Byggahus.se

Värmepump Ivt490 fel?

  1. G
    Medlem Nivå 2
    Hej!
    Har haft lite strul med pumpen, elpatronen har gått på 9kw. Igår bytes expansionskärlet, som var fyllt med vatten, av ivt:s serviceombud. När tanken tömdes stängde han inte av pumpen med huvudströmbrytaren inne i pumpen (placerad ovanpå ellådan). Han tryckte bara på on/off knappen på displayen. Enligt instruktionerna ska pumpen vid tömning stängas av med huvudströmbrytaren så den inte är spänningsförande. Överhettningsskyddet löste ut gång på gång under tömningen, han förstod inte varför. Ganska snabbt efter att han lämnade gick pumpen ner i ”viloläge”. Har stått på det hela natten. Temperaturangivelserna verkar dock stämma:
    framledningsvärme GT1 26 (27), Tappvarmvattnet. GT3:1 57grader
    Varmvatten GT3:2 59grader
    Kompressor GT6 23grader
    Jag har hoppat över decimaler ovan.

    Det märkliga är att vattnet blir varmt, som syns ovan. Kan elpatronen gå ändå, fastän det inte syns på displayen?
    Med vänlig hälsning, Mattias
     
  2. J
    Medlem · Nivå 13
    Hej! Om elpatronen ska vara tillslagen ska symbolen synas. Men om överhettningsskyddet löst ut kommer inte elpatronen att ge värme även om symbolen för elpatronen syns.
     
    • Laddar…
  3. G
    Medlem Nivå 2
    tack Josth funderar på vad som kan värma upp vattnet då varken elpatron eller kompressorn går.
     
  4. G
    Medlem Nivå 2
    Shunten verkar ha låst sig på det kallaste läget, dvs blått. Får inte ut någon värme till elementen. Skruvade manuellt på shunten till ”rött” och då steg värmen i framleden värme. Pumpen står på viloläge. Vad kan vara fel?
    Med vänlig hälsning, Mattias