Byggahus.se

Var börja?

 1. E
  Medlem Nivå 1
  Var börjar vi?
  Vi har en tomt att köpa och så har vi kikat på lite visningshus och beställt kataloger från en rad olika husleverantörer.
  Ni som byggt innan; kan ni lista lite för och nackdelar med att bygga lösvirkes resp nyckelfärdigt hus?
  Det är så förvirrande...
  Den stora skillnaden är väl att antingen har man överlåtit åt husbyggare d.v.s. totalentrepenad eller också har man själv övergripande ansvaret.
  Om man väljer lösvirkeshus men anlitar en byggfirma kan man då inte överlåta huvudansvaret på dem?
  Vilka är de olika stora farorna?
  Vart kan man vända sig? Finns det någon oberoende instans dit man kan gå för att få generella tips om vilket man ska välja, vilka leverantörer man kanske ska undvika och annat smått och gått.
  Vi är noviser på detta med att bygga och då känner man sig rätt vilsen i denna skog av möjligheter.
  Vi har köpt boken Bygga Hus som säljs på denna site och den har varit till stor hjälp men det skulle ju vara skönt att få prata med någon oberoende öga mot öga.
  Gärna ha någon att bolla med under processen.

  En fråga till:
  Ni som byggt...igen...hur lång tid tog processen från start till slut...alltså från det att ni bestämde entrepenör/leverantör, bygglov m.m. tills huset stod klart?

  Ge oss alla tips ni kan-
  tack på förhand,
   
 2. volvo
  Medlem Nivå 10

  Re: Var börja?

  Det är ju inte lite ni begär att få svar på i en fråga.
  ::)

  För att bena ut nyckelfärdigt kontra lösvirke så verkar ni ha blandat äpplen och päron.
  Frågan ni skall ställa till er själva är om ni skall köpa huset på totalentreprenad (=nyckelfärdigt) eller om ni skall köra det med delad entreprenad (2 eller fler kontrakt/leveransavtal)
  Generellt sett så bör en lekman välja att bygga på totalentreprenad även om detta kan vara ett dyrare alternativ när man börjar jämföra priser. Vitsen med detta är att man då lägger över en del riskmoment på entreprenören som är bättre lämpad att bedöma och tackla problemen.
  En delad entreprenad är ett billigare sätt att bygga men det kräver att man har gott om tid, en massa påläsning och gärna en del grundkunskaper om byggbranschen innan man väljer detta.
  Läs mer om entreprenadformerna här på byggahus siten.

  När det gäller tips om bra/dåliga leverantörer så bör ni läsa inläggen själva på detta forum. Betänk då att alla inte är den de utger sig för att vara, så en del inlägg bör tas med en nypa salt.

  Ett villabygge är, som jag ser det, att jämföra med en graviditet.
  Att skynad lönar sig sällan.
  Räkna med 9 månader från beviljat bygglov/påskrivet avtal till inflyttning om ni inte väljer ett standardiserat modulhus som kan bli färdigt på betydligt kortare tid.
   
 3. snackan68
  Medlem Nivå 6

  Re: Var börja?

  Hej!

  Lösvirke innebär att huset levereras som ett "plocke-pinn", dvs man bygger som på den gamla goda tiden, regel för regel, spik för spik. Detta förlänger byggtiden ngt.

  Modulhus innebär att en fabrik bygger upp huset i olika element som sedan monteras på plats. Dessa delar utgör alltså husets "skal". Ytterväggar med monterade fönster och dörrar. Invändigt sedan är endast de bärande innerväggarna monterade. Sedan är det tomt! (Kran krävs för montering, så tillgängligheten till tomten är väsentlig.) monteringen sker på 2-3 dagar sedan är det bara installationer och ytskikt kvar.

  Vill man ha "nyckelfärdigt", så kan man få det både på lösvirke och modulhus. Vill du göra en del själv kan du också få det. Det är du som är kund och du väljer.

  Det är inte biligare att välja lösvirke alla gånger.. leta i kataloger och se vad ni vill ha, resten löser sig!

  Lycka till! :)
   
 4. lier
  Medlem Nivå 8

  Re: Var börja?

  EKP vart skall ni bygga i vilket Län?? ::)