Byggahus.se

Val av Kanalfläkt Krypgrund

 1. J
  Medlem · stockholm · 411 inlägg

  jokomoko

  Medlem
  Hej igen

  Hoppas på goda råd på detta eminenta forum, som vanligt.... :D

  Till vår krypgrund / torpargrund 60kvm så har jag bestämt att installera Luftavfuktare. Kondensvattnet från avfuktaren dräneras bort från huset. Jag ska också försöka täta befintliga uteluft-öppningar som nu finns i grunden.

  "Kryphöjden" är väldigt låg, varierar mellan 0.3-0.8m meter så volymen i krypgrunden är 30-50M3.
  Ett undantag, på en plats i grunden, under lucka på golvet, finns en gjuten "jordkällare" om ca 2.0x1.5meter med ståhöjd. I denna källare, som är förbunden med resten av krypgrunden med små öppningar, har jag tänkt placera luftavfuktaren. Problemet är att avfuktaren mycket snabbt torde torka ut väggarna och luften i den lilla källaren, men begränsad effekt på resten av krypgrunden.

  Lösning: Jag planerar att montera 2-3 st kanalfläktar som tar den torra (och varmare) luften från jordkällaren och med kanalrör sprida ut luften till par ställen i krypgrunden, som (tyvärr) är indelade i olika "fack".

  Fråga: Vad ska man tänka på vad gäller dimensionering och val av kanalfläkt och rör?

  Som sagt, Krypgrunden har en volym på ca 50M3 och Luftavfuktaren som jag funderar på att köpa, blåser mellan 85-150M3/Timme. Avfuktaren ska enligt uppgift avfukta runt 8 liter /timme som max (sorption).

  Till att börja med, -det är väl lämpligt att jag väljer då en sammanlagd fläktkapacitet på kanalfäktarna på ca 150M3/timme? Eller?

  Tack på förhand för all synpunkter :)
   
 2. J
  Medlem · Stockholm · 4 106 inlägg

  Josth

  Medlem
  Sorptionsavfuktare har oftast långa torrluftslangar som ska dras ut från aggregatet till de olika facken i krypgrunden. Sedan suger den tillbaka luften till aggregatet. Behövs också en avluftsslang som skickar ut den fuktiga luften från aggregatet ut genom grundmuren bort från huset. Sorptionsavfuktare drar också ganska mycket el och det kommer nog att värma matkällaren till en del om den placeras där.
   
 3. J
  Medlem · stockholm · 411 inlägg

  jokomoko

  Medlem
  Tack för svaret Josth :)

  Jag vet att de flesta etablerade märken av sorptionsavfuktare fungerar som du beskriver, och de drar, som du också skriver - mycket ström, men delvis pga. flera varianter pumpar ut mycket värme till uteluften.

  Den variant jag tittar på, är en Engelsk tillverkare som inte är så känd i Sverige, men, som tycks ha fått superbra testresultat i Europa - "Meaco Zambezi". Drar 350W i mellanläge, med masssa extrafunktioner inklusive luftrening etc..

  Hursomhelst, mina frågeställning angående kanalfäktar kvarstår. :)
   
  Redigerat 23 aug 2017 19:52
 4. F
  Medlem · Uppsala · 1 inlägg

  FelixLauro

  Medlem
  Hej Jokomoko
  Tar upp en gammal tråd.
  Installerade du en Meaco Zambezi? Isåfall fungerar den bra?
   
 5. J
  Medlem · stockholm · 411 inlägg

  jokomoko

  Medlem
  Haha, helt missat meddelanden så detta svaret är ett halvår försenat.
  Svar nej dock. Det blev ingen avfuktare överhuvudtaget. Det slutade med att vi rev bort hela golvkonstruktionen och gjöt en platta från insidan. Ett himla jobb, men skönt när det väl var gjort.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.