Byggahus.se

Väggen faller isär i garaget, hur åtgärda?

 1. N
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  I vårat garage håller ena hörnet på att smula ihop. Räcker med att man pillar lite på det så faller det ner massa smulor.

  Vill påpeka att jag är en arbetsvillig 20-åring som inte är en snickare på långa vägar, och undrar hur man lättast tar itu med detta? Behöver inte bli supersnyggt, bara så att det ser ok ut.

  Här är några bilder jag tog: http://imgur.com/a/n65Y3
  De 5 första bilderna är på det ena hörnet som är värst drabbat.
  De 3 sista bilderna är på några andra hål i väggen som jag undrar hur man lättast fixar.

  MVH
   
 2. T
  Medlem · Nivå 16
  Reparationen börjar på utsidan. Där tränger det in vatten som du måste stoppa.
  Sedan kan du knacka bort allt löst som tandläkaren borra bort det trasiga innan han lägger i fyllning.
  När väggen är torkat kan du lägga puts eller gjuta upp med betong.
  Att måla med någon mirakelfärg är bortkastade pengar.
   
 3. N
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaret. Gick ut och kollade på utsidan, så här ser det ut där: http://imgur.com/a/edkt0
  Vet inte riktigt vad det betyder eller hur man åtgärdar det. Skulle det typ rinna in vatten i kanten mellan teglet och betongen?
   
 4. C
  Medlem · Nivå 17
  Nä problemet ligger sannolikt under mark. Enklaste är nog att gräva upp och kolla hur det ser ut. Stupröret där ser rätt misstänkt ut.
   
 5. O
  Medlem Nivå 12
  Skulle tro att du skall börja med att kontrollera stupröret för det ser sprucket ut. Antagligen av frostsprängning och att det är fullt av skit så att allt vatten rinner mer utanpå än inne i det.

  Du måste också se till att det är rensat hela vägen ut där det är kopplat i avlopp eller stenkista. Det syns på väggen att den är och har varit fuktbelastad. Om man jämför höjden på dörren och skadan så kommer ju fukten in ungefär där teglet står på grunden. Problemet i garaget är ett litet problem för det kan du putsa igen enkelt, det som du riskerar är att det blir så mycket fukt innanför teglet att du får fuktskador på syll och innervägg.

  Så plocka bort stupröret och se till att det är ok samt kontrollera att vattnet verkligen rinner bort från huset och att inget stopp finns längre ner i avloppet.
   
 6. A
  Anonym
  Gå ut och kolla nån gång när det regnar ordentligt så ser du förhoppningsvis vilken väg vattnet tar och vad som behöver göras akut. Stupröret ser definitivt ut att ha gjort sitt och det kanske resten av takavvattningen också har, både ovan och under mark? Hörnet på utsidan bör du också fixa så det inte tränger in fukt.
  Inte så stor idé att börja med insidan innan orsaken till fukten är åtgärdad. Själva reparationerna är enkla, det handlar mest om att välja rätt bruk som passar underlaget.
   
 7. N
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaren! Ska gå när det regnar nästa gång och undersöka.
  Kan ju se så att stupröret fungerar också, men vet inte riktigt hur lätt det är att ta isär det...
   
 8. T
  Medlem · Nivå 16
  Det ser ut som du har jord ända fram till ytterväggen, dvs inget kapillärbrytande skikt närmast ytterväggen under markytan. Den fuktiga marken ligger då mot väggen hela tiden och fuktar väggen. Det borde ffinnas ett vertiaklt lager av makadam ända ned mot sulan.
   
 9. N
  Medlem Nivå 1
  Hallå! Kommer med en uppdatering.

  Idag är första gången det regnade på ett tag. Tog tillfället i akt och undersökte fuktproblemet. Det visade sig att det redan misstänkta stupröret var boven. Man såg att det rann på utsidan av röret ända upp i från taket och sen vidare till väggen via ett stuprörs-fäste. Vi fick isär stupröret och ut forsade ett hav av vatten plus en stor plums av lera.

  Känns jättebra i efterhand nu, glada att slippa dränera hela huset. Nu kan jag ju ta tag i insidan.
  Är det bara att gå på med en platt skruvmejsel och hacka bort allt som sitter löst? Känns som att halva väggen kommer försvinna.
  Är det något speciellt spackel man ska använda sen? Kan ju tänka mig att det behövs en del.
   
 10. O
  Medlem Nivå 12
  Såsom man nog kunde förvänta av bilderna. Men har du nu kollat, lämpligen med trädgårdsslangen, att det är fritt utflöde i rören som går ner i marken. För om du hade röret fullt av "lera" så är det nog mer frågan om massor av års ansamling av löv och annat som multnat ner till jord och då har du detta längre ner i rören också.
   
 11. N
  Medlem Nivå 1
  Ja nu är det fritt flöde. Stoppet satt precis ovanför ett filter, så det har inte kommit någon lera eller jord längre ner.