Byggahus.se

Var mäta nockhöjden

 1. K
  Medlem · Blekinge · 249 inlägg

  karmajoyst

  Medlem
  Har sökt runt på forumet men inte lyckats hitta någon utredning om var man skall mäta nockhöjden.

  Är det från sockelns under eller överkant?
  Antar att man räknar nockhöjden verkligen i nockens överkant...dvs exkl ev skorsten som sticker ovan nocken.

  Om man som i mitt fall skall fylla upp med så vi kommer ca 50 cm ovanför vägnivån, finns det några speciella regler för hur man skall mäta....eller är det fortfarande sockeln som det räknas från trots att man förändrat marknivån på sin tomt?

  Antar att det finns en ypperlig länk någonstans som går igenom regelverket för just detta...en sådan länk mottages tacksamt.

   
 2. Daydreamer
  Medlem · 346 inlägg

  Re: Var mäta nockhöjden

  Vi får bygga max 5,7 på vår tomt, ska ha huset 500mm över gatan o får då 5,2 m max bygghöjd till färdig nock (skorstenen får dock gå över det)
   
 3. K
  Medlem · Blekinge · 249 inlägg

  karmajoyst

  Medlem

  Re: Var mäta nockhöjden

  Läste i en annan tråd att de nämnde lutningen på tomten som en faktor vid mätning av nockhöjd. Jösse Hare...vad är det som gäller egentligen?
   
 4. C
  Medlem · Stockholm · 616 inlägg

  Crebel

  Medlem

  Re: Var mäta nockhöjden

  Nockhöjd förr bygglovet, eller hur? När vi byggde så var det från marknivå.
  Dvs, vi kunde arbeta med fyllning runt med huset för att hamna rätt. Skulle tom räcka att man byggde en stödmur ganska nära huset och fyllde emellan den och huset.

  Fast sen tyckte grannarna åt den hållet att de inte ville ha det så högt fyllt, så vi förde samman dem och byggnadsnämnden (detta var efter att huset redan var uppe) och så pratade de sig fram till en mycket lägre höjd. Blev en knähög rosenrabatt (singel längst in mot huset förstås).

  Fast allmänt verkar olika kommuner (och ibland olika handläggare) tolka vissa regler olika, så är det inte specat så kanske någon annan har en annan tolkning.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.