Byggahus.se

Vad tror ni det kostar med häck och gräsmatta perfekt från dag 1?

 1. M
  Medlem · Stockholm · 236 inlägg

  markus1

  Medlem
  Ja tänkte du inte ha mer än häck och gräsmatta borde det vara lugnt. Är dock lite osäker på hur mkt trädgård ni vill ha? Med tanke på att det ska vara så lite jobb som möjligt hade jag nöjt mig så. Skulle det komma något intresse senare i livet så är det ju bara köpa en spade och börja gräva :D
   
  • Laddar…
 2. A
  Medlem · 228 inlägg
  Vi är hundra säker på att vi hittar roligare att göra än trädgårdsarbete ;). Det jobbiga är inte bara själva arbete utan även allt man måste läsa på för att lära sig, ställa massa frågor för minsta man måste göra och köpa alla olika redskap. Det enda vi vill göra är att odla lite bär och kryddor på ett litet ställe, som trädgårdsskötaren förberett på våren och stänger ner på hösten
   
 3. A
  Medlem · 228 inlägg
  Exakt så har vi tänkt oss
   
 4. F
  Medlem · Västra götaland · 5 855 inlägg

  fsn

  Medlem

  Då hoppas jag att ni har ekonomi till det. En välskött villatomt kostar några tusen upp till kanske 8-10000kr/år i gödsel, dress, hålla sig med lite redskap mm. Skall du ta in folk till det så kan du väl räkna med minst 30000kr till efter ROT.

  En gång på våren och en gång på hösten kommer du fö inte långt med om du inte vill vara totalt jävla ägd av ogräs i rabatter och maskrosor i gräsmattan sista veckan i Juni. Vidare så kräver det en ytterst noggrann och relativt begränsande och antagligen kostsam planering av tex gräsmattan för att ta allt med robotklippare. Det normala är att man måste ta kanter på sina ställen med trimmer minst varannan vecka för normaltomten om det inte skall se för risigt ut.

  Jag gissar att du aldrig har bott i hus men har man problem att ta fram trimmern och dra av en kant så skall man nog bo i en lägenhet istället.
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem · 61 inlägg

  Move105

  Medlem
  för Brabant ja, därför är smaragden lättare och mycket mindre arbete. Blir inte fyrkantig men klipps istället 1ggr/2år.
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · Skåne · 29 inlägg

  multix

  Medlem
  Färdig häck (Vintergrön Liguster) 1,5 m hög kostar en knapp tusenlapp metern och då ingår bara leverans. Låt mig gissa på 100-125k för häcken utan arbete. En sådan häck har visserligen full höjd men blir såklart mer fyllig med åren.

  https://hortogreen.com/prima-faerdi....html#/6-hojd_och_antal-150_cm_60_119_plantor

  Leveranstiden kan vara ett annat problem om man vill ha 140 meter på ett bräde.
   
  • Laddar…
 7. A
  Medlem · 228 inlägg
  Du gissade rätt, aldrig bott i hus. Är det verkligen så svårt med gräsmattan? Lyssnade på podden Trädgårdssnack som sade att om man gödslar rätt och klipper ofta så blir det inget ogräs.
   
 8. A
  Medlem · 228 inlägg
  Skulle du rekommendera liguster som häck? Om ni skulle få välja en häckväxt, oavsett prisklass, vilket hade ni valt?
   
 9. M
  Medlem · Stockholm · 236 inlägg

  markus1

  Medlem
  Liguster, bok, avenbok, lagerhägg (vintergrön/städselgrön). Minst underhåll har du nog med liguster och lagerhägg men efter några år kommer båda behöva klippas 2 ggr per säsong för att se bra ut.
  Berberis skulle kunna vara ett alternativ också kanske.
  Det är synd att köpa snabbt uppdriven liguster, de är ofta väldigt glesa och kommer ta längre tid att bli täta än att köpa typ 80cm plantor som klipps hårt första 3-4 åren.
  Men sen oavsett prisklass... en idegranshäck hade varit fint, för en färdig pratar vi nog ett par 100-tusen och sen kommer det nog dröja 10 år till innan den är riktigt fin.
   
  • Laddar…
 10. M
  Medlem · Stockholm · 236 inlägg

  markus1

  Medlem
  Eller nej... no limit så är det givetvis buxbom. Alla dagar i veckan
   
  • Laddar…
 11. A
  Medlem · 228 inlägg
  • Laddar…
 12. V
  Medlem · 3 inlägg

  Vasteras

  Medlem
  Om ni har möjlighet, se om ni kan hitta en tidning som heter Allt om trädgård Fixa, som finns ute i affärerna nu (framsidan har en bild på gula, rosa och orangea blommor). I tidningen på sidan 22 finns ett reportage om ett par som anlagt en trädgård som ska sköta sig så bra den bara kan hyfsat på egen hand under sommarhalvåret. Ni kanske kan få lite inspiration därifrån med växtval, formgivning, lösningar med altan/stenbeläggning etc. 100% gräsmatta på hela trädgårdsytan är sällan det bästa om man vill ha det snyggt OCH lättskött och jag tänker att ni kan få en del idéer från reportaget. Hoppas ni får det som ni vill ha det i er trädgård!
   
 13. F
  Medlem · Västra götaland · 5 855 inlägg

  fsn

  Medlem
  Nej, det är inte svårt och allt handlar om ambitionsnivå. Men har man inte ambitionen att göra nåt i trädgården själv så kommer det ju bara ut en gödselgiva när ni tar in arbetskraft på våren. Ni hade behövt gödsla runt 3ggr + eventuellt en gång på hösten med mindre kväve.

  Sen att det inte kommer ogräs är inte sant, en välskött och gödslad gräsmatta håller ogräs borta men den mattan är så otroligt ompysslad så det förstår du inte. Det dom menar är att det blir lite utrymme för mark- och yttäckande ogräs (som tex klöver) att ta för sig om gräset mår bra och är starkt. Däremot maskrosor och sånt kommer du aldrig ifrån.
   
  • Laddar…
 14. M
  Medlem · Stockholm · 236 inlägg

  markus1

  Medlem
  Härligare attityd än att säga de ska flytta till lägenhet (y)
   
 15. M
  Medlem · Stockholm · 236 inlägg

  markus1

  Medlem
  Så är det, men man måste ju börja någonstans. Tar man dessutom hjälp några gånger om året så kommer man på 1h lära sig otroligt mycket på hur man ska sköta trädgården. Om man vill ha en fin välskött trädgård så kommer man snabbt till insikt att det krävs lite jobb. Men tycker inte man behöver skrämma upp att det är omöjligt. Han ska få hjälp med planeringen och kommer ta in lite hjälp för skötsel. Jag skulle säga att det är mer än vad 90% gör med sina trädgårdar.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.