Byggahus.se

Vad ska vi tänka på?

 1. A
  Medlem · 45 inlägg

  Ayla

  Medlem
  Hej!
  Är nu på gång att köpa ett snart 2 år gammalt fiskarheden hus (svanen). Förutom att kolla slutbesiktningsprotokollet & ta in egen besiktningsman, hur kan man kolla att det inte är något fuskbygge?
  Jag menar, hur vet man att tex inte fukt byggts in osv.
  & hur kan man veta att tex våtutrymmen är riktigt gjorda med fuktspärrar osv.
  Vad har entreprenörerna för ansvar om ngt visar sig vara fel i framtiden? Tacksam för svar om någon har koll på detta.
  Vill inte bli lurad ju :surprised:
   
 2. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: Vad ska vi tänka på?

  Om det gått mindre än två år från slutbesiktningen när Du köper huset skall Du se till att Du i samband med köpet övertar säljarens rätt till garantin från den entreprenör som uppförde huset. Dennes garantitid är nämligen två år. Finner Du fel som framträtt under garantitiden så kan Du begära en garantibesiktning (som Du själv får bekosta) och kräva att entreprenören åtgärdar dessa fel. Garantibesiktningen skall göras innan garantitidens utgång. För fel som framträder senare har entreprenören inget ansvar om Du inte kan visa att felet har sin grund i vårdslöshet från entreprenörens sida (detta om entreprenören uppförde huset med ABS 95 som avtalsvillkor).
  Sedan har ju också säljaren ett ansvar för dolda fel i 10 år.
  Nu borde det ju inte vara något problem med ett så pass nytt hus och låter Du en egen erfaren besiktningsman göra en noggrann överlåtelsebesiktning så borde han upptäcka eventuella fel. Han kan kolla både om det finns fukt i konstruktionen och om tätskikt är dåliga. Men låt göra denna besiktning före garantitidens utgång så att Du, i samråd med säljaren, kan gå på entreprenören.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.