Byggahus.se

Varför går LED-lampor sönder?

32k läst  297 svar

 1. blackarrow
  Elektroniktokig · Nivå 12
  I teorin ska ju LED lampor hålla väldigt länge, men nog för dom sönder. :mad:
  Det är det ju dessutom så få komponenter i en LEDlampa att de statistiskt sett inte heller borde gå sönder så ofta.

  Jag tror de finns flera anledningar
  Felkostruktion, fel ihopsatt, dålig kvalité på komponenter, överhettningg och så yttre åverkan mekanisk, överhettning eller överspänning.

  Så varför inte dissekera några och se vad dom hänt?

  Många ledlampor är inte gjorde för att tas isär... Första objektet.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_2019-07-14-13-36-44.jpg

  En Led bränd

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_2019-07-14-13-39-03.jpg

  Vid pilen har det suttit en komponent som nu var ett grått pulver.
  Möjligen kunde man haft lite mer kiselpasta för värneavledning.

  Andra
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190713_234552.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190713_234533.jpg

  Om nu konstruktören tyckte det behövdes kylpasta kanske den inte ska ligga i en försänkning utan strykas ut jämt under plåten där leddarna är monterade och får god kontakt med den andra delen som skall leda bort värmen.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190827_225134.jpg

  Underdelen med E14
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190827_230125.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190827_230002.jpg

  Inga synligt brända komponenter.
  Har suttit ute.
   
  Redigerat 28 aug 00:14
 2. H
  Medlem · Nivå 7
  Förbannat bra fråga och tråd!

  Har frågat mig själv samma. Man gick från glödlampor i badrummet (byta typ en ggr per år) till CFL "lysrörslampor" (byta typ en ggr per år nu med... WTF?) till LED och... ja byta typ en ggr per år lik förbannat. Skillnaden är att LED-lampor kostar typ tio ggr så mycket som trad glödlampor och energimässigt svårt att räkna hem i tillämpningen och där vi bor där man har uppvärmningssäsong större delen av året.

  Väldigt kul med dina obduktioner och teorier, just kylning (och brist på) tror jag är nyckeln.
   
  • Laddar…
 3. A
  Medlem · Nivå 9
  Jag skulle tro att det beror på dels att led-chipet drivs för hårt för att få maximalt med ljus och att klassiska socklar är olämpliga för led, e14,e27,gu10 har ingenstans att göra sig av med värmen.
   
 4. MultiMan
  Medlem · Nivå 8
  Har nästan bara IKEA Trådfri-lampor (30+ st). Ingen har gått sönder hittills och det är väl tre år iaf sedan de släpptes?

  Några enstaka skitlampor (typ nordic light från CO) har dött under åren, men aldrig någon kvalitetslampa.

  När jag tänker efter har ingen IKEA-LED dött öht och jag började köpa där så fort de infördes.
   
  • Laddar…
 5. MultiMan
  Medlem · Nivå 8
  Sist jag tittade på en teardown av Trådfri så var hela innanmätet fyllt med någon gucka som dels leder bort värmen men även skyddar mot korrosion (och stabiliserar komponenterna). En Trådfri väger betydligt mer än många andra lampor bla pga det, men även en rejäl kylfläns, enligt mina jämförelser.

   
 6. snaggletooth
  Medlem · Nivå 13
  Rusta är väl inte känt för sina kvalitétsprodukter?
  Man får oftast vad man betalar för.
   
 7. S
  Medlem Nivå 1
  Jag tog isär en trasig Biltema LED-lampa. Den höll inte länge. Där hade en lödning släppt på kortet med lysdioder. Några andra har funkat länge. Typiska tecken på dålig kvalitet. Ett annat väldigt vanligt problem är dåliga elektrolyter. Det verkar vara väldigt vanligt. Tyvärr brukar LED-lampor med dåliga elektrolyter ofta fungera förvånansvärt väl ändå - men de orsakar kopiösa störnivåer mot elnätet. Dåligt designad kylning är ytterligare ett bekymmer. Elektronik, och i synnerhet inte elektrolytkondingar, gillar inte värme och åldras mycket snabbare vid hög värme. Det finns väldigt mycket lycksökare på LED-marknaden som säljer rent skräp. Och konsumenter är dumma nog att köpa skräp eftersom den stora massan går likt en fårskock dit där det är BILLIGT.
   
 8. MultiMan
  Medlem · Nivå 8
  IKEA är och har varit billiga hela tiden men har ändå gjort kvalitets LED-lampor från starten. De allra billigaste från 9kr har flimrat lite (som alla inte störs av) men deras bättre sorter, inklusive bästa Trådfri är inte särskilt dyra, speciellt inte efter senaste prissänkningarna och modellförändringarna.
   
 9. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 17
  Jag handlar gärna på IKEA och de har mycket som är prisvärt men det är nog första gången jag hört deras prylar beskrivas som "kvalitetsprodukter". :surprised:
   
 10. M
  Medlem · Nivå 5
  Det här blir som vanligt en massa åsikter baserat på egen, ej statistiskt säkerställd, uppfattning. Det är väl också i princip omöjligt att göra tester på detta, lampornas brinntid är ju så lång att när tiden väl gått så har lamporna uppdaterats flera gånger.
  Jag har 18 st GU10 led från Biltema på fasaden, de har lyst från skymning till gryning i snart 6 år, har inte bytt ut någon.
   
  • Laddar…
 11. E
  Medlem · Nivå 22
  Jag tror inte att vi behöver någon statistiskt fastställd undersökning för att kunna enas om att diodlampor har en mycket varierande kvalitet. Inte bara mellan olika fabrikat utan även inom samma fabrikat och modell. Precis som med andra ljuskällor varierar livslängden.
  Dessutom tycker jag att det är blåögt att tro på all "propaganda" inte minst när det gäller diodlampor.
   
 12. S
  Medlem Nivå 1
  Har dussintals LED och tror att det kanske går en per år i snitt. Vilket betyder att de håller riktigt riktigt länge jämfört med andra lampor.

  Har ett badrum med Jula GU10 spottar. Där har en gått och flertalet flimmrar, ibland. Men det är så lite så de får leva vidare ett tag till och bli ersatta av philips lampor när det behövs. Har även ett 40-tal som fasadbelysning med de temperaturer det innebär, och det verkar vara billigt skit som biltema osv. Där har en lampa gått.

  LED-lampor går sönder men absolut inte särskilt ofta. Jag köpte dock ett tag dyrare dimbara CFL och de gick faktiskt aldrig sönder, men de kostade också ~200 kr/st.
   
  • Laddar…
 13. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Dom billiga lampor man köpte för några år sen var rena lotteriet. Eftersom kvalitetslampor på den tiden kostade 150-200:- så var iallafall inte jag så sugen på att prova dom istället.
  Nu för tiden verkar dels kvaliteten ha jämnat ut sig och dels har 'märkeslamporna' blivit mycket billigare. Jag har köpt några 3-pack Osram och Philips när dom har varit på rea och kostat runt 50-100:-. Dom lamporna verkar iallafall hålla lite bättre.
   
 14. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 17
  Och som i alla lotterier var de flesta lotter nitlotter.
   
 15. MultiMan
  Medlem · Nivå 8
  Det har funnits många olika riktigt bra LED under många år så länge man inte letade absolut lägsta pris.

  Har du provat att köpa IKEA:s Galant-serie? Utmärkt kvalitet och hållbara. Bara ytterligare ett exempel.
   
  Redigerat 28 aug 11:04
  • Laddar…