Byggahus.se

Varför krångla till det så fruktanskvärt med lister i hörn???

 1. Martin_B
  Medlem · Nivå 15
  Detta stämmer förutsatt att man sågar bort överflödet (efter snittytan på 45-graders geringen) i mer än 90 grader. Detta för att framsidan på listen alltid skall sitta tight intill listen/fodret den skall ansluta till i det fall rumshörnet är mer än 90 grader.

  Sedan bör man faktiskt tillägga att även förkroppade möten av lister kan börja glipa ifall listen som den förkroppade delen ansluter mot krymper.

  Bästa är väl i så fall att förkroppa och sedan foga med latexfog, så blir resultatet perfekt och står sig längre utan att det glipar, än vanliga 45-graders geringar.
   
 2. F
  Medlem Nivå 3
  Därför ska man köra listen en mm längre för att motverka glipa när sockeln torkar, har ännu inte fått några klagomål om glipande lister. Här hemma ser det även fortfarande bra ut efter att ha varit monterat i ett år.

  Inte för att vara kritisk men latex är ingen höjdare för att limma ihop material, torkar det så kommer fogen att släppa i en av ändarna. Bättre isåfall att köra med en lim/fog typ Tec7 eller trälim om listerna är trärena!
   
  • Laddar…
 3. Martin_B
  Medlem · Nivå 15
  Fast det hjälper inte mot att ett rumshörn är mer än 90 grader. Då måste den förkroppade listen sågas ur i mer än 90 grader också, så att den blir mer "spetstig" än 90 grader mot framsidan, oavsett om du förlänger den 1 mm, 2 mm, eller 100 mm.
   
 4. F
  Medlem Nivå 3
  Absolut, jag trodde detta talade för sig självt. Det är ju bara att gnaga av lite mer av överflödet med sticksågen. Syftade mer på att förhindra glipa när virket torkar det där sista lilla, därför tar jag höjd med en mm så att virket spänner ordentligt.
   
  • Laddar…
 5. S
  Byggveteran Nivå 9
  Betydligt enklare att montera en fyrkantig klots med avrundade hörn längst ned.
   
 6. Martin_B
  Medlem · Nivå 15
  Dock inte alltid lika snyggt. Det blir mer kluttrigt och det är inte alltid man vill ha den stilen.
  Det syns också att det är en enklare lösning som inte kräver lika mycket kunskap och skicklighet, även om den känslan ligger i det mer undermedvetna på åskådaren.
   
 7. S
  Byggveteran Nivå 9
  Mitt föreslagna utförande är mycket vanligt i sekelskifteshus med 15-20 cm profilerade höga socklar och foder.
   
 8. Martin_B
  Medlem · Nivå 15
  Det är inte alls så vanligt för golvlister. Har knappt sett exempel på det, och då har jag sett på många objekt i mitt liv kan jag säga. Är lite vanligare vid taklister, men trots det ej vanligt.

  Du får gärna illustrera golvsocklar med den lösningen med ett 10-tal bildexempel (om det nu är "mycket vanligt" som du skriver).
   
  • Laddar…
 9. S
  Byggveteran Nivå 9
 10. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Jag ser inga kostar i hörnen i någon av bilderna.
   
 11. mattias1jonsson
  Allvetare · Nivå 6
  Det där är ju en skurkloss som används för att få ihop foder och golvsockel.
   
 12. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  'klotsar' menar jag såklart...
   
 13. S
  Byggveteran Nivå 9
  Skurkots? Det är en passdel för att få ihop anslutningen snyggt är vad vi diskuterar.
   
 14. U
  Medlem Nivå 4
  På bilderna ser jag skurklossar vid dörfarna inte något i hörnen. Jag har uppfattat skurklossen som en slitdel enklare att byts när den blir fliten vid dörrar. Aldrig sett sådant i hörn.
   
  • Laddar…
 15. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  • Laddar…