Byggahus.se

Värmare till pool. Vad ska jag be elektrikern om?

 1. F
  Medlem · 1 389 inlägg
  Har en 5G2.5 NX1V dragen från en undercentral till altanen. Två av faserna används till spabadet och en används till vägguttag på altan samt pumpar till dammarna (kanske 300W totalt). Sista biten från brytaren på altanen till väggutag och dammar är 3G1.5 NX1V fritt förlagt vs nedgrävt 50 cm i 50 mm skyddsrör.

  Nu har vi skaffat en pool med värmare på 3kW. Skulle alltså behöva sätta ett uttag på altan som är avsäkrat med 16A.

  Enklast är att bara byta ut automatsäkringen mot 16A och dra en 3G2.5 till uttaget där poolen ska kopplas in med stickpropp. Det skulle dock innebära att man skulle kunna plocka ut 16A genom 3G1.5A kabeln som ligger nedgrävd till dammarna.

  Har försökt få i dragtråd i markröret tidigare men det går inte så att byta ut den till 3G2.5 är uteslutet.

  Har kvar den gamla matningskabeln som användes till infravärmen som går till en annan central. Den ligger isolerad och avstängd under golvet. 5G1.5A avsäkrad med C10.

  Man kan tänka sig att koppla VU på altan och dammarna på varsin fas i den kabeln och låta poolen ensam ta den sista fasen i 5G2.5A kabeln.

  Ingen kabel är längre än 15M. Jordfelsbrytare finns i alla centraler.

  Ska försöka få tag i en elektriker på måndag. Har en granne som är elektriker också som jag eventuellt kan fråga. Vad blir en bra lösning?
   
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 498 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Då ska vi se, spabad, dammar och pool, det är tre olika saker? Där poolen är i närheten av dammen men inte i närheten av spabadet? Och kabeln som går till dammen är 3G1.5 mm²?

  Synd att markröret har blivit tätt, men det är kanske inte helt uppgivet? Annars går det att belasta en fritt- eller markförlagd kabel 1.5 mm² med 16 A, det ryms med liten marginal. Spänningsfallet håller sig inom rimliga gränser.
   
 3. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  En variant är använda den gamla 3 g1.5 som "dragtråd"…
   
 4. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 609 inlägg

  GK100

  Medlem
  Eller att återuppliva gamla kabeln och använda den till dammar och uttag vid uteplatsen, så får vattenleken hållas på centralen som verkar bli fullutnyttjad då.. Det bör räcka att bara använda en fas i den till det så slipper man från långa diskussioner kring uppdelad trefasig grupp.
   
 5. F
  Medlem · 1 389 inlägg
  Tack för svaren. Kan fylla i lite mer. Allt är inom en yta på 10x12 meter.
  ------
  P--DD-
  P------
  S-AAA-
  --HXY

  Varje tecken motsvarar ca 2 meter.

  Där P är pool, D är damm
  S är spabad och A är altan
  H är säkerhetsströmbrytaren till spabad
  X är gamla 5G1,5 "typ" EKLK dragen i krypgrund
  Y är nya 5G2.5 NX1V

  Finns gott om plats i undercentralen som används till spabad och VU altan samt dammar. Är treraders och en och halv rad är lediga. Kan skapligt enkelt dea ut en till kabel i krypgrunden om det behövs men iom nya regler så måste väl elektrikern göra det själv och kan inte delegera / instruera. Mer osäkert om jag hittar någon som är villig att göra det. Är väldigt trångt och lågt i tak därinne.

  Ville väl mest undvika att använda gamla kabeln eftersom den ligger på annan central. Men märker man upp bra så funkar ju det.
   
 6. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 609 inlägg

  GK100

  Medlem
  Har du plats i centralen kan du ju ta en ny grupp där till uttag och dammarna för 10 A 1.5 mm2 delen. Annars är det inget problem att använda gamla kabeln heller gör inget att det är skilda centraler.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.