personstarthumb-up

Var finns det billiga högtrycks armaturer?

15k läst  35 svar

 1. J
  Medlem Nivå 9
  Jag är på jakt efter billiga armaturer för utomhusbelysning till gårdsplanen. Vanliga halogenlampor funkar ju men det blir inte speciellt ekonomiskt med ett flertal 500 Wattare. Det finns ju högtrycksnatrium och andra "bra" lampor som ger mycket ljus kring 80-150w men dom armaturerna brukar inte vara billiga direkt. Dom ska monteras på hus och garage vägg just under nock och lysa upp gårdsplanen.

  Är det nån som vet var man kan köpa billiga armaturer?

  Vilken typ är bäst för arbets resp. "pulkåknings" belysning? En typ har väl gult ljus medan den andra har vitt...?
   
 2. gnistjagare
  Medlem Nivå 5
  Vill du ha bra armaturer eller ska de bara vara billiga?
   
 3. S
  Medlem Nivå 7
  Jag rekommenderar INTE högtrycksnatrium hemma i trädgården. De ger det du kallar "gult"(eller oranget) ljus. Jag skulle föreslå metallhalogen som vanligtvis ger vad man skulle kalla dagsljus. Ger också mycket ljus per installerad effekt.

  Sedan vet jag inte vad du är ute efter för typ av armatur. Finns ju rena industriarmaturer typ;
  http://www.elektroskandia.se/catalog.aspx?cid=52&hid=2097
   
 4. E
  Medlem Nivå 6
  quicksilverlampor är väl det bästa.

  metallhalogenlamporna kostar ju en del, men visst, det blir ett GRYMT ljus, nästan ljusare än dagsljus... men kostar en del mer.
   
 5. Johan Gunverth
  Medlem · Nivå 15
  Du tänker nog på lågtrycksnatrium som man bland annat har på motorvägar.
  Eller i gamla fotolabb. :D
   
 6. M
  Medlem Nivå 8
  Kvicksilver är väl en vettig kompromiss mellan pris och ljusutbyte. JULA har en billig armatur och lamporna är ju nästan gratis.

  Kjell
   
 7. Pen
  Medlem Nivå 8
  Jag har sedan länge högtrycksnatrium i trädgården. Jag byggde om en vanlig armatur genom att sätta dit reaktor (drossel) och kondensator (faskompensator) som jag köpte på Selga där jag även inhandlade lampan. Prylarna inkl lampan är väl inte direkt billiga men å andra sidan har lampan hållt i över 6 år utan byte och jag får ut mycket ljus av bara 50W. Inget fisljus som med energisparlampor som för övrigt gick sönder flera gånger om året när de huserade uteomhus.

  Kan väl hålla med Styrman Jansson om att ljuset kan kännas lite underligt för ögonen, men däremot ser det lite småmysigt ut med orange-tonad snö på vintern. Kvicksilver är väl å andra sidan på väg ut får man hoppas.

  Pen
   
 8. pellefant
  Medlem Nivå 11
  kvicksilverlamporna lyser starkt ett tag i början och går sen ner på en lägre styrka där dom ligger kvar i alla år....
   
 9. M
  Medlem Nivå 8
  Varför hoppas du det? Det är väl bra att det finns ett riktigt billigt alternativ,
  låt vara att man får byta lampor nån gång men dom är ju också billiga.

  Kjell
   
 10. Pen
  Medlem Nivå 8
  Jag tänkte på miljön.
   
 11. J
  Medlem Nivå 9
  Jag är ute efter nått billigt som är bra... :)
  Fast det kanske inte finns? Den totala ekonomin över livslängden är det som styr i första hand men armaturens pris styr naturligtvis ochså.

  Kvicksilver armaturen från Jula verkar ju väldigt billig. Kan det vara ett vettigt alternativ?

  Vad har dom olika typerna av lampor för färg på skenet?
  Högtrycksnatrium = orange
  Metallhalogen = vitt / dagsljus?
  Kvicksilver = vitt?

  Den ena lampan ska jag ha mera som arbets belysning typ när man gör service på bilen eller båten medan den andra ska vara mer som "lek" ljus åt barnen.

  Nån som vet om nån billig metallhalogen armatur?
   
 12. J
  Medlem Nivå 9
  Hur ligger det till med ljuseffekten i förhållande till el effekten för dom olika typerna av lampor? Vilken lyser mest i förhållande till hur mycket ström dom drar/vilken effekt lampan är på?
   
 13. S
  Medlem Nivå 7
  Jag tänker på Högtrycksnatrium. Är ju också väldigt vanligt på vägar. Lågtrycksnatrium är väl på väg ut? Ljuskällorna blir ju väldigt skrymmande och det är mindre poppis hos armaturtillverkarna. Ger ju lite mer oranget ljus (nästa rött i startögonblicket) än Högtrycksnatrium.

  Kvicksilverlampor har ett vitt nästan blågrönt ljus. Också mkt ljus per installerad effekt.

  Både kvicksilver och natriumlampor har usel färgåtergivning (kring Ra 25-60) medans metallhalogen ligger kring Ra 90. Dock så ger de oftast mer ljus per installerad effekt än metallhalogen.Men jag tycker skillnaden är marginell då metallhalogenarmaturer oftast är bättre konstruerade eftersom ljuskällan ställer högre krav på reflektorer och dylikt.


  Värt att ha i åtanke är att vid tändning i kallt tillstånd så uppnår metallhalogen fullt ljusflöde snabbare än natriumlampor och även kvicksilverlampor har jag för mig.


  Att köpa högtrycksnatrium eller kvicksilver till hemmet är som att köpa en billig whiskey. Då får man mycket whiskey för pengarna men det smakar lite sådär.
  Metallhalogen är som en Talisker 10yo, kanske bara har råd med en flaska men "jäklar vad det river gött".
   
 14. J
  Medlem Nivå 9
  Har googlat lite och konstaterar att högtrycks natrium ger mest lumen per watt precis som S_J sade. Men då får man orange sken och det kanske inte blir bra...?

  Högtrycks natrium 250watt ger 32 000 lumen och metall halogen 250w ger 20 000 lumen. Att jämföra mot vanliga halogen lampor, 300 watt som ger 4800 lumen och kvicksilverlampa 250w som ger 12 700 lumen. Svänger man på det så för att få motsvarande ljusflöde som från en 500w vanlig halogenlampa så ska man ha följande:

  Metallhalogen ca. 130w
  Högtrycknatrium 100w
  Kvicksilver ca. 180w

  Jag tänker testa julas billiga armatur för 125W kvicksilver lampa, den är på special för 395kr nu... Skruvar lampan får kanske bli en metallhalogen eller högtrycknatrium.
   
 15. M
  Medlem Nivå 8
  Jag tycker nog lite tvärt om, ett företag satsar nog hellre på ett dyrare alternativ men till hemmet där man kanske använder belysningen sparsamt och kan stå ut med lite sämre prestanda så är kvicksilver ett prisvärt alternativ.

  Kan bara instämma angående Talisker men lär dig för guds skull att stava rätt, whisky ska det vara annars är du på andra sidan Atlanten och då får du hålla till godo med Lord Calvert och liknande dynga! ;-)
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: