Byggahus.se

Värmebehandlat virke... ?

 1. I
  Medlem Nivå 6
  Hejsan...

  Har ett par frågor kring värmebehandlat virke, vet inte exakt hur det är behandlat eller med vilka kemikalier, såg bara ett fint virke på K-rauta som är mörkbrunt i färgen, lite som mörk ek.... Ni som är experter vet säkert vad det är ;)

  Till frågorna då... Jag hade tänkt ha detta virke till en bänk jag ska bygga till ett omklädningsrum / tvättstuga... Kan man ytbehandla detta virke med nåt t ex lack eller olja ? Eller behövs det inte, kan tänka mig att det ska vara rätt tåligt eftersom d et är tänkt som trallvirke... Är det nån fara med att ha sådant virke inomhus ? Tänkte på lukter m.m ?

  Jag vet inget om detta virke mer än att det var fint och i lämplig storlek och prisklass :)

  uppskattar alla inlägg

  mvh
   
 2. M
  Medlem Nivå 7
  "Nytt" träslag - värmlandsk värmebehandlad björk

  IMG_0114_2.jpgTräslaget är förstås inte nytt, utan det är sättet på vilket det behandlats som är relativt nytt.

  Kunskapen om värmebehandling av björk har utvecklats av Luleå Tekniska Universitet och professor Tom Morén, med vilken vi har haft ett nära samarbete under nära två år. Björken får mycket fina färgegenskaper efter förändring.

  Värmebehandling av virke är ursprungligen en japansk teknik som vidareutvecklades i Finland. Men metoden har även svenska traditioner bl a med tanke på att förr eldade man gärdesgårdsstörarna innan man slog ner dem i backen, en beprövad metod för att stolpen ska stå emot röta.

  Den finska utvecklingen berör främst gran och furu för storskalig produktion. I Finland kallar man värmebehandlat virke för Thermowood. Vi har istället valt att inrikta oss på småskalig produktion och då främst i björk men även andra lövträslag som finns i Värmland. Anledningen till detta är bl a att vi tror oss finna ett potential och högt förädlingsvärde i dessa träslag.

  Värmebehandlingen av virke innebär att man endast använder värme och vattenånga för att utlösa den kemiska process som förvandlar virkets egenskaper.
  Effekterna som uppnås är att virket blir okänsligt för rötbakterier ovan jord och i vatten. Andra egenskaper som virket får är att dess rörlighet till följd av temperatur och fukt minskas avsevärt. Tåligheten mot ljus och väderpåverkan är i stort densamma som för teak och mahogney. Genom värmebehandlingen påverkas materialet så det blir hårdare och något sprödare. Vid bearbetning dammar träet något mer än obehandlat, varför man måste sörja för god dammutsugning. Efter värmebehandling har träet en större surhetsgrad än obehandlat virke som medför att man bör använda rostfria material i kombination men träet.

  Det rekommenderas oljor eller lasyrer med pigment och UV-skydd för att hindra grånad.

  Värmebehandlingen får björken att homogent efterlikna teak eller Mahogney och i vissa fall shakaranda. Vid värmebehandlingen sker en mörkfärgning av virket och genom att studera björkens färgreaktioner och styra processen kan virkets färg bestämmas.

  Prisbilden för värmebehandlat trä ligger avsevärt under regnskogsträslagen, men med liknande egenskaper.

  Källa:
  http://www.unionwood.se/cgi/webbpub-s/ak_webbpub-s.cgi?funk=F&nr=00098&typ=2v&Sprak_ID=sv
   
 3. Faidros
  Medlem Nivå 10
 4. S
  Medlem Nivå 1

  kärnvirke

  Nackdelarna med värmebehandlat är att virket blir mjukt och sprött. Björken är inte rötbeständig.
  Tungt hartsrikt kärnvike av furu är Världens bästa träslag!
   
 5. I
  Medlem Nivå 6
  Nån som kan rekommendera någon sådan produkt ? Eller skulle det fungera med en vanlig lack t ex ? Den blanka ytan skulle ge ett fint utseende....

  mvh