Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Varför får vi inte huset sålt?

 1. 1
  Medlem · 23 inlägg

  117kvadrat

  Medlem
  Hej behöver verkligen lite input på vad som är fel...

  Vi köpte huset förra året i september, i ett populärt villa område i en mindre stad i Mellansverige. Vi köpte huset för 100 000 över utgångspriset förra året och har under året gjort en del renoveringar på huset. Vi har bytt kök, lagt nytt golv på hela nedre våningen, fixat till tvättstugan, tapetserat och målat väggarna i huset, ändrat om planlösningen nere, rivit en gammal rutten altan och byggt en ny altan på samma plats, vi har gått igenom elen i huset med elektriker, servat FTX systemet samt gjort vissa mindre underhåll. Alla vitvaror har vi bytt ut. Vi försöker nu sälja huset för 300 000 kr över vad vi köpte den för. Alla renoveringar vi har gjort motsvarar bara i material 250 000 kr sen tillkommer hantverkare och hyra av maskiner mm för 100 000 kr. Vi kommer alltså på bara renoveringen gå back.

  Mäklaren har kommenterat att det ser jättefint ut och att han tycker att priset vi har gått ut med är definitivt i underkant. I besiktningsprotokollet finns inga större anmärkningar. Bara prisindex i området har gått upp under det här året så baserat på det så skulle huset säljas för 240 000 över inköpspriset (utan hänsyn till våra renoveringar). Huset är ca 115 kvadrat meter stort med 4 rum och kök. Tomten ligger bra till i området. Ett problem som har kommit upp på visningarna är att två sovrum är på övre plan och att det andra är nere. Men är det verkligen ett så stort problem? En annan sak är att det är ingen vägg in till det ena sovrummet. Det var tidigare husets vardagsrum. Det kanske kan avskräcka en del köpare. Är det värt att ta bort huset från marknaden och bygga två till sovrum uppe?

  Det säljs fortfarande fastigheter och det är ett högt tryck på det här området. Vi har haft flera visningar nu med 15 spekulanter och inget händer.

  (Kan tillägga att vi säljer för att min sambo inte kan ta sig fram och tillbaka lätt från jobbet (inget körkort) och han jobbar skift.)
   
  • Laddar…
 2. coconut
  Husägare · 240 inlägg

  coconut

  Husägare
  Det är nog så marknaden ser ut på många ställen. Här försöker grannarna sälja sitt hus, även där runt 20 sällskap på visningen.

  Men står helt still även där. Där låter det som att många väntar på helt rätt objekt då utbudet är stort och nya objekt kommer nästan varje dag.

  De lutar nu åt att gå ner några hundratusen under utgångsbud och hoppas att det ska locka till nya spekulanter, som sen kan försöka driva upp priset. Jag tror man måste inse att marknaden är på nedgång och att nu dominerar elpriserna i samtalen i samhället. Då kanske många drar sig från husköp då de inte vet hur vintern kommer avlöpa. Så i slutändan är nog priset för högt mot vad marknaden vill betala.

  Ni har inte fått några bud under utgångspriset?
   
  • Laddar…
 3. H
  Medlem · Dalarna · 2 217 inlägg

  HSP

  Medlem
  En fundering... Är det inte bättre att sambon tar körkort om det är möjligt. Ni har renoverat en hel del då var förmodligen tanken att bo kvar...

  Det är köparens marknad nu. Men hittar ni rätt köpare så blir huset sålt...
  Kan ana att en del köpare avvaktar nu med tanke på energipriser (el) samt kommande räntehöjningar....

  Nu vet vi inte hur mycket renovering för 300 Tkr är i området... Det är stor skillnad om husen i området kostar 700.000 eller 2.000.000.
  Det finns fortfarande områden i Sverige där renovering inte lönar sig eftersom man helt enkelt inte får igen pengarna... Avgörande är också kvaliteten på utförandet av renoveringarna.

  Men jag tror största delen är osäkerheten på marknaden... Hur sårbar är orten/staden i en eventuell lågkonjunktur mm.
   
 4. R
  Medlem · 36 inlägg
  Tråkigt att det går tungt. Sånt tär på en..

  Jag skulle säga att majoriteten söker ungefär samma hus. Många är, eller hoppas bli, två vuxna och två barn. Då är tre rum på samma våning nästan en förutsättning. De flesta är dessutom inte värst händiga. Så man letar efter ett hus som redan stämmer överens med det man söker.
   
 5. H
  Medlem · halland · 193 inlägg

  Helmersson

  Medlem
  Ta körkort och bo kvar. Känns enklare.
   
 6. D
  Medlem · GÖTEBORG · 591 inlägg

  dthompa

  Medlem
  Just nu är det lite osäkra tider som gör allt svårt.

  Om ni själva trivs och vill bo där, kanske det är bättre att sambon satsar på körkort, finns ju snabbkurser och ist för att sänka priser på huset eller lägga mer pengar på renovering så har ni ju pengar till ett körkort och enklare bil.
   
 7. S
  Medlem · Dalarna · 3 876 inlägg

  SueCia

  Medlem
  Jag hade inte budat 300k mer än vad det såldes för ett år sedan. Som husspekulant är dina utförda renoveringar mindre värda än att jag kan lägga motsvarande summa och renovera själv. DVS. enligt mina egna önskemål.

  Hade dessutom varit tveksam både till varför ni köpt huset, renoverat det och sen bestämmer er för att sälja direkt. Jag skulle haft en gnagande tanke om att ni har hittat något allvarligt fel och vill dumpa det nu.

  Spelar ingen roll om det är så eller ej.
   
 8. 1
  Medlem · 23 inlägg

  117kvadrat

  Medlem
  Problemet är att vi inte kan gå ner så mycket i pris då vi fick lov att renovera mer under det här året än vad vi planerade. Så vi har nu skulder som är kopplade till renoveringen som vi skulle verkligen behöva få lösta. Vi kan gå ner lite, men inte hur mycket som helst.

  Vi fick ett bud som mäklaren inte ens ville tala om för oss, 800 000 under utgångspriset och det är ett rent skambud. Inga hus kostar så lite häromkring.
   
 9. S
  Medlem · Dalarna · 3 876 inlägg

  SueCia

  Medlem
  Inga hus kostar så lite idag nej kanske inte. Men förhoppningsvis gör dom det om ett år. (hoppas givetvis ni hinner bli av med det innan dess).
   
 10. 1
  Medlem · 23 inlägg

  117kvadrat

  Medlem
  Så klart hade det varit bäst om han hade kunnat ta körkort, men han har drabbats av en ögonsjukdom som gör att han inte kan köra bil.

  Snittpriset för en villa här är ca 3 000 000 och vårt utgångspris ligger 200 000 under det. Allt arbete är gjort av min pappa, sambo och snickare. Pappa har byggt två hus själv från grunden och kan verkligen bygga. Sambo har ett praktiskt jobb och är händig. Inget fel med kvaliteten.

  Det är kanske är marknaden. Så du tror inte att det är antal sovrum på övre plan som är problemet?
   
 11. J
  Medlem · Stockholm · 411 inlägg

  Jeppson

  Medlem
  Skulle tro att det är marknaden och osäkerhet vad gäller räntor framöver och eventuellt arbeten då vi är på väg in i en lågkonjunktur, iallafall enligt konjunkturinstitutet..

  Tråkigt för er.

  Överväg körkort och bo kvar är ett alternativ
   
 12. 1
  Medlem · 23 inlägg

  117kvadrat

  Medlem
  Då kanske det får bli så. Mäklaren har själv varit snickare och han har sagt till spekulanterna vad det kan kosta med en snickare men ingen är intresserad. Vi kan såklart gå ner den summan i pris om det skulle behövas, men det hjälper inte. Vi har själv två små barn och hade tänkt dela av det förra vardagsrummet till två sovrum. Det blir nog så vi får göra och hoppas att någon vill köpa senare.
   
 13. 1
  Medlem · 23 inlägg

  117kvadrat

  Medlem
  Om han hade kunnat ta körkort så hade han gjort det. Han kan inte pga ögonsjukdom
   
  • Laddar…
 14. 1
  Medlem · 23 inlägg

  117kvadrat

  Medlem
  Det stora problemet är att han inte kan ta körkort pga ögonsjukdom, annars hade vi gjort det.
   
  • Laddar…
 15. R
  Medlem · 36 inlägg
  Hoppas det löser sig! Det är en orolig marknad just nu tyvärr. Nu tror folk på nedåtgående priser och det gör att man lägger bud med höjd för vad som komma skall (enligt deras tro). Dvs man vill inte betala dagens pris utan morgondagens. Lite som marknaden beter sig i en uppåtgående marknad, fast tvärtom.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.