Byggahus.se

Vägrar snöröja halkbekämpa trottoar

 1. Magnus Filip
  Medlem · 275 inlägg
  Ansvaret tas inte bort för att man är äldre eller sjuk. Tex. som parallell så måste skatten betalas in och räkningar betalas även om man är dålig.

  . Enklast vore väl att anlita någon som sköter allt, så slipper man ansvarsfrågan? Men att hålla hårt i pengarna eller lägga dom på nöjen är väl viktigare?
   
 2. U
  Medlem · Kalmar · 54 inlägg

  Utasja

  Medlem
  Till slut får man ingen post eller tidning, vilket jag tycker är rätt. Så vitt jag vet, så gäller samma för trottoarer i staden. Det är fastighetsägarens ansvar.Visserligen brukar kommunen skotta, men infart och sanding utanför, får de göra.
   
 3. E
  Medlem · Stockholm · 2 311 inlägg

  Eld

  Medlem
  Du slipper ju redan betala skatt för snöröjningen av trottoarerna eftersom det åligger fastighetsägarna.

  För övrigt är det fritt fram att kontakta dina lokala politiker för att få ordningen ändrad. Men risken är ju förstås att en ändring kommer synas på skattsedeln.
   
 4. S
  Medlem · Stockholm · 1 882 inlägg

  Sir Duke

  Medlem
  Frågan är väl varför man ska sköta om mark som man inte äger och inte har någon rådighet över. Trottoaren tillhör väl gatan, inte privattomten.
   
 5. T
  Medlem · 72 inlägg

  Tbr53

  Medlem
  Det är t.o.m värre än så i vissa kommuner. Upp till 10 m utanför tomt kan du vara skyldig att skotta. Du kn även vara skyldig att skotta även om ingen trottoar finns.
  Hittade denna info om hur det är i vissa kommuner.

  https://www.byggahus.se/vem-ansvarar-for-snorojningen-utanfor-din-tomt
   
  • Laddar…
 6. P
  Medlem · 191 inlägg
  Här plogar man upp snö från vägbanan på trottoarerna så det skulle vara ett jäkla jobb att skotta undan det. Och var ska snön sen ligga?

  det rimliga är väl att trottoarerna i villaområden används för att lagra snö på under vintern.

  Sen är ju frågan när man behöver snöröjs, är det vid 1 cm snö eller 10? Är det vid 10cm så Kanske man har tur så att det sjunker ihop till 8 cm under en varmare dag när solen är framme och då behöver man inte snöröja.
   
 7. S
  Medlem · Stockholm · 1 882 inlägg

  Sir Duke

  Medlem
  I min kommun är det redan fixat, nu sköter kommunen om trottoarerna. Tänkte mer på TS' situation.

  Sedan haltar tänket med att "om kommunen ska börja skotta så måste de höja skatten". Det är inget linjärt förhållande mellan tjänst och avgift. Dessutom har jag ju ibland inget val att ingå eller avstå affären.

  Vi har fått utglesad sophämtning, tömning varannan vecka i stället för varje vecka - men ingen sänkt avgift.

  Vattenavgift, folk började spara på vattnet så att de rörliga intäkterna sjönk - då chockhöjde de de fasta avgifterna.

  Visst är det häftigt att betala skatt, men det vore kul att se nyttan också.
   
  • Laddar…
 8. P
  Renoverare · 126 inlägg

  Peter_Ker

  Renoverare
  Förstår inte riktigt problemet med att skotta trottoaren. Det är ju bara att fortsätta skotta lite till när man skottat färdigt garageuppfarten. Och slänga på några nävar sand.
   
 9. T
  Medlem · 72 inlägg

  Tbr53

  Medlem
  Jo om det inte blir för mycket snö går det väl. Ett problem dock är att man på sina ställen måste skotta även om det inte finns trottoar. sen kommer plogbilen och skyver tillbaka alltihop eftersom dom ska hålla rent gatan
  ..
   
 10. P
  Renoverare · 126 inlägg

  Peter_Ker

  Renoverare
  Men då behöver man bara sanda lite ute på gatan åt gående. Så länge du kan visa att du har sandat så slipper du betala skadestånd om någon halkar och bryter benen.
   
 11. T
  Medlem · Sö · 2 057 inlägg

  TheGame

  Medlem
  Vi har ingen trottoar utanför men nått jag stör mig enormt är hur kommun tillsammans med företagen som snöröjer kör värsta maffia-metoderna för att suga pengar ur villa-ägare.

  Dom som skottar villagatorna gör typ allt för att det ska komma så mycket snö på uppfarterna som möjligt "kommunens snö". Sen ska man betala en säsongsavgift till snöröjjarna på nån tusenlapp efter rot för att dom ska komma efteråt och ta bort plogvallen.
  Roliga är att man sett att är det många "kunder" på gatan så blir det sällan jätte stora vallar pga smartare plogning som dom lätt kan ta bort efteråt, om det är samma firma som tar gatan och sen plogvallarna dvs.

  Det vart extra tydligt iår då man hade en äldre granne, som skottade själv bort plogvallarna men insjuknade i Corona och kunde göra nått. Vad händer jo det skottas bara mer och mer in på uppfarten ingen som helst tanke från förarna att nått kanske inte står rätt till. Grannar fick gå ihop och fixa och vissa röt åt snöröjjarna.
  Det här ett ett maffialiknande system som företagen och kommunen kör med.
  kommunen skulle lätt kunna besluta att snön ska inte in på folks privata mark och dom som plogar skulle kunna sätta extra klaffar som fälls ner vid varje uppfart.
  Detta har jag sett i Canada där vi har bekanta som bor, där får man inte ploga igen privata vägar så då har plogbilarna en klaff som åker ner så fort det blir en privatväg eller infart.
   
 12. S
  Medlem · Stockholm · 1 882 inlägg

  Sir Duke

  Medlem
  En osäkerhet är också att folk är individer. Kalle har en kunskaps- och ambitionsnivå, medan Janne har en annan. Danne är inte ens hemma utan sitter på Gran Canaria i en månad...

  Det blir jämnare om man har en ansvarig beställare (kommunen) och en enda entreprenör (professionell firma).
   
 13. T
  Medlem · 72 inlägg

  Tbr53

  Medlem
  Du tänker så ja... fast då måste ju folk gå i gatan där bilar kör ju
   
  • Laddar…
 14. Xilona
  Medlem · Västra Götaland · 39 inlägg

  Xilona

  Medlem
  Lite OT men som kommentar på att man bör/ska skotta/sanda framför sin brevlåda så brevbäraren kommer åt - Vi bor i villaområde, dock utan trottoar på vår väg, och här plogade kommunen upp en fin vall längs vår tomt och vår uppfart för någon vecka sedan, (och därmed även framför vår brevlåda). På morgonen hade vallen frusit och det tog flera försöka att få ut bilen genom att försöka backa över med "full gas". Väl hemma efter jobbet försökte vi rensa framför uppfart, soptunnor och brevlåda, men lyckades bara flytta lösa isblock så majoriteten vall kvarstod. Fick naturligtvis en lapp i brevlådan från brevbäraren där hen bad oss att skotta och sanda, men hittills har vi iaf fått vår post (och nu har vallen minskat pga några dagars regn och plusgrader). Förstår ju att det innebär extra jobb för dem att behöva gå ur bilen, och hade vi kunnat åtgärda det så hade vi, men även hyfsat taskigt av kommunen att "skapa" problemen till att börja med...
   
 15. N
  Medlem · 111 inlägg

  @ndreas

  Medlem
  Du bor inte i Norrland du? :crysmile: här ligger det 1-2 meter snö på alla trottoarer i villa områdena. Det är nämligen inte görbart att hålla dem fria från snö i och med mängden snö. Men vi klarar oss ändå... ;)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.