Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Var kan man köpa mögelmätare för att kontrollera om det finns i luft inomhus?

 1. klara2022
  Medlem · 29 inlägg

  klara2022

  Medlem
  Någon som vet var man kan införskaffa en sådan apparat, som är tillförlitlig och lätt att använda?
  Tips på butik/märke?
   
 2. Mattias Andreasson
  Medlem · 149 inlägg
  Tror du kan glömma att hitta något sådant annat än som labratorieutrustning, finns handhållna enheter som mäter mängden stora och små partiklar i luften som jag har kommit i kontakt med i samband med säljare för luftrenare för byggmarknaden. En byggarbetsplats vi var på låg på över 1000 gånger vad dom rekommenderade för ett kontor till exempel.

  Men en sådan mäter bara mängden partiklar i två olika storleksspann, den skiljer inte på betongdamm, huddamm, asbest, pollen, mögelsporer m .m.

  Luften är full med mögelsporer av flera olika slag, antar att du vill veta om det finns en större mängd svartmögel än normalt i luften för att slippa kolla bakom väggar, under golv och på vind.
  Men har svårt att tro att något sådant finns som inte kostar hundra tusentals kronor.

  Tror att det är något sådant här som gäller, man köper en petriskål förberedd för odling av mögel för 300kr-500kr som man sedan skickar in på analys.

  Citat: AGX Mögeltest
  Du får en petriskål med ett lock
  • Ta av locket i i 60 min. Under tiden kommer mögelsporerna som finns i luften falla ned på odlingsskålen
  • Efter att provet är färdigt skruvar du på locket och skickar testet vidare till laboratoriet i den medsända transportlådan
  • Efter 2 veckor får du en enkel rapport med svarsresultatet
   
 3. klara2022
  Medlem · 29 inlägg

  klara2022

  Medlem

  Tack för utförligt svar!
  Ja precis, jag vill veta om det är mögel bakom en vägg i min bostad, pga fuktfläckar som blivit synliga. Så blir lite orolig för om det kanske också finns mögel bakom som kommer ut i luften i min bostad. Skulle ett sådant test som du skriver om i slutet vara lämpligt för att testa det?
   
 4. Mattias Andreasson
  Medlem · 149 inlägg
  Tveksamt då luften redan är full med mögelsporer i vilket fall som. Kan vara helt fullt med mögel men väggen är så tät att inget kommer in i rummet. Vill du ha ett riktigt svar skulle jag nog köpte en inspetionskamera till mobilen för någon hundring, borrat ett litet hål i väggen och tittat inne i väggen. Ser den fuktskadad ut så tänker du väl ändå måla/tapetsera om, så en litet klick spackel borde inte vara ett problem.

  I vilket fall som helst behöver du fixa anledningen till att vattnet kom dit.
   
 5. klara2022
  Medlem · 29 inlägg

  klara2022

  Medlem
  Tack för svar. Men vad är det för mögel som luften är full av? Är det ofarliga mögelsporer då som vi har i vår luft från allt möjligt? Det visste jag inte.

  Men jag har fått vattenskadad tapet. Enligt mätningar så är det ingen fukt just där iallfall. Dock vet de inte hur mycket fukt det kan liggga längre in i väggen. Tror du att det kan finnas risk för att det ligger mögel bakom som tar sig in i min bostad eller kan man vara ganska lugn att det inte är så lätt för mögelsporerna att ta sig igenom väggen? Om jag målar över fläckarna med en bra färg t.ex. Skulle det ev. täta ingången till min lägenhet om fasaden drar in fukt i väggen?
  Det är ett enstegstätat hus jag bor i och jag har läst att de är ganska dåliga och ohållbara när det gäller att stå emot fuktskador. Det är en bostadsrätt, och det är föreningen som kommit och mätt med fuktmätare. De har inte borrat och kollat, men kanske ska göra det. Här ser du bilderna på fuktskadorna. En är över ett fönster den andra (har ett par till sådana) precis vid fönsterbräadan.)
   
 6. prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 17 315 inlägg

  prototypenPremiumikon: Hand

  Medlem
  Då är det spännande hur det är gjort på utsidan.
  Egentligen ointressant om det finns mögel i luften, det har kommit in vatten runt fönstret och det ska det inte.

  Protte
   
 7. klara2022
  Medlem · 29 inlägg

  klara2022

  Medlem
  Ja det är frågan. Det är ett enstegstätat hus, jag gissar att det är dåligt tätt runt fönstret på något vis.
  Varför är det ointressant om det finns mögel i luften menar du? Kan det inte ha bildats mögel i fukten i väggen? Eller är det inget jag behöver oroa mig för?
   
 8. Centano
  Husägare · Västra Götaland · 514 inlägg

  Centano

  Husägare
  Oavsett om det är mögelsporer i luften eller inte är ju prio ett att se till att det inte kommer in mer vatten i konstruktionen. När bristen på utsidan åtgärdas är det rimligt att även kontrollera insidan av väggen för att se omfattning av eventuella skador.

  Gällande mögelsporer så finns de som sagt överallt i mer eller mindre mängd. Det man kan göra är att göra en spormätning i rummet samt utomhus som referens då kan man se om det förekommer onormalt höga sporhalter inomhus vilket eventuellt kan påvisa en fuktskada. Men i detta fallet är ju fuktskadan redan bekräftad, det ska inte komma in vatten via fönsteranslutningen. Så i stället för att fokusera på eventuella spormängder i luften se till att väggen blir åtgärdad så vatten inte tar sig in. Väggen behöver kanske öppnas både in- och utifrån.
   
 9. prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 17 315 inlägg

  prototypenPremiumikon: Hand

  Medlem
  Man kan ju sätta sig ner och vänta att halten mögel ökar eller åtgärda den enstegstätade fasaden nu.
  Det jag sett på bild om enstegstätade är ju bara hemskt.

  Protte
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.