Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Värmerör som smäller och skjuter som pistolskott ibland.

 1. L
  Medlem · Halland · 5 614 inlägg

  lordi

  Medlem
  Har du bara ett rör in, och ett ut från tanken?
   
 2. Jockeikax
  Medlem · 25 inlägg

  Jockeikax

  Medlem
  Yes, det har jag !
   
 3. Solvskaftet
  Husägare · Skåne · 315 inlägg

  Solvskaftet

  Husägare
  Av bilderna att dömma verkar stammarna ganska rejäla=stor volym, kanske bara bilderna som luras. Behövdes verkligen extra tank? Är den inkopplad så att den fyller tanken med varmvatten i toppen och utlopp till element i botten?
  Är den långa stammen till elementet i gjutjärn eller koppar? Kopparrör ska väl ha expansionslyra som det heter.
  http://www.faktaomkoppar.se/monteringsanvisningar/planering_och_konstruktion/langdutvidgning

  Edit: var visst för långsam med skrivandet.
   
 4. Jockeikax
  Medlem · 25 inlägg

  Jockeikax

  Medlem
  Fyller varmt på toppen, kopparrör där det syns. Sen vet jag inte vad som brukligt på ett hus från -65.
   
  • Laddar…
 5. Jockeikax
  Medlem · 25 inlägg

  Jockeikax

  Medlem
  Är rätt snabb ibland
   
 6. P
  Medlem · Stockholm · 3 462 inlägg

  Paxman

  Medlem
  Har du kunnat lokalisera var det smäller som värst?

  Hos oss smällde det rejält i vardagsrummet tidigare och jag kunde lokalisera det till att det var att ena röret till radiatorn som satt i spänn mot hålet genom parketten. Spänning byggdes upp när temperaturen förändrades och till slut släppte det med en ljudlig bang. Jag lyckades förstora hålet så att röret nu inte längre har kontakt med parketten, och har inte hört ljudet sedan dess. (Jag har en tråd här på BH om hur jag förstorade hålet.)

  Visst knäpper det om systemet ibland, men det är inte värre än att det är lite hemtrevligt, och eftersom det kommer från olika ställen så det ser jag som i princip omöjligt att bli av med helt. Speciellt när man som vi har 90% av rören i betongbjälklaget.
   
  • Laddar…
 7. Jockeikax
  Medlem · 25 inlägg

  Jockeikax

  Medlem
  Den misstanken har jag åxå haft. Hittat några element som satt snett. Har ringat in ett område på ca 4 kvm där eländet börjar, sen sprider det sig därifrån. Men trångt i nått bjälklag är det nog eller värmespänningar eller tryckspänningar. Men vet ungefär vart det är iaf.
   
 8. J
  Medlem · 9 750 inlägg
  Hörde om en som fick knäppar, han hittade och smörjde lite med silikonolja och fick bort det
   
 9. B
  Medlem · 3 inlägg

  BergYttre

  Medlem
  Ta ett kort på knäpptanken så man ser vad den heter !!
   
 10. Magnus E K
  Husägare · Östergötland · 2 578 inlägg

  Magnus E K

  Husägare
  Intressant detta. Jag värmer numera huset med LLVP större delen av året, men när det är som kallast kör jag gamla elpannan (som är dockad till en gammal olje-/vedpanna) med timer några timmar på nätterna. Så varje sånt dygn går temperaturen på värmesystemet från under 30 grader till knappt 60 och tillbaka. Men jag har aldrig upplevt några knäppningar i rören. Antar att mina rör helt enkelt är välmonterade?
   
 11. L
  Medlem · Halland · 5 614 inlägg

  lordi

  Medlem
  Det är i regel laddningen av varmvatten som ställer till det. När växelventilen växlar mot varmvatten så står flödet still i radiatorkretsen, som hinner svalna något. När växelventilen går tillbaks i värmeläge blir det åter cirkulation i radiatorkretsen och rören värms upp igen. Detta gör att det kan knaka i genomföringar och klammer mm.

  Man kan då göra en inkoppling av knäpptanken där man använder tre (ev. fyra) anslutningar. Samt att man har en extern cirkulationspump efter tanken (finns utgång för det i IVT greenline).
  Då kan man bibehålla flödet i radiatorsystemet när varmvattenberedaren laddas.
   
 12. J
  Medlem · Stockholm · 5 109 inlägg

  JosthPremiumikon: Hand

  Medlem
  Precis, man kan ju prova det i första steget och se om det räcker när den kan användas som en liten arbetstank. Worst-case i pannrummet blir väl att byta tanken mot en ca 750 lit välisolerad ackumulatortank som värmepumpen får ladda till en något högre temperatur än vad huset behöver och sedan sätter man en shuntstyrning på framledningen till radiatorkretsen ut från ackumulatortanken. Då finns det rejält med värme att shunta ut även när värmepumpen vilar eller gör varmvatten.
   
 13. F
  Medlem · 278 inlägg
  Du kommer inte åt rören underifrån genom taket?
  En hålsåg modell riktigt billig, den som har en slits i sidan, sitter i en borrmaskinshållare med flera spår för de olika hålsågarna.
  Det är tunt gods i dessa hålsågar, och en slits i skarven. Borde gå att trä över röret efter att man böjt ut varannan tand lite extra, och böjt ut resterande tänder såpass mkt att de inte sågar i röret.
  En borrmaskin med en rem av ngt slag som går att knäppa över sågen. Eller en borrmaskin med ngn gummitrissa som driver runt mot utsidan sågen. Går ju såga från 2 håll.
  Bara en ide, tror det kan fungera faktiskt.
   
 14. R
  Medlem · 4 inlägg

  Rulle53

  Medlem
  Mitt hus är från 1951. Sten och betong.
  2005 satte jag in bergvärme. IVT Greenline HT Plus.
  Precis som du beskriver fick jag problem med knäppningar i golvlaget mellan de två våningsplanen. Lösningen från leverantören var att sätta in en extra tank om 100 liter. Detta löste problemet till 99%. Enligt leverantören berodde problemet på att IVT bara hade två lägen på vattnet till elementen: På eller av. I senare versioner skulle den vara smartare och kunna leverera varmvattnet steglöst. Då skulle det inte bli några knäppningar som ju uppstår vid snabba temperaturväxlingar.
  Den nya tanken löste som sagt problemet, men det blev ju inte så snyggt i pannrummet. En jättetank och med fyra rör: Två till och från IVT. Två till och från elementen, samt en extra cirkulationspump.
  Säljaren sa att jag skulle spara in kostnaden för bergvärmen (totalt 175.000 kr) på sju år. Det var fel. Det gick på bara 5,5 år!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_5715.jpg
   
 15. S
  Medlem · östergötland · 13 inlägg

  sandbergarn

  Medlem
  Är det inte bara nu innan värmen riktigt kommit igång? Precis samma fenomen hos mej men det försvinner helt när elementen är varma hela tiden.

  Mitt hus är byggt 65 och har bergvärme
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.