Byggahus.se

Vår entreprenör vill bryta kontraktet

 1. B
  Medlem Nivå 3
  Vi har ett fastprisavtal med en entreprenör ang uppförande av en tilbyggnad på 20 kvm på platta på mark.
  Vi har ett skriftligt fastprisavtal gällande totalentreprenad inkl plåttak, hängrännor, snickeridetaljer utv såsom specialtillverkade taktassar foder mm. Inv endast skivat. Dörrar och fönster ska ej ingå.

  De har kommit en bit på väg. Plattan är klar, stommen är uppe och takstolar m råspont och papp.

  Vi har dock hittat ett stort antal fel, bla fel takvinkel, fel bottensyllsmaterial (som de bytte), ej slipad/glättad grund, sneda takstolar och reglar, felaktiga takutsprång, felaktigt grundat panel, klamrad papp utan rätt tätning vid takfoten, felutformade takstolstassar......
  Allt har vi påpekat per telefon och det skulle lösas. När vi fann de senaste sakerna så skrev vi till dem och begärde att de skulle åtgärda och följa tillverkarnas rekommendationer och bifogade produktblad från bla Alcro och Mataki.

  Nu ringde entreprenören och ville dra sig ur kontraktet. Han erbjöd sig att vi skulle få det som är gjort för halva totalkostnaden, detta tackade jag spontant nej till. Då erbjöd han sig att riva bygget och låta oss få plattan utan kostnad.

  Hur ska vi göra?...med tanke på att det är svårt att få tag på ny snickare och kanske ännu svårare att få tag på nån som vill rätta till?

  Har vi rätt att kräva att de fortsätter?...vi har alltså ett kontrakt med ett färdigställandedatum
   
 2. M
  Medlem · Nivå 8
  Med tanke på hur många fel de har gjort hittills skulle jag nog tyvärr inte våga låta dem bygga klart ... Även om det är svårt att få tag på hantverkare så skulle jag nog köra på det sistnämnda alternativet, att han river och fraktar bort materialet men att ni får behålla plattan.
  Men! Kolla med kommunens konsumentvägledare vilka rättigheter ni har. Kanske har ni rent av rätt att ta in andra hantverkare som slutför arbetet på den nuvarande entreprenörens bekostnad (och att ni betalar er överenskomna ersättning till nuvarande entreprenören).
   
 3. Z
  Medlem Nivå 8
  hmm rent spontant så gäller det totalentreprenad dvs entreprenören står för de tekniska lösningarna. Dessa skall då uppfylla kraven som finns på dessa tekniska lösningar. Entreprenören är i totalentreprenad funktionsansvarig vilket är betydligt tuffare än att ha ett normalt garanti åtagande i en utförandeentreprenad.
  Sen kan man ju alltid diskutera vad det är för en pjjas entreprenör som åtar sig denna typ av totalentreprenad, men det är en annan fråga.

  Entreprenören gör sig skyldig till kontraktsbrott när han inte utför enligt normer osv. Därför kan ni processa mot denna på dessa grunder. Jag skulle låta stomme och det utförda vara. Besikta detta och eventuella fel skall entreprenören åtgärda därefter häva kjontrakt pga bristfälligt utförande. På detta sätt kan ni komtraktera annan entreprenör för att färdigställa resternade delar. Dessa skall ni ta på delad totalentreprenad. Detta för att minimera era risker, det kan dock vara problematiskt att sälja detta. Det beror helt på i vilken omfattning instalaltion är utfört osv...

  Men vad som än händer ang att häva kontrakt besikta av utfört arbete, detta medför iofs att garanti börjar ticka men det är skit samma i detta fall. Då funktionsansvaret för de redan utförda tekniska lösningar har 10 års garanti. Detta gäller iofs endast om inte ni talhandahållit material samt detaljerad kravspecifikation