Byggahus.se

Växla av takstolar för två takkupor

 1. M
  Medlem Nivå 6
  Först och främst har jag försökt leta mig blind på detta forum samt övriga internet om min fråga.

  Det handlar om avväxling utav takstolar.

  Huset är ett 1,5plans villa som byggdes 1950.

  mellanbjälklaget på ovanvåningen har cc600 medans takstolarna står på lite varierande mått cc1050 (+-30). Detta gör då att takstolarna är inte i liv med bjälklaget.

  Det har byggts en takkupa på ena sidan så jag tänkte göra samma ingrepp på motsvarande sida utav ovanvåningen. Skulle helst inte vilja göra mer ingrepp på rummen som finns på kortsidorna av huset (samt toalett).

  Tänkte utföra avväxlingen liknande redan existerande kupa men blev lite fundersam efter kollat hur de gjort. Tillråga på detta så finns det en toalett mitt i allt som sätter huvudbry också.

  Det som är gjort på redan existerande takkupa är att man växlat av med en balk ovanpå hanbalkarna till den takstol som ligger utanför på ena sidan, samt andra ett stämp ner i innerväggen.

  Innerväggen däremot står rätt på spontade 22mm golvet och där under finns ingen balk i bjälklaget vad jag kan tyda.

  För att få det riktigt och korrekt, måste man öppna upp för att fälla ner ytterliggare en balk i golvet som stämpet tar upp all kraft genom?

  Bifogar lite konstruktionsritningar (bara övergripande hur situationen ser ut och inte rätt dimmensioner på balkar etc).

  Hade varit evigt tacksam om man kunde få någons hjälp, eller rent av att jag gör det för ingående och att det skulle finnas ett smidigare sätt.
   
  Redigerat 18 feb 2015 14:08
 2. M
  Medlem Nivå 6
  Jag kan varit lite snabb i min frågeställning angående ytterligare balkar i mellanbjälklaget

  Rev lite mer på ovanvåningen ikväll och hittade att undergolvet var utbytt i den delen som existerande kupa sitter, bröt upp på ett lämpligt ställe och hittade att man fällt ner en balk extra där.

  Min tanke är att det är dels för balkongen som sitter utanför samt som balk för avväxling för kupa.
   
 3. M
  Medlem Nivå 6
 4. V
  Medlem · Nivå 9
  Att ta upp kraften från taket med två avväxlande balkar som ligger på fasad och hjärtvägg torde fungera fint. Man bör inta ta upp dörrar/fönster under avväxlingen utan att förstärka hjärtvägg alt fasad.