Byggahus.se

Värmepump om man har fjärrvärme?

 1. D
  Medlem · Örebro · 22 inlägg

  Daniel_78

  Medlem
  Hej!
  Jag har idag fjärrvärme som värmekälla i villan men funderar på att ev. installera en värmepump (luft luft). Har någon erfarenhet av detta? Finns det något att tjäna på det rent ekonomiskt?
   
 2. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 878 inlägg

  useless

  Lök.
  Det beror i första hand på hur mycket ni betalar för fjärrvärmen i dag. Räkna med att värmepumpen kostar ca 30 öre per producerad kWh om man betalar drygt en krona för elen.
   
 3. D
  Medlem · Örebro · 22 inlägg

  Daniel_78

  Medlem
  Tror vi betalar cirka 70 öre per kWh idag för fjärrvärmen. Då blir väl en värmepump billigare om man räknar med 30 öre per kWH där? eller hur ska jag tänka?
   
 4. P
  Medlem · Uppsala · 91 inlägg

  Pollyester

  Medlem
  Vi hade relativt billig fjärrvärme och dyrare el i förra huset, märkte efter någon säsong med nya luft-luft-pumpen att fjärrvärmekostnaden knappt sjunkit alls, men elkostnaden hade höjts, så för oss var den enda vinsten med pumpen att vi fick lite luftomsättning i källaren. Ingen ekonomisk vinst alls för vår del, tvärtom. Gäller att räkna noga...
   
 5. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 878 inlägg

  useless

  Lök.
  Ja. Billigare per kWh. Sen beror det på planlösning och annat hur stor del av uppvärmningen som kan skötas av VP'n. Räkna med att en del rum fortfarande behöver värmas med fjärrvärmen.
  Man får helt enkelt göra en uppskattning av hur stor del av nuvarande uppvärmning som kan ersättas av VP'n och ställa besparingen i energikostnad mot investeringskostnaden.

  Sen kan en del fjärrvärmeavtal ha högre kostnader om man förbrukar lite, så det gäller att kolla upp det finstilta...
   
 6. T
  Medlem · Blekinge · 7 627 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Man har ni installerat luft/luft i källaren?
   
 7. P
  Medlem · Uppsala · 91 inlägg

  Pollyester

  Medlem
  Ja det var den bästa placeringen enligt montören. Den monterades på en vägg i källaren så luften skulle spridas upp i trapphuset till bottenvåningen. Tror i o f inte att det var något fel på placeringen, men huset var stort (121 + 121 kvm) och planlösningen inte optimal för spridning av luften. För vår del blev det en dålig affär ekonomiskt, men som sagt, vi fick lite bättre snurr på luften i källaren och ett bra klimat.
   
 8. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 27 904 inlägg

  KnockOnWood

  Grundstött
  Det var inte så att ni helt enkelt fick en mycket varmare och torrare källare, så den kunde användas som bostad och inte bara förvaringsutrymme?
  Eller hade ni radiatorer kopplade till fjärrvärmen även i källaren?
   
 9. P
  Medlem · Uppsala · 91 inlägg

  Pollyester

  Medlem
  Källaren var fullt inredd som bostadsutrymme redan med vattenburet system till fjärrvärmen. Klimatet var OK och helt utan källarlukt, men det kändes ännu bättre med luftpumpen, det blev bättre luftomsättning.
   
 10. S
  Medlem · Stockholm · 468 inlägg

  Sackaros

  Medlem
  Det kan vara ekonomiskt att bara spetsa med fjärrvärme när klimatet är väldigt kallt, men det beror på hur ditt avtal ser ut. Energibolagen försöker komma åt dessa kunder genom att man betalar för effekt snarare än energiförbrukning. De håller ju upp värme i nätet för kundens skull året om, men kunden vill bara betala för värme i slutet på december och januari. Blir inte så lönsamt för fjärrvärmebolaget. Så risken finns att de ändrar prismodellen även om det fungerar att använda fjärrvärme som spets just nu.
   
 11. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 27 904 inlägg

  KnockOnWood

  Grundstött
  Det låter som att det snarare är ventilationen som behöver förbättras.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.