Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Vägrar snöröja halkbekämpa trottoar

 1. P
  Renoverare · 182 inlägg

  Peter_Ker

  Renoverare
  Det är bedrövligt hur många det är som skiter i att skotta framför brevlådan så brevbäraren måste kliva ur bilen vid varje låda.
   
 2. TT4F
  Medlem · 290 inlägg

  TT4F

  Medlem
  Kan ju tycka att om det bor en 86-årig tant så känns polisanmälan som en kraftig överreaktion.
  Förstår också kommunen, vilket liv det skulle bli på Aftonbladet om kommunen polisanmälde eller bötfäller ovan tant.
   
 3. Gamlingen
  Medlem · 4 inlägg

  Gamlingen

  Medlem
  Hos mej ligger det prio 1 även vägen inte är plogad
   
 4. N
  Medlem · 281 inlägg
  Kommunen borde även röja trottoarerna. Prata med politikerna. Låt det bli en valfråga. Politikerna är till för folket och inte tvärtom.

  Jag tycker inte det skulle vara kul att påtala för grannar om vad de ska göra. Nej, på politikerna istället. Du betalar deras löner.
   
 5. S
  Medlem · 25 inlägg

  Snurrpan

  Medlem
  Om det kan leda till ett brott som faller in under allmänt åtal kan åklagaren driva det själv. Om åklagaren har ”alla hästar i stallet” kan denne se detta som ett ”artbrott” med stort intresse för allmänheten.

  Brottsbalken säger:
  [​IMG]12 § Vållande till kroppsskada eller sjukdom får, om brottet inte är grovt, åtalas av åklagare endast om målsäganden anger brottet till åtal och åtal är påkallat ur allmän synpunkt.
   
 6. J
  Medlem · 5 inlägg

  Jo9999

  Medlem
  Feltänk från början. Hur kan man ens komma på tanken att tvinga enskilda kommuninvånare att sköta de gemensamma uppgifterna? Självklart skall kommunen skotta trottoarerna! Nästa logiska steg är annars att välja ut några kommuninvånare till att sopa stadens torg…
   
 7. A
  Medlem · halland · 300 inlägg

  avendere

  Medlem
  Exakt! Det tog 21 inlägg innan någon konstaterade det uppenbara. Har själv trottoar som jag ska sköta, det är ju väldigt lätt när/om man är bortrest 2 veckor över Jul...

  Skottar naturligtvis när jag är hemma, men annars får man förlita sig på snälla grannar.. idiotiskt system! Dessutom har jag en granne som är bra över 90 med hörntomt (lång trottoar), den åker jag också på att skotta då jag inte vill riskera att han får en hjärtattack (under protest, han VILL skotta själv =) )
   
 8. N
  Medlem · 281 inlägg
  Absolut. Håller med fullt ut. Självservice kallas det som politikerna håller på med.
   
  • Laddar…
 9. P
  Renoverare · 182 inlägg

  Peter_Ker

  Renoverare
  Glöm inte att sanda också! Om någon halkar på "din" trottoar så ska du ha en bra försäkring
   
 10. H
  Medlem · 304 inlägg

  Huruvida

  Medlem
  Bakgrunden är 1868 års ordningsstadga. Då var det nog ett rimligt tänk att fastighetsägarna fick hålla ordning utan för sin fastighet - fanns ju t.ex. inte så mycket maskiner som kunde köra runt och skotta. Nu tycker jag att det är ett något förlegat tänk men visst, det finns det vissa fördelar men jag tycker inte dessa överväger nackdelarna. Villaägarna har drivit att den här möjligheten ska tas bort och frågan har varit uppe för diskussion i riksdagen om jag minns rätt.

  Så är det/ska det vara i överallt. Det finns rättsfall (NJA 1955 s. 524, RÅ 1962 I 51) där det klargörs att fastighetsägaren inte kan förväntas skotta bort vallar som blivit upplogade eller hacka sig igenom dessa. Tror många kommuner har förtydligat det i besluten om vad som gäller för fastighetsägaren.
   
 11. C
  Medlem · Västra götaland · 366 inlägg

  c_olsson

  Medlem
  En granne kollade upp detta juridiskt och der går inte att åberopa paragraf 14 annat än för privat mark. Kommunen kan inte juridiskt överlåta hela ansvaret för kommunal mark utan avtal. I princip innebär det att fastighetsägarna har skyldighet att röja, men det finns inget som bestämmer när det skall vara röjt.
   
 12. N
  Medlem · 281 inlägg
  Om man kommunen överlåter ansvaret på den enskilde, så kan den enskilde stänga av trottoaren. Dvs sätta upp samma skyltar som kommunen sätter upp dvs "Sandas och snöröjes ej". Och sedan några oranga band.
   
 13. P
  Renoverare · 182 inlägg

  Peter_Ker

  Renoverare
  Ibland plogar man igen trottoarer och då ska fastighetsägaren sanda ute på gatan åt gående.
   
 14. H
  Medlem · 304 inlägg

  Huruvida

  Medlem
  Intressant! Jag djupdök själv inte i frågan.
  Sanktionsmöjligheter finns ju dock i 12 § LGS genom föreläggande och vite.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.