Vad luktar sötaktigt och instängt?

3k läst  14 svar

 1. Lillstugsborna
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Jag hoppas någon har en aning om detta? Jag blir mer och mer rädd att jag har problem som kan bli dyra.

  När dörren stängs till min sons rum, antingen någon är i rummet eller ej, luktar det efter en stund som om "tio personer sovit i ett litet stängt utrymme utan ventilation" eller som jag tänkt, kanske död råtta... Och jag hade trott död råtta om lukten avtagit, men den har inte förändrats.

  Vi har bott i vår stuga i ca 3 månader och märkte lukten för kanske 6 veckor sen. Nu när jag vet att doften finns, kan jag ana den även när dörren är öppen och blir lite lättare att ana när jag börjar elda och rummet värmas extra.

  Rummet är på övervången, med snedtak. Gammal timmerstuga. Från rummet finns en dörr till en pytteliten toalett, som inte är renoverad på evigheter, men ingen lukt där. Åt andra hållet finns glasdörrar till en liten balkong.

  Hade det varit död råtta tycker jag doften borde ha försvunnit nu eller? Vad mer kan lukta sötaktigt, instängt, lätt kväljande? För mig en rund eller mjuk, men påträngande lukt.

  Tacksam för alla idéer om vad detta kan vara!
   
 2. J
  Medlem · Nivå 7
  - Är det bara detta rum som luktar?
  - Vad finns det för ventilation i huset, och skiljer sig din sons rum mot andra rum vad gäller ventilation?
  - Hur gammal är toan som ligger i anslutning till rummet?
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Spontant så tänker jag fukt, murknande trä.

  Då finns det ju några kandidater...

  En balkong är en välkänd riskkonstruktion. Vatten kan ledas in i väggen och golvet via bjälkar som sticker ut.

  Det kan vara murket i taket, oftast visar sig en takläckage tidigt med vattenskada i takets rum.

  Toaletten, om rören läcker så något i golvet blivit murket, så kommer lukten inte upp genom det täta golvet i toan, men i rummetbredvid.
   
 4. F
  Bannad Nivå 3
  Enkelt, någon har rökt marijuana i rummet. Söt rök som sätter sig i väggar.
   
 5. hscn
  Renoverare · Nivå 9
  Tror på fukt, brukar som du beskriver lukta obehagligt sötaktigt i gamla timmerhus om vatten kommer in i yttervägg. Utöver tidigare förslag, kolla att fönsterbleck sitter som de ska så inte vatten leds in i stommen den vägen.
   
 6. L
  Medlem · Nivå 13
  Faktiskt så tänkte jag samma sak. Beror kanske lite på hur gammal sonen är.
   
  • Laddar…
 7. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Hade det varit en mus hade doften varit outhärdlig så det kan du utesluta.
   
 8. Lillstugsborna
  Medlem Nivå 1
  Tack snälla för alla tankar och idéer vad det kan vara! Jag önskar att någon rökt i rummet och att det bara var det...

  Men risken är att det är fukt i stommen från yttervägg på gaveln eller ev gammalt läckage från toaletten och lukt som letar sig upp.

  Rummet har dålig ventilation jag har tänkt sätta in ett tilluftdon, i dag är det bara lite luft genom kattluckan. Det är bara i det här rummet, möjligen kan jag känna efter väldigt mycket och känna en tendens i det andra rummet uppe.

  Vad värre är, vid närmre titt på ventilation från toaletten, den går rakt ut under taket dvs inte ut i det fria. Men det luktar inget i ventilationshålet. I ventilationshålet vid taknock, utifrån in till utrymmet mellan inner och yttertak, syns inget märkligt, men å andra sidan ser jag bara övre delen.

  Hur kan jag ta reda på om fukten är i ytterväggen? Borra och mäta fukt? Känns som om det är stor risk att borra på fel ställe i så fall och inte få något utslag...

  Just nu känns det som om jag förutom att antingen ta bort toaletten eller få ut ventilation över tak, behöver bryta upp både väggar och golv och leta källa. Funderar på att på något sätt få ut en kamera genom ventilen i badrummet som steg ett.

  Vad tror ni som vet mer, hur går jag bäst vidare?
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Om du anlitar en besiktningsman med specialitet på fukt. Finns konsultfirmor om specialiserar sig på det. Så kan de dels i många fall mäta. Det finns instrument som mäter på djupet, utan ingrepp. Dels kan de gå in med inspektionskameror via små borrhål, och framförallt nyttja sin erfarenhet, de känner igen lukten, och kan i någon mån avgöra på lukten, om det är tjockt timmer eller något skivmaterial som är fuktigt.
   
 10. F
  Bannad Nivå 3
  Söt lukt
  Gnagare som letat sig in i huset och dött kan avge en söt liklukt. Ytterligare typ av söt doft kan humlor också avge. En större och allvarligare källa till söt lukt i hus är olika aromatiska kolväten likt t.ex. bensen. Denna typen av lukt är relativt vanlig i lite äldre hus fram till några år in på 80-talet, där man använt kreosot eller tjärbehandling. Den äldre typen av tjärpapp kan vara en markant källa till varierande grad av söt lukt upp i huset. Tjär- och asfaltbehandling av grundmurar var också vanligt varvid emissioner kan nå upp i huset. Även sönderfallsprodukter från olika typer av golvmattor och golvmattelim kan avge sötaktiga lukter. Mögellukt består av olika alkoholer med varierande karaktär, en av dessa alkoholer kan lukta sött.

  Likt med både mögel, pentaklorfenol, formaldehyd etc. så kan det föreligga risk för cancer vid exponering av bensen och dess närliggande kolväten över tid eller tillräcklig akut exponering.
   
 11. M
  Medlem Nivå 3
  Det ka vara dunster från avlopp eller möss i väggar. Kolla också ev luftning från avlopp. Vakuumventil kan ha fastnat eller luftning satt igen.

  Lycka till!   
  • Laddar…
 12. K
  Medlem · Nivå 3
  Vissa typer av spånskivor kan ge ifrån sig lukten du beskriver.
   
 13. A
  Medlem Nivå 2
  Jag skulle nog kolla ventilationen från avloppsystemet.
  Har varit med om liknande där ventilationen gick till en liten kattvind.
   
 14. Lillstugsborna
  Medlem Nivå 1
  Jag ska undersöka alla möjliga källor! Ska definitivt kolla avluftningen från toaletten.
  Åter igen tack för att ni försöker hjälpa mig att komma på vad detta kan vara. Det känns lite lugnare bara av att lista möjliga källor. Jag får börja med det jag själv kommer åt att kolla, sen får jag ta hjälp om jag inte kommer närmre sanningen på egen hand!
  Ha det bra ute i stugorna!
   
 15. E
  Medlem Nivå 1
  Kan det vara så att det sitter en elcentral i det rummet?
  I mitt första hus fanns det ett kombinerat pannrum, duschrum och tvättstuga mellan bodelen och garaget. Där satt också elcentralen.
  Jag störde mig länge, kanske ett halvår eller så på en sån där svårspeciferad sötaktig lukt när jag passerade detta utrymme.
  Till slut öppnade jag kåpan till elcentralen, och hittade tre muslik i olika mumifieringsgrad elektrifierade mellan de olika faserna.
  Det mest fantastiska var väl hur de tagit sig dit: De måste krupit ner från vinden genom PVC-rören med kablar inuti. Utrymmet de måste passerat var mindre än ett litet barns lillfinger!
  Så jodå, lukten från muslik kan hänga i långt mer än 6 veckor.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: