Byggahus.se

Vanlig kostnad för besiktning kamin?

11k läst  6 svar

 1. M
  Medlem Nivå 5
  Nyligt fått en pelletskamin (Lilla frö med drag) installerad och innan vi satte igång och eldade ringde vi sotare som kom över för att göra besiktningen, den besiktningen fick vi nu en räkning på 1900kr för vilket gjorde oss lite överraskade.

  Helt nya och dumma i ämnet och säkert vårat fel och normalt fast pris men jag gick efter vad jag verbalt fick info om över telefonen innan jag bokade vilket var "runt 800kr".

  Utöver det känns det som att någonstans rimligtvis kanske det finns någon grund att vädja på då besiktningen inte omfattade klättra på taket, provtrycka, etc etc, utan han spendera hela 4min med all lysa med ficklampan in i kaminen och ute vid drag enheten sen 10 min småsnack medans papperen skrevs på ovanpå det.

  Är förberedd på att betala då jag borde kollat mer i förväg men skriver här mest för tankar kring om det finns någon man kan göra eller ska jag bara svälja kostnaden och se som en läxa?

  Tillägg : Sotaren har ca 20-25min (tur och retur) resa till oss från kontoret.
   
  Redigerat 4 apr 2016 14:27
 2. P
  Medlem · Nivå 22
  Det kallas läropeng! ^^
  Det går att bestrida en faktura från sotaren men det är svårt att få igenom, jag vet av erfarenhet, jag betalade till slut!
  Skalan efter ett bra leverne går till så här:
  :rolleyes:
  1 Glad "tant"
  2 Glad sotare

  Obs! om sotaren och tanten blir glada tillsammans blir inte jag glad!
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem · Nivå 12
  sotaren ifråga måste väl kunna redogöra för skillnaden mellan 800kr och 1900kr iallafall? Att besiktiga en nyinstallerad kamin måste det väl ändå vara ett fast pris på och sen kanske det tillkommer nåt men då ska man väl upplysas om det.
   
 4. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Det kan vara fråga om två besiktningar vid installation av en kamin mot en befintlig skorsten! Dels före installation för att kontrollera skorstenens rökkanal och en efter installationen för att kontrollera installationen. Då blir det mer rimligt med 1900 Kr, men ring sotaren och fråga hur de räknar.
   
 5. E
  Medlem · Nivå 11
  1 timmes restid ca 1000:- + bilkostnad 100:- + besiktningstid o protokolltjosan..800:-. det kan nog va en gissning. L:a frö med drag har ingen skorsten thomas 33 utan bara en väggenomföring o en fläkt.
   
 6. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 16
  Det råder fri marknad för installationsbesiktningar så man får passa sig vem man anlitar. Annat är det för avgifter vid sotning och brandskyddsinspektioner - där har ett sotarföretag monopol i området så det är prisreglerat i avtal med kommunen.

  Jag betalade nog strax under 2000 kr för installationsbesiktningen. Men då var det teaterrök och kravlande på vind och tak.
   
 7. M
  Medlem Nivå 5
  Ringde upp sotaren efter att jag fått lite extra kött på benen av svaren här och det visade sig att den jag bokade med helt enkelt glömt att lägga in vilken typ av besiktning det var (drag är tydligen inte jättevanligt här uppe iaf) som skulle faktureras så blev inte tvungen att betala 1900kr utan landade på strax över 900kr vilket överensstämmer med vad han sa i förväg så alla nöjda och glada.

  Tack för alla svar.
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka