Vad ska vi göra med alla platåer på tomten?

7k läst  32 svar

 1. Xilona
  Medlem Nivå 2
  Håller på och bygger hus i Trollhättan och då tomten sluttade väldigt (berg med bumlingar i bakkant, sluttande gata i framkant) så har vi fått göra vad vi kan med tomten. Då vi ville ha så mycket platt mark som möjligt så blev det flera platåer, en större plattå vid gatan med en brant slänt upp till stora platten där vi har huset, och två/tre platåer bakom huset. Vi håller på och kommer fortsätta gräva fram några av bumlingarna längst bak, men vad gör vi med platåerna framför? Det är MYCKET sten, rötter, stubbar och skit i jorden så vi kommer nog få rensa en hel del innan vi kan plantera något.

  Vi hade funderingar på till exempel gabioner istället för nedersta slänten bakom huset och sedan kanske marktäckande växter i slänt två. Då det är rätt bra höjdskillnader mellan husnivån och översta nivån i bakkant så ser man mest jord just nu från vardagsrummet, så något vackert i slänterna och på platåerna hade varit att föredra. :) Några förslag? Saker att tänka på? Någon här som har vackra/genomtänkta slänter/platåer hemma?

  20170521_185958.jpg
  20170523_161620.jpg
  20170523_152721.jpg
   
  Redigerat av moderator 21 jun 2017 10:30
  Christian Ek gillar
 2. Anna_H
  Husägare · Nivå 16
  Hur vill ni använda tomten? Ska det mest vara vackert att titta på elelr vill ni ha utrymme för lek och spel, platser att sola på, att sitta på för att äta, fika, osv?

  Min erfarenhet av terrasserade tomter är att ingen använder de olika planen, utan man blir sittande på en altan vid huset och tittar på det.

  Jag skulle försöka fixa så stor plan yta som möjligt, dvs fylla ut lite mer närmast huset på framsidan och gräva ur lite mer på baksidan.
   
  ricebridge och BirgitS gillar
 3. B
  Medlem · Nivå 13
  Samt var är det eftermiddags- och kvällssol?
   
 4. Xilona
  Medlem Nivå 2
  Vi vill ha en hyfsat lättskött tomt. Jag vill ha bärbuskar och fruktträd, kunna odla potatis, tomater osv, men inga större rabatter. Vi skall ha en altan mellan huset och garaget som även sträcker sig en liten bit bakom huset. Har inga barn i dagsläget men finns lekplats i närheten om det skulle bli aktuellt, och vi har plats i öster (till höger om huset om man står på gatan) för eventuell sandlåda, studsmatta etc.

  Vi kan inte fylla mer mot gatan tyvärr då kommunen har regler att man inte får höja (eller sänka) tomten mer än 1 meter 4,5 meter från gata eller tomtgräns. Bakåt (i norrr) så kan vi inte gräva ut speciellt mycket mer innan vi stöter på berget... :/
   
 5. Xilona
  Medlem Nivå 2
  Vi har morgonsol på öster sida (höger sida av huset om man står på gatan) och även då på platåerna, både framför och bakom huset, dagssol på så gott som hela tomten och kvällsol i nordväst (går ner till höger om grannens hus på bild 3). Har få skuggiga områden över lag och just nu sol till ca 20 på kvällen.
   
 6. B
  Medlem · Nivå 13
  Ni behöver tänka på att man behöver ett jordlager på minst 50 cm för att bärbuskar och fruktträd som växa bra. Smultron och jordgubbar är bra marktäckare och vinbär kan man sätta så att de bildar en häck.

  Igår kom det ut en artikel som tar upp en hel del lättskötta växter och andra bra tips: https://www.byggahus.se/tomt/14-steg-lattskott-tradgard
   
 7. Xilona
  Medlem Nivå 2
  Det är rätt mycket jord i platåerna så tror inte det blir något problem att plantera buskar och träd, men vi är beredda att gräva gropar och fylla med bättre jord vid behov. :) Vinbärshäck hade jag inte tänkt på, men det hade ju varit nice!

  Tack för tipset om artikeln, skall ta och läsa den och se om vi får lite tips på vad vi kan hitta på. :)
   
 8. Xilona
  Medlem Nivå 2
  Några fler förslag? Hur bör man tänka om uppdelningen på tomten? Odling på ett ställe, fruktträd på ett annat? Många små uteplatser/sittplatser? Kommer en gabionmur vara något man vill titta på från vardagsrummet eller är det "bättre" med en "legomur" tex? Bör man ha låga eller höga växter på mellersta platån, direkt bakom huset? Odlingslådor? Gräs/stenläggning/grus? Hit me! :D
   
 9. B
  Medlem · Nivå 13
  Det är viktigt med variation när det är så stora ytor, så tänk inte att det bara ska vara en viss höjd på en viss platå utan variera mellan lågt och högt. Sätt högre där ni vill ha insynsskydd och lägre där ni vill kunna se ut. Att dela upp en stor yta i olika "rum" är också bra.

  När det gäller uteplatser så är det nog något man märker när man bott där ett par år, skaffa lättflyttade stolar och flytta runt för att komma fram till vilka platser som det är något särskilt med, var är bästa solläget för frukosten, var är det bäst när det blåser, när det är så gassigt att man hellre vill sitta i skuggan osv. Men se till att ha en stor plats för matbord där även gäster ryms och där en grill kan stå.

  Trädgårdsarkitekter är utbildade för att prata med er någon timme och sen komma fram med ett utkast på "planlösning" som passar vad ni vill ha ut av trädgården med de förutsättningar som finns i just er trädgård.
   
 10. Xilona
  Medlem Nivå 2
  Tack för alla bra tips! Tanken är att fixa en hyfsat stor altan relativt tidigt och sedan får eventuella övriga uteplatser växa fram altt eftersom. ^^ Hade ett möte med en trädgårdsarkitekt innan vi direkt gjorde något med tomten men kände tyvärr inte att vi riktigt hade samma visioner. Kanske får kolla efter en annan som man kan ta ett möte med på plats. ^^
   
 11. Jante
  Medlem Nivå 8
  Kanske tänka lite mer organiska former för att bryta av en smula ;)
  skulle kunna vara någon form av vattenspel också med en bäck + damm.

  //Jante
  [​IMG][​IMG]
   
  Redigerat 16 jun 2017 11:04
 12. ricebridge
  Husägare Nivå 10
  Vad ni än gör – se till att det går att komma fram med gräsklippare!
   
  toolman77 och Anna_H gillar
 13. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 19
  Redigerat 17 jun 2017 16:28
 14. mexitegel
  Allvetare · Nivå 21
  Det där med barn och gräsmatta, jag tror man skjuter sig rätt mycket i foten om man planerar sin tomt utifrån att barnen kan leka på lekplatsen. Att bara kunna släppa ut ungarna i trädgården är magiskt bekvämt.
   
 15. Oldboy
  Medlem · Nivå 12
  Stora träd mot norr, nordväst och nordöst är aldrig fel, för att hindra vinden och för att ge inramning och bjuda in djur och natur, vilka behövs om man vill ha en frisk och levande trädgård.

  Sedan finns det en del mindre träd och stora buskar som är bra att använda, inte minst om man har liten tomt. Ex) Fruktträd, prydnadsfruktträd, hägg, fågelbär, katsura, hassel, fläder, syren, schersmin, slån, slånaronia, try, vissa buskrosor, häggmispel, olvon, magnolia, bergtall, pelarenar etc.

  Vidare alla mindre buskar, och så perenner som mer marknära fylle runtomkring och under, och/eller till rabatter. Blommande buskar är betydligt mer lättskötta än rabatter och de flesta perenner och sommarblommor, samtidigt som de ger fägring.

  Glöm inte heller alla klätterväxter som behövs om man vill ha en riktigt lummig trädgård; kaprifol, murgröna, vildvin, klätterhortensia, klematis, klätterrosor etc.
  Natursten är alltid vackert, ju större bumlingar desto bättre. Ger en perfekt kontrasterande bakgrund till de flesta färger, men i synnerhet grönt och rosa.

  Det hårda arbetet med att komma fram till vilken stil på trädgården ni vill ha, vilka specifika växter och blommor ni tycker om mest, huruvida ni vill att det ska dofta, om den ska vara djurvänlig etc etc är erat eget, men ganska kul om man uppskattar trädgård.

  Sedan för att få riktig känsla för växter så måste man själv odla och plantera, och se det växa, ta reda på under vilka odlingsbetingelser olika växter trivs etc. Det bästa och enklaste är att välja växter som trivs med de naturliga förutsättningar som finns på platsen.
   
  BirgitS gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: