Byggahus.se

Vanliga orsaker till husbränder

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. 13th Marine
  This is not my hat · Nivå 22
  Den där tabellen behöver bättre formattering. ;)
   
 3. M
  Medlem · Nivå 12
  Ja, du är inte ensam om att läsa: 438,45%
   
  • Laddar…
 4. PNO
  Medlem · Nivå 15
  Den första siffran är en kategorisering av orsaken. 246 för fel i utrustning, som exempel.

  Det kan ju vara värt att läsa bakgrunden också om man ska studera statistik.

  Dessa siffror ser ut att vara tagna direkt ur IDA, dvs Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) statistiksystem som i sin tur bygger på de händelserapporter som räddningstjänsterna fyller i efter alla sina insatser.

  Värt att tänka på då:
  -En brand i byggnad är i händelserapporten alltid en brand i byggnad oavsett om det brunnit i en papperskorg eller om hela huset brann ner.
  -En byggnad kan vara allt från ett fristående utedass till ett shoppingcenter eller kärnkraftsverk. Ett par av kategorierna antyder att urvalet är alla byggnader och inte bara bostäder. Avsiktlig brand låter hög för att gälla enbart bostäder. De låga siffrorna för spis, rökning och avsaknaden av soteld pekar också på att urvalet gäller alla typer av byggnader.
  -Ingen mer ingående utredning har skett när händelserapporten skrivs. Det är ansvarigt befäl på plats som skriver rapporten (oftast). Dels har denne i allmänhet ingen speciell utbildning i brandorsaksutredning, och dels så går det oftast inte ens att beträda huset när styrkan lämnar om det brunnit rejält. Därav den stora mängden "okänd". Tyvärr inrymmer kategorin "okänd" därmed oftast också de mest allvarliga bränderna.

  Likväl så är slutsatserna från If viktiga. De är inte ovanligt med bränder på grund av överbelastning i elanläggningar eller eldstäder så här års. Värst brukar det vara kring jul/nyår och påsk när folk firar i sommarstugor som normalt bara används under den varma årstiden.

  När det eldas tre dygn i sträck i köksspisen som man normalt bara eldar en snabb brasa i så får man veta om rökgången är hel och att inget brännbart ligger för nära.

  När stickkontakten som de senaste 30 åren har försörjt en väckarklocka och en sänglampa plötsligt ska försörja en 2kW värmefläkt får man veta om ledningar och kopplingspunkter är i bra skick.

  I samband med de långa strömavbrotten efter stormen Alfrida så brann några hus ner i Roslagen. Tänkbar orsak är att spisplattor och andra varma föremål glömts på när det varit strömlöst. Sedan har ägarna lessnat på att sitta i sina utkylda hus och åkt till släktingar eller liknande med värme. När strömmen kommer tillbaka så blir givetvis de påslagna plattorna etc varma och orsakar brand innan någon kommer hem igen och stänger av dom.
  Lämnar ni ett hus med strömavbrott - kontrollera att allt är avslaget. Eller säkrare ändå - slå av huvudbrytaren. När ni kommer hem kan ni i lugn och ro slå på strömmen och kolla att allt som ska vara påslaget är påslaget och att allt som ska vara avslaget är avslaget.
   
  • Laddar…
 5. W
  Medlem Nivå 1
  Varför har inte alla spisar som säljs inbyggt brandskydd genom en timer som piper och stänger av plattan tills man tittat till maten och vid behov ökat på tiden. Borde minska antalet spisbränder drastiskt. Och kan inte vara speciellt svår och dyrt att göra. Man behöver inte vara senil för att glömma en platta på det händer oss alla. Men det är bara om man börjar bli senil som man installerar en separat spisvakt.
   
 6. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Moderna induktionshällar funkar så. Finns inget magnetiskt material i närheten så stänger den av sig själv.
   
 7. yonna
  Medlem · Nivå 15
  Vattenkokaren har ett ändligt liv. Normalt går säkringen om det är något fel men det är inte dumt att ha (fungerande) separat timer på just denna pryl.
   
 8. W
  Medlem Nivå 1
  Fast om man glömt mat på spisen är det ju fortfarande en risk.
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem Nivå 9
  Der ser snarare ut som ett antal.

  Totalen är 981 varav 246 (eller 25%) är "fel i utrustning"
   
  • Laddar…
 10. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Har haft två bränder i elutrustningen hemma under de senaste fem åren:
  1) glapp i anslutningen av jordfelsbrytaren, detta trots att jag efterdragit denna vartannat år ungefär (precis som alla andra anslutningar i centralen). Troliga orsaken är att vibrationer från tvättmaskinen fått skruven att ralla upp.
  2) glapp i anslutningen till elpatronen inne i min FLVP. Här har man i konstruktionen valt att använda sig av kabelskor för strömmar på uppåt 16A (vid maxeffekt). En helt idiotisk konstruktion och reparatören som renoverade upp elpannan berättade att detta var ett rätt vanligt fel. Så hur gjorde han när han lagade den då? Jo han klämde dit nya kabelskor och klämde då även år de nya kabelskorna en aning från sidan med sin plattång så att det krävdes lite mer våld än normalt för att trycka på kabelskorna, sedan monterade han dem som de var monterade tidigare...

  Ingen av bränderna hände när jag var hemma, utan de upptäcktes när någon i familjen kom hem. Bägge incidenterna hände på sommaren, inte på vintern som man skulle kunna tro. Bägge incidenterna hände när det var varmvattenspets i elpannan...
   
 11. Mr.Maker
  Medlem Nivå 1
  ”Vet du om att i år är din marginalskatt 102 %?”
  ”Du pratar”, sa Pomperipossa. ”Så många procent finns ju inte!”
  För hon var inte särskilt hemma i den högre matematiken nämligen.

  Jo då, fick hon höra, i Monismanien fanns det hur många procent som helst

  Skämt åisdå men verkar finnas mycket bränder eftersom det sammanställt är typ 920% av bränderna som orsakas av dessa kategorier, men det brinner väll i Monismanien också de klart
   
  • Laddar…
 12. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Kommatecknet är inte decimaltecken här, men skiljetecken mellan antal tillfällen och andelen av total antal tillfällen (i hela tal)
   
 13. fahlis
  Medlem · Nivå 12
  Som påpekades i inlägg #2, tokig formatering. Borde kanske varit semikolon i stället, bara för tydlighets skull …
   
  • Laddar…