Byggahus.se

Vad tror ni det kostar med häck och gräsmatta perfekt från dag 1?

 1. A
  Medlem · 260 inlägg
  Tackar så hjärtligt för tipset
   
  • Laddar…
 2. 1
  Medlem · Stockholm · 275 inlägg

  123a

  Medlem
  Den vill man skapa optimala förutsättningar för. Tänk att ha död på 160 lax häck
   
  • Laddar…
 3. A
  Medlem · 260 inlägg
  Tack Markus. Exakt så tänker jag, tar in all hjälp i början och tycker vi det ser kul ut med trädgårdsarbete så lär vi oss med tiden, annars är det bara att fortsätta med att köpa in tjänster
   
 4. A
  Medlem · 260 inlägg
  Vaaa, trodde att vintergröna häckväxter var bland de mest tåliga. Att några häckar behöver bytas ut här och där är ok men alla häckar??
   
 5. M
  Medlem · 299 inlägg

  mugatu

  Medlem
  är väl bara att smälla upp ett partytält med väggar så länge så ni kan känna er bekväma utomhus utan att grannarna glor?
   
 6. 1
  Medlem · Stockholm · 275 inlägg

  123a

  Medlem
  Tror det är toppen. Tar ni hjälp för att rita den så kan ni efterhand prioritera och man behöver inte göra allt på en gång. Viktigast är att börja med inramningen och tänka på vad ni ser inifrån huset. Träd och buskar är skönt att få ner fort, efter några år ger man sig en klapp på axeln när man ser att grannen är sen på bollen. Uppfattade det som att det var nybyggeområde från tidigare tråd du hade.
   
  • Laddar…
 7. 1
  Medlem · Stockholm · 275 inlägg

  123a

  Medlem
  Skulle jag sätta buxbom för 160 lax så skulle jag läsa på om varenda sjukdom de kan råkas få. Men ja, i princip alla växter dör om man inte sköter dem.
   
  • Laddar…
 8. M
  Medlem · 299 inlägg

  mugatu

  Medlem
  om det ska vara underhållsfritt så är det nog bättre att bygga stor trall eller sätta plattor. Skippa träd och buskar, det kräver vattning och beskärning. Gräsmatta är ju också en hel del jobb med klippning, gödsel mm.
   
  • Laddar…
 9. A
  Medlem · 260 inlägg
  Nej det är i ett villaområde där husen byggdes på 60-talet. Fick tag på den sista obebyggda tomten i området, en tomt som ett äldre par först nu vill sälja. En helt plan tomt på 900 kvm och håller på att rita ett atriumhus, hoppas få klart våren 2022

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2021-04-05 kl. 21.23.34.png
   
 10. A
  Medlem · 260 inlägg
  Men är inte gräsmatta och häckar ganska underhållsfria om man har en robotgräsklippare och villig att köpa in tjänster av en trädgårdsmästare?
   
 11. S
  Medlem · 437 inlägg
  Då har du ju mycket mer tid på dig än två månader och borde kunna plantera en del saker relativt omgående. Lirka och trixa och kolla hur mycket utrymme som behövs var för att bygga huset. Om det ska vara häck på andra ytor, plantera den tidigare. Samma med gräsmattan, ni kan ju plantera eller rulla ut en gräsmatta så snart utsidan på huset är färdigt, insidan behöver ju inte vara klar.
   
  • Laddar…
 12. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 1 367 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Det är de absolut, om du planerar för det. Rätt många här som inte verkar vilja att det ska gå så enkelt. Kanske lite ömma tår när någon vill köpa sig fri. Fast skit samma - det går att få en skitfin gräsmatta rimligt enkelt om du planerar lite.

  Se till att den som fixar tomten är noga med underlag, dränering och läggar dit bra jord. In med bevattningsslingor innan gräset rullas ut, så blir det rätt enkelt och rimligt billigt. Det är väldigt sällan och bara i vissa områden som det är absolut bevattningsförbud, men om gräset mår bra så repar det sig snabbt.

  Robot sköter mattan själv, men du får se till att den får chansen. Om det vid alla gångar, mot altan, hus och träd ligger en rad stenplattor i nivå med gräset behöver du inte gå med trimmer. Det går att fixa liknande runt träd också. Sedan är ditt jobb att se till att bevattningen startar och tre gånger per säsong gå ut med en säck gödsel (luktfria torra korn) och kasta ut rimligt jämnt med handen. För din tomt tar det en kvart per gång.

  Om du väljer en "nybörjarvänlig" häck som t ex liguster kommer den klara sig och vara tät i större delen av landet. Den tappar bladen utom längst i södra landskapen, men om du har plats att låta den bli djup täcker den rätt bra mot insyn även vintertid. Den klipper du enkelt själv med batteridriven häcksax om du orkar. Det tar dig som nybörjare en dag om året inklusive tid att kratta ihop och lägga klippet i några säckar.

  Tyvärr är många lite högre häckplantor som säljs för glest klippta. För att få en tät liguster (liknande gäller för andra bladhäckar) så är det kanske vettigt att köpa 125-150 cm plantor och när de år två börjat få fart på växandet klippa ner dem till 100 och släppa upp dem 30 cm per år därifrån. Du kan släppa upp dem mer om du toppklipper två gånger per år. (Vi klippte ner en liguster som växte för fullt, men var gles till 50 cm och två år senare var den högre än mig och heltät.)

  Det behöver inte vara svårare än så, men såklart kan du när som helst ångra dig och göra en hobby av trädgården som tar all din tid och en hel del pengar. Fast om du börjar som jag skrivit så har du en grön platta med en grön vägg runt att hålla på med din hobby i.
   
  • Laddar…
 13. F
  Medlem · Västra götaland · 6 664 inlägg

  fsn

  Medlem
  Jag säger ju att det inte är svårt men kräver lite arbetsinsats. Men det var ju precis det TS inte ville och på inget sätt ville göra minsta insats själv, då kommer det att bli jobbigt.

  Jag känner flera riktiga latmaskar som inte lägger nån direkt tid på sin trädgård mer än att klippa gräset men det är fortfarande grönt och brukbart. Det är bara med en lite lägre ambitionsnivå.

  Inköpt eller eget arbete spelar väl ingen roll, man kommer troligtvis få den nivå man förtjänar där.
   
  Redigerat 5 apr 22:35
  • Laddar…
 14. R
  Medlem · Skåne · 311 inlägg

  Ropa

  Medlem
  Det du är ute efter är en friväxande häck. Sätt den ett par meter in från tomtgräns och låt den breda ut sig. Det finns många alternativ som blir ett par meter höga. Blir den för hög kan den i regel kapas relativt hårt med några års mellanrum. De lämpliga är förvisso bladfällande men har i regel tätt grenverk så man måste anstränga sig lite för att se igenom.
  Angående gräsmatta så lägg en stenkant runt så slipper du oklippta kanter. Med robot håller den sig snygg, Gödsling av gräsmatta ska inte behövas så länge du inte tar bort klippet. Blir den tråkig kan du slänga på ett par säckar hönsgödsel på våren, det räcker. Maskrosor och annat gör det bara snyggare och hålls kort med roboten. Skulle mossan ta över så tänk på att den är grön även vid torka.
  Jag skulle dock föreslå att anlägga äng istället. Du verkar ju inte intresserad av att använda gräset utan det ska bara vara grönt. Ängen köper du antingen som frö eller på rulle, lika lätt att anlägga som gräs. Förutsättningen är att det inte är alltför näringsrik jord. det ska alltså inte gödslas och donas och oavsett vad som växer upp kan man låtsas att det ska vara där - alltså blir det inget ogräs. Ängen slås med lie eller slåtterbalk två gånger om året och allt plockas bort. Har du nåt stall i närheten kan de nog övertalas att komma och "skörda", perfekt foder.
  Ett spännande alternativ, åtminstone på en avgränsad yta, kan vara Sedummatta. Rullas ut och blir fint utan större skötselinsats, googla "gröna tak". Och ja, naturligtvis växer de minst lika bra på marken och du slipper garanterat vattna.
  En fyrstegsraket med spirea, ett par meter äng, gräsmatta och avslutat med sedummatta mot stenläggning kunde bli rätt häftigt.

  Men, jag kan ju inte låta bli att undra om du nånsin kommer att vistas i trädgården eller bara sitter och kurar i atriumet om du nu är så folkskygg som det verkar...
   
  • Laddar…
 15. A
  Medlem · 260 inlägg
  Häcken hoppas jag kunna börja lite tidigare men vet inte om det är så klok att rulla mattan innan alla hantverkare är borta, kommer vara transport och folk som går på
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.