Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Väggar i badrum i gammal källare

 1. K
  Medlem · 6 inlägg

  Klaragatan

  Medlem
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2350.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2352.JPG
  Hej! Vi är nya husägare och har ett badrum i källaren (se bilder) i ett hus från 1930. Vi ska bygga nytt på övervåningen (direkt), och fixa dränering för fukt i källaren (om något år), men skulle gärna vilja att det gamla badrummet kan få ca. 2-5 års livslängd till innan vi tar oss an källaren på riktigt. Det har varit halvkaklat och tapetserat, och väggen vid badkaret är bara målat. Planen är att ta bort hyllor och tapeterna (luftfuktigheten är hög), måla, och laga väggen vid badkaret. Karet kommer inte användas till vardagsbruk, men gärna stå kvar och vara funktionellt för barngäster eller liknande.

  Vad bör man bäst använda för färgtyp där tapeterna är idag? Silikatfärg? Och kan man använda samma färg på väggen bakom badkaret, eller borde man ge sig på någon annan lösning eftersom det kommer direkt vatten på där? Det måste inte hålla på sikt, men vill inte göra något som förvärrar situationen så länge. Blir det värre med fukten om man målar på kakelplattorna med? (med kakelfärg)

  Väldigt tacksam för input, det mesta jag hittat när jag sökt runt har varit för nybyggen av badrum i källaren eller mer ordentliga renoveringar, jag vill bara putsa upp lite här!
   
 2. E
  Medlem · 2 558 inlägg
  Måla med våtrumsgrund och våtrumstäck så blir färgen vattenavvisande. Vad är det för material i väggarna? Om det är fuktigt kan det bero på bristande dränering utvändigt också.
   
 3. K
  Medlem · 6 inlägg

  Klaragatan

  Medlem
  Det är betongväggar, och ja, vi tror att det är fuktigt på grund av dålig dränering utvändigt (det kommer åtgärdas, men inte riktigt än). Men är inte våtrumsgrund dåligt i källare då det inte släpper igenom någon luft?
   
 4. E
  Medlem · 2 558 inlägg
  Mycket riktigt så kommer våtrumsfärgen (grund+täck) utgöra tätskikt. Även om det är en helt mineralisk konstruktion utan kapillärbrytande skikt så bör man ha tätskikt i duschplatsen eller, som i det här fallet, vid badkaret. Det har man för att minimera lokal nedfuktning.

  Övriga ytterväggar, eller för den delen innerväggar som också är av betong, kan målas med silikatfärg.

  Att måla kakelplattorna gör varken till eller från rent funktionsmässigt, så där är det bara köra.
   
  • Laddar…
 5. E
  Medlem · 2 558 inlägg
  Något som däremot kommer göra skillnad för badrummet är bättre belysning!
   
  • Laddar…
 6. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 111 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  En viktig parameter är ju ventilationen, som jag gissar är bristfällig.
  Om man inte ventilerar ut fukt, vare sig den kommer utifrån eller inifrån badet, så kommer det att vara fuktigt i rummet.

  Så frånluftsventilation måste kanske till.
  Hur är ventilationen ordnad idag?
   
 7. K
  Medlem · 6 inlägg

  Klaragatan

  Medlem
  Tack, så gör vi!
   
 8. K
  Medlem · 6 inlägg

  Klaragatan

  Medlem
  När vi började plocka bort tapeterna hittade vi en (tidigare helt övertapetserad!) frånluftskanal som går upp i skorstenen.

  Detta härliga 70-tal!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.