Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Vad och hur ska jag få till mina innerväggar i källaren

 1. H
  Medlem · Halmstad · 55 inlägg

  hfghenke

  Medlem
  Håller som bäst på med ett källarprojekt. Gammalt golv har bilats bort, grävts ur, frigolit och makadam lagts i nytt golv gjutits med vattenburen golvvärme.

  Det nya golvet är 10 cm lägre än det gamla och det är en klack från sågningen av det gamla golvet

  Bild innan gjutning: Nya golvet har Ök ungefär vid röda linjen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  henkedd.JPG


  Ytterväggen är i hålbetong och har platonmatta på utsidan. Jag har haft ideér om att mura innerväggen med lecablock och putsa, sen har jag fått förslag av en byggare att limma en tunn frigolit på ytterväggen, vilket inte känns helt ok. Vidare har jag googlat vidare och kommit in på lättbetong av typ Ytong med bättre isoleringsförmåga. Totalt är det ca 45 kvm innervägg som ska upp.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  golvritning.JPG


  Vad har ni gjort i era källare?


  Tack på förhand,

  / henke
   
  Redigerat 6 dec 2016 21:44
 2. michfris
  Renoveringsnovis · 521 inlägg

  michfris

  Renoveringsnovis
  Platon med ett lager cellplast är ju ett tillvägagångssätt när man dränerar/isolerar. Isodrän ett annat.
  Du står inför valen att låta väggen vara som den är och måla med silikat, kalk eller annan lämplig färg. Eller sätta stålreglar, ordna luftspalt och montera ny innervägg på det. O organiskt dock, även om du tar gipsskiva så är papperet i skivan likväl organiskt. Med isolerad innervägg kan det hända att du får få kondenspunkten mitt i väggen och det är inte kul.
  Jag putsade upp vägarna, målade med silikat och står inför att isolera från utsidan med pordrän i samband med dränering.

  Bra jobbet med att få ut massorna, riktig tungt arbete..
   
 3. H
  Medlem · Halmstad · 55 inlägg

  hfghenke

  Medlem
  Klacken som är 10 cm upp gör att jag måste mura med ngn form av block, den är 8 cm och så tjockt går inte att putsa. Huset dränerades om 2007 av den förra ägaren i samband med det sattes en platonmatta men tyvärr snålade dom på isodrän :(

  Jag har funderat på lösning med ventilerad innervägg det finns andra skivor än gips men det känns inget bra. Jag kommer/måste mura upp med ngn form av block med minsta tjocklek 10 cm och sen putsa måla med silikat på det.

  Weber har ju ngt dom kallar Isoblock en lecasten med isolering i mitten man skulle kunna likna det, limma 5 cm EPS på väggen och sen mura med lecablock dikt an. Men jag tror inte det är bra under marken.

  Ett annat alternativ som känns bättre är att mura med typ Multipor, putsa och silikatmåla, jag vill att väggen ska andas men också vara isolerad, inte helt enkelt.

  Det blev en del massor, ca 13 kubik grävdes ur.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  FullSizeRender.jpg
   
 4. michfris
  Renoveringsnovis · 521 inlägg

  michfris

  Renoveringsnovis
  Jag förstår dilemmat.

  Finja säger att deras isloerblock fungerar bra i källare och souterängshus så då borde ju även Webers passa. Väljer du det sättet får du en hållbar och enhetlig vägg. Bra ifall du kan sänka in el och andra kablar efter behov.

  http://www.finja.se/App_Resource/Page/file/betong/4032-1.pdf

  Annars kan du sätta upp stålreglar och med hjälp av distanser se till så den nya väggen möter den nya betongen vid golvet?
   
 5. S
  Medlem · Västernorrland · 7 512 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  var det bara en slump att golvet vart lägre då eller en planerad operation?
   
 6. H
  Medlem · Halmstad · 55 inlägg

  hfghenke

  Medlem
  Nej inte alls. Huset byggdes 1992 men man behöll en del av källaren till det galma huset, den delen var 10 cm högre än ny del. Därför och att jag ville ha mer rymd är anledningen till att nytt golv är 10 cm lägre än gammalt golv.
   
 7. Jarlingar
  Allvetare · Jamtland · 1 985 inlägg

  Jarlingar

  Allvetare
  En duktig betonghåltagare sågar det där dikt an väggen (y)
  Men det kostar en slant..
   
 8. H
  Medlem · Halmstad · 55 inlägg

  hfghenke

  Medlem
  Jo det hade inte varit något tekniskt problem men huset står på den sokeln så det var inget allternativ enligt en kompis som jobbar som arkitekt och konstruktör.
   
 9. C
  Medlem · 380 inlägg

  Carla

  Medlem
  Jag har murat med lecablock i min källare på motsvarande den klack du har på bilden, det var sedan enkelt att putsa på, jag putsade med gipsputs, har fungerat jättebra. Jag gjorde dock misstaget i ett av rummen att ha murbruk mot den ursprungliga väggen på en vägg, det skall du undvika. Hos mig har det på denväggen uppstått sprickor på ett par ställen (en spricka på varje ställe) som är hårstråtunna . På de andra väggarna är det inget problem.
   
 10. R
  Medlem · Dalarna · 13 inlägg

  Rödskägg

  Medlem
  Hur gjorde du med innerväggarna till slut? Blev det y-tong? Hur blev det?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.