var: Du fick veta det mer än 24h innan, du får ingenting. Fast jag har maxat reseförsäkringen.

  Min sambo har Folksam, dom frågade typ ingenting förutom flightnr. Vi fick 3000kr för den natten.

  Det går en röd tråd genom LF när det kommer till detta.
   
 15. T
  Medlem · 1 126 inlägg
  Det är ju inget du kan påverka. Spelar ingen roll vart du går.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.