Hej!
Jag ska begära offerter av lokala snickare med hjälp att bygga ett enplanshus på en tyvärr nordsluttande, men natur(skön)tomt södra norrland med fin utsikt åt alla väderstreck förutom rakt söderut. Designprinciperna är enkelhet, avskalad, ekonomisk. Huset kommer byggas på stolpar med lösvirke och är tänkt att kunna fungera som permanentboende för en liten familj. Enkel rektangulär huskropp med följande funktioner från sydost till nordväst: entré, tvättstuga, toalett/dusch, storstuga och två sovrum (som kan byggas om till tre) längst i norr. Möjlighet till sovloft (detaljplan tillåter ej full ståhöjd) eller förvarings-/teknikvind både i norra och södra änden, öppet till nock i storstugan i mitten.
Nu funderar jag på smartast möjliga uppvärmning miljömässigt och ekonomiskt. Vill inte överskjuta för ett så litet enkelt hus med öppen planlösning. Jag kommer ha en vedeldad kamin placerad centralt i storstugan för mys men som jag också kommer välja för att få så bra värmeeffekt som möjligt (skog finnes).
De snickare jag pratat med verkar förorda vattenburen golvvärme i kombination med värmepump för varmvatten "alla kör på det" men jag känner mig lite tveksam. Dels har jag inget problem med tofflor och dels tycker jag det låter tråkigt med tunnt laminatgolv jmf. med solitt trägolv.
Jag börjar tro att jag skulle klara mig med en centralt placerad luftvärmepump i allrum och kanske en enklare radiator eller "elgolvvärme" i badrum och hallen samt ingen uppvärmning alls i sovrum + tvättstuga (skönt att sova svalt ju!). Låter detta helt idiotiskt om huset är byggt med standardisolering?
Det jag är mest sugen på är att bygga så nära passivstandard som möjligt, skippa uppvärmning annat än frånluftssystem med värmeåtervinning + kaminen. Men funderar på om vanliga snickare klarar att bygga så täta och isolerade hus till rimlig kostnad eller är det en oförsvarbar kostnadsökning/miljöbelastning jämfört med standardisolering?
![]()
Inloggade ser högupplösta bilder Logga in![]()
Inloggade ser högupplösta bilder Logga in![]()
-
19 jun 2022 21:31 #1
-
22 jun 2022 15:49 #2
Om huset kan klassas som fritidshus ställs det mindre krav på energihushållning än om det klassas som permanentboende. Texten nedan gäller i huvudsak för permanentboende.
En eldstad behöver något att lagra värmen i för att den ska funka bra till uppvärmning. En lätt kamin funkar inte bra, den ger för mycket värme på kort tid. En massugn eller tung kakelugn funkar bättre.
Det vanligt med frånluftsvärmepump. Man kan koppla in radiatorer till denna, det behöver inte vara golvvärme. Man kan också blanda golvvärme och radiatorer. Man kan tex använda golvvärme där man har klinker och radiatorer till resten. Radiatorerna behöver vara lågtemperatursystem tex 45/35 för att COP inte ska bli dålig (radiatorerna blir då större). Tar man tilluften genom enbart hål i väggen lär det uppstå kallras på vintern, huset är ju placerat i Norrland. Man kan placera tilluften bakom radiatorerna, tror det funkar bättre. Med ett litet välisolerat hus med en effektiv eldstad så borde en billigare mindre effektiv pump kunna användas.
FTX-system och en effektiv eldstad borde kunna värma upp stora delar av huset, men delar som ligger långt bort från eldstaden kanske behöver extra värme? En kompletterande värmekälla till eldstaden behövs om man vill resa bort på vintern. Varmvatten behöver också kunna tillverkas. Med ett litet välisolerat hus med FTX-system och effektiv eldstad kanske det är ok att ha el till resten?
Man kan göra en energibalansberäkning på huset så ser man bättre, kommunen kräver väl det? -
22 jun 2022 21:26 #3
@Stefan_E Alt 1.
Frånluftvärmepump + kamin + vattenburen värme
Du skriver intressant om kallras.
Jag tänker att enda rimliga placeringen av frånluftvärmepumpen är tvättstugan längst i söder. Gissar att luften bäst går ut ur huset i närheten av där själva pumpen står? Om vi antar att luften går ut ur huset i söder, följer det att inluften bör koncentreras till sovrummen i norr, alltså i andra änden av huset så att man "drar" luften genom hela huset?
Och att jag i så fall alltså skulle behöva ha minst en radiator i resp. sovrum längst i norr för att motverka kallras...!?
Och apropå "lätta kaminer" , visst skulle väl ett sånt scenario också innebära att även en lätt kamin på sätt och vis värmer vattnet i frånluftvärmepumpen?
@Stefan_E Alt 2.
FTX + kamin + extra el + ändå ha en separat varmvattenberedare.
Hmmm... alt. 1 känns allt mer attraktivt ju mer jag tänker på det.
Ja, energibalansberäkning ska genomföras - tyvärr har jag inte den kompetensen tillgänglig just nu i designfas