Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Värmerör som smäller och skjuter som pistolskott ibland.

 1. Eriksgatan
  Allvetare · Sverige · 670 inlägg

  Eriksgatan

  Allvetare
  Det skulle i så fall ha varit fel sedan huset byggdes för 30+ år sedan? Hur kan man kolla det själv? Radiatorerna är ju så kalla så här års att jag inte kan förnimma någon temperaturskillnad mellan ut- och ingående rör.
   
 2. Eriksgatan
  Allvetare · Sverige · 670 inlägg

  Eriksgatan

  Allvetare
  Hej igen! Alla är rätt kopplade, d.v.s. värme in vid termostaterna på samtliga radiatorer som sig bör.
   
  • Laddar…
 3. Eriksgatan
  Allvetare · Sverige · 670 inlägg

  Eriksgatan

  Allvetare
  Kan meddela att installatören kom hit och lyssnade på våra ljudinspelningar och han hade aldrig hört någonting liknade tidigare. Vi lyckades också driva fram en värmeökning till radiatorsystemet och återskapa oljuden till en del. Rent spontant trodde han efteråt inte att någon knäpptank/utjämningsmodul skulle räcka till. Han ska kolla med kolleger och höra sig för om någon kan ha löst ett liknande problem. Tills vidare blir det avstängt system nattetid.
   
 4. E
  Medlem · Örebro · 6 inlägg

  elpinnen

  Medlem
  I mitt förra hus hade jag liknande fenomen med en IVT bergvärmepump och kopparrör till radiatorerna. Det var för trånga genomföringar i vägg och golv tillsammans med en av- och på pump, därför blev det en varvtalsstyrd pump och pex-slang i nuvarande hus, helt ljudlöst (förutom pumpen då).
   
  • Laddar…
 5. Eriksgatan
  Allvetare · Sverige · 670 inlägg

  Eriksgatan

  Allvetare
  Pumpen är varvtalsstyrd, även om man inte kan reglera den själv helt enkelt. Den varierar enligt NIBEs logik. Går ibland på 35 % och ibland på 70 % av max, antagligen olika beroende på om den kör runt värme eller cirkulerar varmvatten internt.
  Rören i sig är 4 grova 3/4¨ stammar och därifrån 1/2¨-rörsystem till radiatorerna så förutsättningarna borde vara bra. Men det är förstås klart att man kan inte se genomföringar annanstans än ut ifrån pannrummet och i golvet vid varje radiator. Och det är inte där det låter utan det verkar studsa fram och tillbaka i stammarna.
  När man diskuterar sådant här så måste man tänka på att ljud är tryckförändringar i luft (i rymden kan ingen höra dig skrika) och att det är tryckförändringar som orsakar det man hör. Så det är möjligen en värmehöjning som orsakar en tryckförändring som sprider sig och vållar oljuden. Men det kan också vara så att växelventilen.är konstruerad så att den orsakar hastiga tryckförändringar eller är defekt. Har förstått att NIBE förändrat växelventilen på dessa VVM relativt nyligen så att de ska öppna lite långsammare (under några få sekunder). Så de bör vara medvetna om att konstruktionen vållar problem i en del installationer. Någon som vet mer om detta? Önskar att man hade kunnat få dem att öppna "ultralångsamt", kanske under en 2 minuters period istället för som nu.
   
 6. Eriksgatan
  Allvetare · Sverige · 670 inlägg

  Eriksgatan

  Allvetare
  Tack alla för olika råd och reflektioner. Fortsättningen har blivit att installatören pratade med sin säljkontakt på NIBE som visade sig känna till att det ibland inte fungerar så bra och att oljud uppstår med den här tekniska lösningen. Den installerade värmepannan fick säljas tillbaka och istället fick det sättas in en liknade separat vv-beredare och värmepanna som funnits i huset i 30+ år, men där ersättaren till CTC Electronic blev NIBE EVC 13.

  Efter detta minskade oljuden till 80 % och efter ytterligare justeringar av effekter och pumptryck är det nu inte längre så att vi väcks på nätterna av kulsprutesalvor. Men har man väl vaknat till så kan det vara svårt att somna om när det kommer "call-and-response" knäppar och puffar som man hör hoppar mellan olika rum. Så det är inte så tyst som vi har haft det under 20+ år, men det är numera uthärdligt och vi hoppas att ev. kunna justera något mera. Det blir väl till vinterns köldknäppar systemet sätts på prov.

  Ekonomiskt har detta blivit en dålig lösning både för oss och installatören, eftersom det blivit dyrare inköp för oss samt mera arbete för installatören, än om vår ursprungsidé att byta gammalt mot likadant hade följts.
   
  Redigerat 19 maj 2020 15:54
  • Laddar…
 7. S
  Medlem · 8 inlägg

  ster57

  Medlem
   
 8. J
  Medlem · 9 750 inlägg
  I bland går det att spraya med silikon vid genomgångar i trä, det brukar vara där det gnäller och knäpper när en skvätt VV kommer ut på systemet efter VV-tillverking och rören blir någon mm längre.
   
 9. Eriksgatan
  Allvetare · Sverige · 670 inlägg

  Eriksgatan

  Allvetare
  På våra radiatorer sitter enbart en termostatventil, samt två luftningsskruvar - den övre man normalt använder, samt ytterligare en vid nederkanten, täckt med vit plasthätta.
  Var sitter strypningsskruvarna hos dig? Synliga på ingångsledningen som denna?
  https://www.dinvvsbutik.se/sv/artiklar/ta-stryp-och-avstvent-stk-r.html
  För du menar väl inte en sådan här insats med strypning? (Jag trodde enbart snåla hyresvärdar monterade sådana):
  https://www.dinvvsbutik.se/sv/artiklar/mma-tif-ventilinsats-4080004.html
   
 10. Jockeikax
  Medlem · 25 inlägg

  Jockeikax

  Medlem
  Felet är hittat. Jag la in första inlägget som en fråga. Efter några år har jag hittat felet (inte sökt aktivt efter felet, då annat kommit imellan).

  mitt fel berodde på tre st felande radiatorer. Gamla med stansade kopparröd på en spridningsplåt s.k Element. Dessa rör hade börjat släppa stansningen mot plåten och således började hamra mot plåten vid värmeutveckling och avkylning. Tydligen sämsta element son någonsin tillverkats. Problemet löst iaf.
   
 11. M
  Medlem · Västra Götaland · 3 046 inlägg

  Marcussjogren

  Medlem
  kul att du tog dig tiden att återkoppla, är alltid roligt att höra knepiga lösningar :)
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.