Byggahus.se

värmepump el bergvärme

 1. Z
  Medlem · 121 inlägg

  Zunken

  Medlem
  Hej!

  Ni har säkert sett frågan 1000ggr ;) Bor i ett liten villa/f-hus på ca 115kvm med direktverkande el. Mitt 3 års avtal med V-fall på 33öre/kwh går ut strax och nu kommer elen kosta ca 48 öre/kwh enl det nya 3års avtalet :( Ligger på ca 20000 kwh/år. Har dragit in kommunlt VA och funderar om man inte kan använda den egna brunnens borrhål på ca 90m till bergvärme, vilket jag vet är för grunt men går det att göra djupare? Alt göra ett helt nytt hål med full installation med det är en stor kostnad. Jag bor i Haninge, Stockholm. Men enklast vore ju en värmepump, men förmodligen inte lika effektiv dock. Det är ju en djungel av pumpar och nya tekniker, tacksam för tips på modeller som är bra till mitt enkla vinterkalla souteräng hus med tvåglasfönster?

  Mvh Z
   
 2. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: värmepump el bergvärme

  om mnu borran är tilräckligt bred för att få i kolektorslanger, så ska du givetvis utnytja den.

  20 000 kWh är det inklusive hushålls el?

  borran kompliteras enklast med en bit markslinga i seria med borran (före borran)
   
 3. Z
  Medlem · 121 inlägg

  Zunken

  Medlem

  Re: värmepump el bergvärme

  20000 kWh allt som allt. Tror du 90m räcker? Huset och hålet ligger högt upp på ett berg. Hittade denna väldigt nyttiga infon på nätet, skall kolla med SGU:s brunnsarkiv om dom har mitt borrhål med i arkivet.

  Kan vilken borrad brunn som helst användas som energibrunn?
  Rent borrtekniskt finns det ingen skillnad mellan en brunn avsedd för utvinning av dricksvatten och en energibrunn. Om borrhålet är tillräckligt djupt och dess diameter minst 105 mm (kollektorslangarna måste få plats), kan det användas som energibrunn. Känner du inte till borrhålets djup och diameter, kan du kontakta SGU:s brunnsarkiv – enligt lagen skall borrare anmäla varje borrad brunn till SGU.


  Kan en för grund brunn fördjupas för att öka dess energikapacitet?
  Många vill gärna utnyttja gamla borrhål för energiutvinning. Är vattenkvaliteten i brunnen mycket dålig eller har vattnet sinat kan den ju användas som energibrunn. Generellt kan brunnar med diameter på minst 105 mm fördjupas genom fortsatt borrning. Flertalet borrare vill dock inte åta sig arbetet p g a att risken att fastna med borrutrustningen är relativt stor.Likaså har en borrare ansvar för de borrhål han/hon producerar och tar inte gärna över ansvaret för brunnar borrade av andra borrare

  Kan man utvinna energi ur ett torrt borrhål?
  Ja, det kan man, under förutsättning att det fylls med något material som säkerställer kontakten mellan kollektorslangen och berget. Man kan använda borrkax, bentonit (en typ av naturlera), kvartssand osv. Materialet skall ha så hög värmeledningsförmåga som möjligt.I Sverige finns det knappast några områden där borrhålen är helt torra - efter en viss tid fylls de med vatten. Men om ett borrhål är helt tätt och inget vatten kommer in i det, då vattenfyller man det manuellt. Ett tätt borrhål släpper inte heller ut något vatten och borrhålslocket begränsar avdunstningen till ett minimum. Vanligen kontrolleras borrhålets täthet och grundvattennivån genom att fylla på vatten ända upp till markytan. Efter några dagar stabiliseras vattenytan på det djup som anger grundvattennivån.
   
 4. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: värmepump el bergvärme

  vi säger att du har 5000kW i hushåls el, då är det bara 15 000kW för värme &varmvatten, men å andra sidan så har du nog kallare än du vill ha, så vi kanske ska räkna på 17 000kW

  90m borrad brun, är det ditt total djup, eller det aktiva djupet?
  vi kan bara till godarakna den del av borran som är fylld med grundvatten (alltså det aktiva djupet)

  vi säger att du har 20m till grundvaten, då är din baoora bara 70m vilket är för klant.
  borran borde kanske vara 130m.
  men du kan ju gräva ner 150m markslinga & seriekoppla dea med borran så har du så du klarar dig.
   
 5. Z
  Medlem · 121 inlägg

  Zunken

  Medlem

  Re: värmepump el bergvärme

  Dina beräkningar verkar rimliga, och det totala borrdjupet är 90m. Tyvärr så är det svårt med en markslinga då tomten till ca 80% berg och där det finns "jordmark" så är det säkert inte långt ner till berget där heller. Med "markslinga" så menar du väl att man skall utnyttja "jordvärmen - markvärmen" ?
   
 6. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: värmepump el bergvärme

  ja. markslinga = jordvärme (ca 1m djupt)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.