Byggahus.se

Välja TV-antenn och uttag?

 1. Immobil
  Medlem · Blekinge · 10 182 inlägg

  Immobil

  Medlem
 2. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 763 inlägg

  MathiasS

  Medlem

  Re: Välja TV-antenn och uttag?

  Den som från datorn kan beräkna vad du skall ha för antenner + gain givet informationen om var huset finns borde få någon typ av pris..... ::) Det går inte.

  I bland får man kapitulera inför det bättre vetandet - gå till den lokala och seriösa radiohandlaren som har monterat 400 antenner i grannkvarteren. Han vet vad som fungerar just där farsans hus ligger.

  För mycket förstärkning blir inte bra det heller, det ställer till med andra problem. "Lagom är bäst" gäller i synnerhet när det gäller antenner.

  En sak är dock säker - köp en kvalitetsantenn - Triax är bra!
   
 3. R
  Medlem · 27 inlägg

  Rocketman

  Medlem

  Re: Välja TV-antenn och uttag?

  Kan lämna ett litet tips; bor själv i Nordvästra Stockholm och har haft problem med att få in analoga singnaler bra, 4:an var lite "grynig".

  Skaffade en digitalbox och dom första fyra banden hade nästan full signalstyrka men band 5 var väldigt ostabil samt en mycket lägre signalstyra. Det var så illa att om vädret var dåligt så hade jag ingen signal alls på band 5 så vissa kanaler funkade inte då.

  Bytte till en gitter anten från triax, vips nu har jag nästan lika bra signal på band 5 som band 1-4 :D

  Dock har jag inte hunnit testa om den funkar med analoga signaler än.
   
 4. Y
  Medlem · Västra Götalands län · 4 363 inlägg

  yxis

  Medlem

  Re: Välja TV-antenn och uttag?

  På vilket sätt är den förstörd ? Vad är problemet ? Om problemet är att vissa digitalfrekvenser inte går in så är det inte alls säkert att den är förstörd, utan att den helt enkelt bara är avsedd för den frekvens som TV2 hos nackasändaren kör på, och frekvenser i närheten. När TV4 var nytt så fick t.ex. nästan alla i örebrotrakten och några i västeråstrakten byta antenner. Om det är felet så är det bara att klippa bort 10% av längden på delarna till UHF-bandet på den gamla antennen och hålla tummarna, det funkar i princip alltid att göra så.

  Om det däremot t.ex. blir ryck i bilden (mest när det blåser) för att det är glapp i antennen och det inte syns något som bara är att skruva åt så är det bara att byta.

  Det är faktiskt rätt sällsynt att tv-antenner, även billiga saker, går sönder utan att man ser något tydligt fel, antignen är det pinnar som blåst ner eller så är det en stor rosthärd i anslutningslådan typ, eller så funkar de.

  Fast visst har det funnits ren skit, för drygt 20 år sen gjorde 'hallo' kombiantenner som var totalt värdelösa, de hade lite olika "lob" (riktning) för VHF respektive UHF, vem vill skruva på antennen när man växlar mellan ettan och tvåan liksom ? :)

  Om det en gång i tiden var bra bild på den gamla, välj en lika stor. digitaltv sänder idag bara på uhf så köp en ny uhf-antenn och använd den gamla för vhf (smidigt att kunna banda ettan+tvåan+fyran samtidigt som man tittar på något digitalt och tvärt om), om den gamla är en kombi så behöver du sammankopplingsfilter, annars titta hur det gamla filtret ser ut, är det fräscht så behåll det.

  Stalltips nummer ett är att snoka lite vad grannarna verkar ha. Om de flesta hus har likadan antenn så välj en sådan lösning. Annars be snällt att få titta på någon välvillig grannes tv-bild.

  Skillnaden mellan ett fuba-filter för ett par hundra och ett 'biltema' är att om ett år så har allt i biltemafiltret rostat fast en gång för alla men det håller säkert 10 år, medan fubafiltret ser ut att vara sprillans nytt minus ev. fågelskit på utsidan trots att det suttit uppe i 20+ år.

   
 5. Y
  Medlem · Västra Götalands län · 4 363 inlägg

  yxis

  Medlem

  Re: Välja TV-antenn och uttag?

  Du vill ha så låg dämpning som möjligt, helst vill man inte ha uttag utan låta sladden komma ut ur väggen även om det är fulare. Om din ena tv stör den andra så är det bara att ta den tv som stör till reparatören eller låta bli att använda den. I flerfamiljhus har man mycket högre dämpning för att en trasig tv inte ska störa en grannes tv.

  För att räkna på det här:

  Kabeln har en viss dämpning per meter , uttagen har en viss dämpning och delningsfiltren en viss dämpning. Kabeldämplningen är olika på olika kabel, bättre kabel dämpar mindre. Delningsfiltren dämpar ofta 3.5dB om det är tvåvägs och 5.5dB om de är trevägs. Uttagen är antingen "slututtag" och då anges bara anslutnignsdämpning = förlusten genom uttaget till tv'n, eller så är uttaget ett genmgångsuttag, då anger man dels anslutningsdämpningen = förlusten till tv'n vid uttaget och även genomgångsdämpningen = förlusten vidare till nästa uttag.

  Mina råd:

  * snåla inte på kvalitén på koaxkabeln, den är jobbig att byta.

  * sätt helst änduttag på varje ställe du vill ha en tv och den splitter med önskat antal utgångar. Då behövs inga mer avancerade beräknignar på uttagsval.

  Om du t.ex. behöver dela det på tre "slingor", två med bara ett uttag vardera och en med två uttag till exempel, så skulle jag sätta två tvåvägsdelare, så att jag fick 3.5db dämpning i första delaren till slingan med två uttag, andra utgången från den delaren till ingången på den andra delaren och ut från den till båda slingorna med bara ett uttag vardera. Det finns specialdelningsfilter med "ojämn" dämpning, t.ex. 1.5dB åt ett håll och 10dB åt andra hållet, men de är dyrare.

  Räkna på dämpling i uttag, kablar o.s.v. och bygg upp ett system så att du får ungefär samma dämpning från antennen till varje ansluten tv.

  För att klara dig utan antennförstärkare så behöver du större antenn för varje uttag.

  har du provat idag att koppla digitalboxen direkt till antennen före delaren på vinden ? Om det funkar bra så är det faktiskt enklast och billigast att slänga upp en antennförstärkare före delningen även om det är skönt att slippa sådana. Många ställen som säljer antennförstärkare har öppet köp, typ klasolle, biltema m.fl. så det är bara att chansa om det är på gränsen.

  Antennförstärkare hjälper aldrig mot för dålig antenn, men de hjälper mot för långa kablar, för många uttag med för mycket dämpning. Du måste ha bra bild direkt vid antennen för att en förstärkare ska göra nytta.
   
 6. R
  Medlem · 27 inlägg

  Rocketman

  Medlem

  Re: Välja TV-antenn och uttag?

  Jag beställde den på www.webhallen.com och hämtde den sedan i deras butik i Stockholm, 395:- fick jag betala.
   
 7. Y
  Medlem · Västra Götalands län · 4 363 inlägg

  yxis

  Medlem

  Re: Välja TV-antenn och uttag?

  Det där är en klassisk fundering, och när man tänker efter så inser man att det blir samma resultat, kortar du av 10% av varje "ben" så blir avståndet mellan två ytterändar 10% kortare mot tidigare :)

  Men, en brasklapp är att just 10% var vad som gällde då örebrosändaren började sända Tv4 på kanal 58, och antenner anpassade för SVT2 på kanal 48 bara gick bra uppåt nånstans omkring kanal 50. En god gissning är ändå att det är ungefär samma 'steg' i kanalområde för din del.

  Om antennen är väldigt lätt att komma åt så kan du alltid prova att klippa kortare först, fast då blir det svårare att mäta så att det blir hyffsat exakt om du behöver klippa en gång till.

  Nej, det sista uttaget ska ha lägre dämpning, alltså anslutningsdämpningen. Det finns speciella slututtag som inte har någon vidareport och har väldigt låg anslutningsdämpning, såna uttag används i villor och liknande.... om man har flerfamiljhus med deras högre anslutningsdämpning så har man istället ett vanligt motstånd på 75 ohm som terminering vid sista uttaget.

  För att ta det en gång till, nu kör jag med helt påhittade siffror, om du har tre uttag i serie så kan det här vara lämpliga siffror:

  sista uttaget:
  anslutningsdämpning 2dB

  kabel mellan sista uttaget och mittenuttaget:
  dämpning 1dB

  Mittenuttaget:
  anslutnignsdämpning 6dB
  genomgångsdämpning 3dB

  kabel mellan mittenuttaget och första uttaget:
  dämpning 1dB

  Första uttaget:
  anslutnignsdämpning 9dB
  genomgångsdämpning 2dB

  Nu är det inte alls säkert på att de här kombinationerna av anslutningsdämpning och genomgångsdämpning finns på uttag i handeln, men du förstår principen... alla anslutna tv-apparater får samma dämpning räknat från inkommande kabel till första uttaget...

  Det finns rätt stora marginaler, en tv tål väl i alla fall nånstans kring 20dB starkare signal än svagaste signalen som är okej, så man behöver inte slita ihjäl sig för att det ska bli exakt på en dB.

  Det finns också ett problem, om man har extremt lång kabel så märks det att kabeln dämpar mer vid högre frekvens, men tack vare att en tv har hyffsat stort område mellan svagaste och starkaste signal som ger ok bild så räcker det normalt bra att räkna på högsta kanalen man ska ta emot.

  Tänk också på att signalstyrkan varierar litegranna beroende på väder och vind.

  "proffsen" använder en signalstyrkemätare, dels ser man direkt hur stor marginal man har till gränsen för svagaste signal som är ok, och dels är det perfekt för att rikta in antenner, enda läget man går bet med bara en styrkemätare är om man har extrema problem med skuggbilder från olika hus, träd o.s.v.... det finns instrument med en liten inbyggd tv men det är så få tillfällen det behövs att det är bara en onödig utgift och onödig tyngd att släpa upp på taket.

  Kul att du blev glad över tipsen :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.