Byggahus.se

Vad ska man välja för värmesystem? Finns ju en djungel!

 1. M
  Anonym
  Har kikat på ett hus där huset värms upp av vattenburen värme via kamin i köket så dags att byta. Finns en spis både uppe och nere. Det finns även en varmvattenberedare bredvid köket nere som är minimal som också måste bytas. Vi har fått så olika svar från alla vi ringt så man blir bara mer förvirrad.

  Vad tror ni? Huset är på 164 kvm, 1 + 1 fönster som kommer bytas ut rum för rum då vi kommer ta ett rum i taget. Vi har även tänkt att lägga in golvvärme iallafall på nedervåningen eller är det lika bra att köra på hela huset? Huset har trekammarbrunn. Skickar med lite info här nere och kom gärna med förslag. Vi har funderat på pelletpanna och brännare plus ackumulatortank då bi redan har en brännare hemma nu.

  Grund: Torpargrund
  Stomme: Timmer
  Bjälklag: Timmer
  Fasad: Liggande träpanel
  Takbeklädnad: Plåt
  Hängrännor: Plåt
  Fönster: 1+1 glas
  Ventilation: Självdrag
  Skorsten: Murad
  Vatten: Enskilt vatten
  Avlopp: Enskilt avlopp (trekammarbrunn)
  Värme: Vattenburen värme via kamin i köket

  Tack för mig :)
   
 2. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Pellets eller bergvärmepump ger ungefär samma totalkostnad, bergvärmepumpen är bekymmersfriare men kräver en stor initial investering.
  Om man vill vara miljömedveten så är det pellets som gäller.
   
 3. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  En stor fördel för hus med självdrag är att hålla skorstenen varm!

  Många har fått problem vid tex bergvärmeinstallation då draget blir betydligt sämre och då fått monterat mekanisk frånluft!
   
 4. J
  Medlem Nivå 7
  Vad ska du med acktank till? En modern pelletspanna är ett komplett värmesystem och begagnatpriserna på några år gamla men MODERNA pelletspannor är nu förvånande låga.
  Stadsbor som köper villor säljer ut nästan nyinstallerade pelletspannor billigt eftersom de har hört att bergvärme ger mer status.
   
 5. M
  Anonym

  Hej! Huset är ganska stort sen ingår stall och garage också som vi tänkt värma upp i framtiden. Har kikat på en biosolpanna då vi redan har en ganska ny brännare hemma. Är det inte lite vatten i pannorna? Tänker om det räcker för tre barn och 3 vuxna. Har du något förslag om ett bra system eller panna eller om en biosolpanna kan vara något? :)

  Tack för svaret!
   
 6. E
  Medlem · Nivå 12
  i.o.med att du har torpargrund så kanske det inte finns nån självklar plats att ställa en pelletspanna? Den behöver ju ha lite plats. Kanske ett pannrum i garaget och kulvert till huset?
   
 7. J
  Medlem Nivå 7
  Biosolpannan har horisontella röktuber och är jobbig att sköta.
   
 8. M
  Anonym
  Vi hade också tänkt oss kulvert så utrymme finns men det finns så mycket olika kombinationer så man blir galen.
   
 9. E
  Medlem · Nivå 12
  Att köra pellets mot en tank kan i ditt fall vara fördelaktigt då du vill ha möjlighet till att värma stall o garage åxå +en tank som ersätter din gamla beredare och som även fungerar som fördelningstank och som du även kan ladda med tex kökspanna kan vara en variant.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  förslag Roar.jpg
  och man slipper låta varmvatten cirkulera i kulverten dygnet runt.Detta är ett gammalt utkast där du kan byta ut "Annex mot garage" osv. men kan ge lite ideer. Vill du sedan kunna komplettera med tex solfångare kan pelletspannan ställas av i mars. Några kvm mer än detta ex kan vara lämpligt: Visa bilaga PelletsSol oslagbar (1).pdf
   
  Redigerat 2 maj 2015 09:18
 10. Gusten87
  Medlem Nivå 7
  Miljömedveten, köper man tex grön el och har bergvärme så skulle jag kalla det miljövänligt!
  Fortfarande hög installationskostnad men bortsett från om du köper din el från ett kolkraftverk i Polen så skulle jag kalla det mycket miljövänligt!
  Jag värmer idag upp ett timmerhus (bergvärme) med gjuten källare tot ca 180kvm flesta fönster utbytta mot treglas men inte mycket till isolation i källaren som ligger delvis under mark för (inkl hushållsel) ca 13000riksdaler om året :)
   
  • Laddar…
 11. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Ditt resonemang håller kanske för ett befintligt värmesystem.

  Men om man värderar vilka följder TS val av värmesystem får på tex CO2 utsläpp så blir det betydligt bättre med pellets.
  Alltså ser man till förändringen i det hela energisystemet och hamnar på marginalenergi. Och att välja miljövänlig el har ingen miljöeffekt på kort sikt (10-20 år) därför att följden blir bara att någon annan får mer kolkraftsel. ( Jmf Residualel= det som blir kvar till dom som inte väljer.)

  Om TS väljer pellets blir utsläppet 18-20 gram co2 för varje kWh el.

  Om TS väljer Bergvärme kommer den ofrånkomligt att öka kolkraftselen i den nordiska elmixen därför att det är den som ligger på marginalen och påverkas av en förändring.

  Med en BVP med COP 4 så blir co2utsläppet 900/4 alltså 225 gram co2 för varje kWh.
   
 12. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  I det här läget hade jag nog satsat på att byta den vattenmantlade kaminen mot en pelletskamin, gärna med en extern pelletsbehållare så man slipper damma med säckar inne.
   
 13. E
  Medlem · Nivå 12
  Murstockar brukar oftast stå mitt i huset och ska man ha ett större fungerande externt pelletsförråd så bör inte skruvmatningen vara för lång , Allting går såklart att krångla till tex med luftmatning men det enkla brukar i längden vara driftsäkraste. En bra vattenmantlad pelletskamin med inbyggt 40 liters förråd och 12-15 kw kostar ca 37-40000:- en mer avancerad http://issuu.com/brunner/docs/grupp...out=http://skin.issuu.com/v/color/layout.xml& kostar mer än dubbelt och skall sen säkert byggas in på ett trevligt sätt. Hade det bara varit huset som skulle värmas så hade detta varit ett enkelt sätt men med en kulvertlösning så torde värmecentralen passa bättre i garaget.
   
 14. M
  Anonym
  Hej!
  Vi har bestämt oss för en pelletspanna och har fått en offert från BAXI på 67201,25 kr och då är allt inkluderat med tank, rör, material, panna osv. Tanken är dock bara på 500 liter med 120 L kopparfodrad beredare, räcker det? Jag gav han uppgifter om husets storlek osv så han tyckte att det skulle räcka till en början då vi inte ska värma upp garage eller stall inom den närmaste tiden då husets renovering kommer ta mycket tid från början.

  Så vad tycker ni, är detta för dyrt eller ett OK pris?
   
 15. J
  Medlem Nivå 7