vägglampor, rör eller dosa?

3k läst  8 svar

 1. J
  Medlem Nivå 9
  Hur brukar man göra med vägglampor, brukar man sätta en dosa eller går man helt enkelt ut med röret genom gipsen där lampan ska sitta?

  Lamporna ska sitta i en korridor på lämplig höjd, ca 180-200cm...? (Nån som vet lämplig höjd kan väl berätta :) )
   
 2. phl
  Medlem · Nivå 14
  Alla liknande montage jag kommit i närheten av har bara haft ett rör som mynnat ut bakom lampan. En dosa lär ställa till problem om lampan inte täcker hela dosan. Dessutom kan det bli svårt att få till ett lock på dosan bakom lampan.
   
 3. J
  Medlem Nivå 9
  Bra, tack det var nästan det jag trodde :)

  Finns det nån höjd på en dylik lampa som är mer lämplig än andra? Takhöjd ca 246cm. Kanske 2m är lämpligt? Jag tänker mest på det estetiska, nån höjd är kanske "snyggare" än nån annan... :)
   
 4. zno
  Medlem Nivå 7
  Som så mycket annat så beror det ju helt på vilken typ av vägglampor du tänkt dig. Spontant tycker jag 2m låter väl högt, men det kanske blir jättebra med lämplig lampa. Generellt skulle jag sänka betydligt, typ 160cm.
   
 5. K
  Medlem Nivå 5
  Vanligast är som sagt att bara släppa ut ett rör, men dosor är inte heller ovanligt. Många lampor har skruvhål som är gjorda för att passa i dosornas skruv. Perfekt om det är betong, så slipper man borra och plugga, utan skruvar direkt i dosan i stället. Det finns även speciella takdosor som används i taket. Dessa har lite kraftigare skruv för att klara mer tyngd
   
 6. E
  Medlem Nivå 12
  Tror jag aldrig sett dosor i en korridorsvägg.......
   
 7. K
  Medlem Nivå 5
  Nu är det ju generellt sett ganska ovanligt med vägglampor i korridorer, men där det ändå förekommer och väggen dessutom är av betong så brukar det vara dosor.
   
 8. J
  Medlem Nivå 9
  Tack alla!
   
 9. E
  Medlem Nivå 12
  rörutlopp vid lampa, dosa ovanför lampa...
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: