Byggahus.se

Välja system för smarta hem 2020

 1. Snailman
  Medlem · Nivå 16
  Redigerat 7 jan 16:44
 2. jbr
  Besserwisser · Nivå 7
  Frågan är bara hur den som bygger eller renoverar hus de närmaste åren ska resonera...?
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Ett plus med Fibaros dimmer är att den kan fungera som en vanlig switch om man skulle byta ljuskälla till en icke dimbar.

  Har ett par FGD-212 och kan intyga att de funkar mycket väl.
   
  • Laddar…
 4. L
  Medlem Nivå 2
  Välj IKEA
   
 5. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 6
  Haha, ingen fara - det var ett inägg i debatten! Här kommer mitt inlägg med en kort sammanfattning om knx med lite blandad ironi: ;)

  • Trådburet är bra men som nödlösning kan man ibland köra trådlöst.
  • Allt ska installeras centralt annars blir det för spretigt.
  • För det inte ska bli för spretigt kräver utbyggnad med funktioner som tex dali, zigbee, w-wave, hue mfl att man köper dyra knx-boxar varefter det dyker behov av nya lösningar.
  • Använde inte ett integrerat hemma-system som kan alla protokoll för det är alldeles för enkelt att använda och blir för spretigt.

  :D
   
 6. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 6
  Om man backar tillbaka några steg och intar en holistiskt vy på utvecklingen inom knx är det lätt att konstatera att den gängse leverantören som tradition har en typisk industriell syn på lösnings-design med primär inriktning på kontors- och hotellfastigheter och mindre fokus på konsumentbehov när det gäller både prissättning och enkelhel.

  Angående prismodellen har både certifieringsprocessen och inriktningen på företagsmarknaden bidragit till att bibehålla den generellt höga prissättningen.

  När det gäller förenklade installationer som tex Hager-väskan, ABB free@home mfl är det i varierande grad kompetenta lösningar men låsta ekosystem där själva knx inte har någon avgörande roll för vidare utbyggnad och inköp av tillbehör.

  Som kund är man helt beroende på att leverantören hänger med i utvecklingen som går rasande fort just nu vilket inte alltid är fallet. Självklart erbjuds utveckling av tredje-parts lösningar men bara om det sker inom det egna "ekosystemet" vilket också är ett smart sätt säkerställa att framtida inköp alltid hamnar hos samma producent.

  Om man inte vill vara beroende av ett specifik leverantör eller ekosystem är "hemma-kontrollern" med integration till knx en flexibel lösningen som är lätt att uppgradera och hålla ajour.

  Slutsatsen är att även om knx är en standard bidrar den inte per automatik till öppna lösningar. Knx är inte heller något som normalkonsumenten går och shoppar på stan och installerar själv under en helg.

  Hemmalösningar i befintlig miljö för den vanliga konsumenten har helt andra krav på enkelhet och prissättning. Det segmentet har för närvarande också den snabbaste utvecklingen på marknaden både när det gäller prylar och styrsystem. För några bra exempel kan man kolla in vad som händer på CES 2020.
   
  Redigerat 7 jan 20:21
  • Laddar…
 7. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 6
  Finns gott om både trådade och trådlösa knappar/puckar med switch- eller dim-funktion. Billigaste direkt från tyskland ligger runt 1000-lappen.
   
 8. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 6
  Mycket prylar för pengarna!

  Ser man vilket radio-soc som används? Misstänker att det chippet på baksidan under kabeln. Vad är kortslutningsbygeln till för?
   
  Redigerat 7 jan 20:55
 9. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 6
  Men du var ju inte elektriker eller? ;)
   
 10. Snailman
  Medlem · Nivå 16
  ESP8265 på kretsen med ben åt fyra håll.

  Vid pinnarna för bygling står GND och OTA

  några öar som är förtennade heter GND, 3V, T,R,LOG och KEY_IN
   
  Redigerat 7 jan 21:05
 11. jbr
  Besserwisser · Nivå 7
  Nänä, men då är det ju verkligen viktigt med ett EKP. :cool:
   
  • Laddar…
 12. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 6
  Det verkar som den har stöd för Over-The-Air uppgradering, inte illa! Ska nog beställa ett par bara för att testa! :-D
   
  Redigerat 7 jan 21:14
  • Laddar…
 13. P
  Medlem Nivå 6
  Jag har max delay på 2 sek i extremfall här hemma. Det är för en brytare till julbelysning utomhus.

  5 sekunder låter som en dålig controller?
   
 14. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 6
  Jag kollade igenom ABB's webinar om Busch-ControlTouch på youtube och arbetssättet påminner väldigt mkt om vanliga ets-konfig och inget jag skulle rekommendera att sätta i händerna på slutkund.


  SAP2 med med abb-free@home har däremot helt rätt approach med inriktning på hemma-marknaden med samma design-filosofi och "look and feel" som tex Home-Assistant. Det är precis den typen av gränssnitt som skulle kunna ha gjort KNX-installationer populära om det inte vore för de höga kostnaderna och det låsta ekosystemet. Personligen skulle jag välja SAP2 som ett bättre alternativ för installation till slutkund i hemmet än Busch-ControlTouch.

   
  Redigerat 7 jan 23:45
 15. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 6
  • Laddar…