Byggahus.se

Vägförening kräver pengar

 1. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 4
  Håller med, det är en fördel att ha skriftligt på i alla fall de viktigast punkterna. Muntliga överenskommelser har med tiden en tendens att förändras och återtolkas enligt var och ens egen agendor.
   
  • Laddar…
 2. SlamFreddan
  Verktygstokig Nivå 3
  Jag tror aldrigg vi kommer få något påskrivet, då kommer denna historia aldrig ta slut :( mail är nog det närmsta realistiska vi kommer komma skriftligt.
   
 3. TomasJor
  Medlem · Nivå 11
  Här sitter du ju på trumf, om dom vägrar skriva på något så har du ju inget att åtgärda...(y)
   
 4. SlamFreddan
  Verktygstokig Nivå 3
  Fun fact... Lastbilarna kom igår kväll med huset. Första bilen var påväg av vägen vid vårat pga halka. Ringer "väghållare" (som vi i denna tråden kallar honom ;) ) .. han kunde inte gå ut och flisa för han har inte beställt hem flis än ?! De var så halt så chauffören kunde inte gå på vägen och en personbil kom inte upp för en av backarna. Har man kastat sten i glashus då? Ska tilläggas att det inte bara var våran väg, andra vägar var minst lika hala men deras "väghållare" var ute och flisa (jag vet detta eftersom det landade på mej att se till att vägen var framkommlig för transporterna av huset = jag ringde alla som fanns i området och löste det från annan "väghållare")
   
 5. TomasJor
  Medlem · Nivå 11
  Ooops, inte beställt material än :thinking: det är ju bara december så skynda långsamt....
  Här i närområdet ställdes skolskjutsar in så det var nog överjävligt igår/inatt, ursäktar dock inte materialbrist.
  Skönt att du fick tag i annan som kunde hjälpa dig.
   
  • Laddar…
 6. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  I vår förening var det ofta snorhalt. Varken bilar eller sopbilar eller lantbrevbärare kom fram. Vägarna skottades knappast innan det var 10 cm snö. Föräldralediga mammor kunde inte gå ut med barnvagnen pga halka. Folk kunde inte gå till brevlådorna. Svaret blev alltid att man fick väl ta nån skyffel med sand själv och sanda framför brevlådorna. Och absolut förbjudet att ta denna sand och sanda utanför sin egen infart.

  Folk var förstås förbannade. Och ett par medlemmar blev totalt nedsablade på årsstämman av ordföranden så de började gråta. Trots det blev ordföranden omvald för "han gör så mycket gott ändå och lägger ned så mycket tid". Pengar finns i föreningen, handlar bara om lite omprioriteringar.

  När sopbilen en vinterdag halkade ner i diket och det krävdes tungbärgare och all sophämtning blev inställd av sopföretaget pga halka i många veckor, blev det bättre. Vägarna började sandas bättre. Och de stora potthålen som alla klagade på blev nödtorftigt åtgärdade så sopbilen kunde komma fram.

  Naturligtvis var det lika svårt för polis, ambulans och brandkår att komma fram men det bet aldrig på styrelsen.

  Oerhört svårt med samfällighetsföreningar när styrelsen består av samma gubbar som suttit där de senaste trettio åren och ser föreningen som sitt eget lilla kungarike där de styr och ställer och anlitar varandra (svart) för föreningsuppgifter.

  Jag och några andra fick lite, men bara lite rätsida på en del av problemen. Räkenskaperna blev bättre redovisade. Det som doldes under övriga omkostnader visade sig vara dyra middagar och julbord för styrelsen.

  Svarta pengar försvann, betalades arbetsgivaravgifter för styrelsen och anlitade personer. Offertupphandling infördes (tidigare var det styrelsens ledamöter som fick alla uppdrag (tex vägunderhåll) mm mm. Fick tom ordföranden nästan bortröstad, men då kallade han in alla gamla pensionärer som känt hans pappa som röstade för honom, de hade förstås inte varit på nåt möte på 20 år.

  Gissa om styrelsen var förbannad på mig. Verkligen tur att vi hade alla bygglov och servitut i ordning, de försökte med allt. La ner efter ett antal år och nu har vi flyttat. Börjar man ifrågasätta så får man, tyvärr, vara beredd på att bli utsatt för mer eller mindre häxjakt.
   
  Redigerat
 7. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 4
  Jag förstår problematiken med påskrift men det var e-post jag menade.

  E-post är ett enkelt och effektiv sätt att följa upp muntliga överenskommelser genom att sammanfatta de viktigaste punkterna. Rent juridiskt gäller muntliga överenskommelser men tillsammans med en skriftlig sammanfattning skapar man ett tolkningsföreträde inför ev framtida tvister. Bra att du tog med en kompis som hjälpte till att hålla en vettig samtalston.

  Pga av hur vissa individer agerar i ärendet finns det tyvärr riska att du kommer få stångas vidare ett tag till. För att minimera vidare strul försök om möjligt undvika kontakt med "irritationsmomentet" och kör din plan. ;)

  Lycka till!
   
  • Laddar…
 8. Boilerplate4U
  Medlem Nivå 4
  Precis så är det i vår vägförening på landet. Samma gäng med gubbar i styrelsen sedan snart 50 år(!).
   
 9. M
  Medlem Nivå 17
  Då var de i alla fall inte gubbar när de började i vägföreningen! (y)
   
 10. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 17
  Nåja. Vissa av oss har, likt Björn Hellberg, aldrig varit barn.
   
 11. hsd
  Medlem · Nivå 12
  Det är inte alla gånger såå enkelt att få yngre att engagera sig i föreningar, då den yngre generationen oftast är fullt upptagen med annat :thinking:
   
 12. H
  Medlem Nivå 3
  Var glada för att ni ens får ihop en styrelse. Vi lyckades efter mycket om och men ersätta en suppleant som hoppade av, men i vår kommer även ordförande att hoppa av efter många års försöka till det. Då lär vi få ta in någon från Länsstyrelsen (?) som ordförande vilket ingen vill, men trots det är det ingen som kan tänka sig att ställa upp...
   
 13. S
  Medlem Nivå 1
  Har tidigare varit ordförande i vår tidigare ideela förening. Just vinterväghållning och kostnader för denna var svårast att uppnå enighet kring. Vissa boende krävde mer o bättre medan andra krävde lägre kostnader och tyckte inte det var viktigt om vägen i varje ögonblick var farbar. Svårt att hitta en kompromiss alla var nöjda med samt mkt svårt hitta entreprenörer som ens är intresserade, och än mindre för rimliga pengar. Slutade med att en fastighetsägare vägrade betala mer än hälften av årsvgiften då hon tyckte det var för dyrt, Nu har vi gjort en förättning och har en registrerad samfällighet och kommer kunna hantera sådant betydligt bättre men kvarstår ändå att försöka få i alla fall de flesta nöjda med kvalitet-pris på vinterväghållning. Och lite intressant är att konstatera att de komunalt skötta villavägarna ofta är sämre snöröjda en våra vägar o ändå är det somliga som klagar hos oss.
   
 14. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 17
  Jag känner helt igen detta. Ingen konsensus finns om avgift kontra kvalitet på väghållningen. Folk generellt tycks inte förstå just hur dyra inköpta tjänster är. Stora svårigheter att ens hitta en entreprenör som vill åta sig ett litet samhälle. Och få vill sitta på förtroendeposter och lägga ned tid på detta.

  Det känns som denna modell för att organisera samhället numera saknar folklig förankring.
   
 15. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Tror det finns två olika sorts föreningar. De som har svårt att finna styrelse med påföljande brist på förståelse för åtgärdspaket.

  Och de föreningar med styrelse som styr och bestämmer efter eget huvud under lång tid, och som är svåra att bli av med/ersätta.

  Och så finns förstås den tredje varianten där allt fungerar och alla är överens.

  Att lägga ner eller ombilda föreningarna kräver en annan huvudman, vilket är olyckligt. Att däremot Länsstyrelsen kan agera ordförande vid behov är en bra lösning. Det kan man idag, men det sker nog extremt sällan, har aldrig hört talas om det. Kan man få Länsstyrelsen att tillsätta ordförande om xx antal medlemmar begär det så tror jag många knutar kan lösas upp.