Byggahus.se

Värme och varmvatten vid nybyggnation

 1. tsdame10
  Medlem · 2 inlägg

  tsdame10

  Medlem
  Hej!

  Planerar nybyggnation av hus, attefallare, friggebod samt pool, men jag vet inte vilken setup av värme och varmvatten som blir smartast. Ska jag ha separata system där vardera byggnad har sin vatten och energi lösning, eller ska jag koppla allting till huvudbyggnadens bergvärmepump?

  Lite fakta om bygget:
  Attefallaren står ca 20 meter bort från placeringen av bergvärmepumpen i huvudbyggnaden, och friggeboden står ca 5 meter bort. Båda komplementbyggnaderna ska ha badrum och kök. Poolen (i måtten 3 x 6 meter) kommer stå ca 10 meter bort. Huvudbyggnaden är i 2-plan på totalt 200 kvm.

  En tänkbar lösning är som sagt att köra separata system där huvudbyggnaden får bergvärme och övriga luftvärmepump eller poolvärmepump, samt att komplementbyggnaderna får vardera varsin varmvattenberedare.
  En annan lösning är att dimensionera bergvärmepumpen för att förse samtliga byggnader med värme och varmvatten, samt att värma poolen genom en värmeväxlare.

  Vilken lösning hade ni kört på och varför? Finns det någon annan smartare lösning?

  Tacksam för svar! :)
   
 2. oskar.valta
  Renoverare · Umeå · 288 inlägg

  oskar.valta

  Renoverare
  Jag hade valt att satsa på separata system. Bergvärmepumpen försörjer huvudbyggnaden. Luft-luft-VP kompletterat med någon elradiator och varmvattenberedare i attefallshuset och friggeboden. Koppla poolen mot bergvärmepumpen.

  Varmvattenberedare främst på grund av lång väntetid på varmt vatten. Luft-luft-VP om det är en hyfsat öppen planlösning med komplettering av elradiatorer i badrum och om det finns fler slutna utrymmen. Jag tänker mig att det inte är 100 % användande av attefallen och friggeboden, enkelt då att ställa ned på underhållsvärme.

  Om poolen enbart ska värmas vår/sommar/höst så tänker jag att det är smidigt att nyttja bergvärmepumpens kapacitet när inte värmebehovet är så stort i huset.
   
  • Laddar…
 3. tsdame10
  Medlem · 2 inlägg

  tsdame10

  Medlem

  Tack för svar! Låter klokt att nyttja bergvärmen till poolen sommartid då den annars inte använder sin fulla kapacitet då.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.